Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Da Pia kom til byen

Thomas Lomme 56 år og folkeskolelærer.

Jeg føler, at der er et dilemma i forhold til hele MeToo bevægelsens fremstød i den offentlige debat. Jeg ser gerne, at vi kan skabe et forum, hvor mænd kan få mulighed for at komme til orde på de handlinger, som ligger tilbage i historiens gang. Uden rettergang og fordømmelse. At vi gensidigt kan reflektere og dermed bygge en ny kultur op, som for alvor kan sætte en stopper for de utallige krænkelser, som har været mange kvinder til last.

Jeg syntes, at debatten er meget vigtig, men jeg bliver bare træt af alle de offentlige undskyldninger begået i MeToo bevægelsens efterhånden navlebeskuende selvtilfredshed.

Og tro nu ikke, at jeg dermed frasiger mig MeToo bevægelsens berettigelse i et samfund, hvor den har en yderst vigtig funktion. Den kan være med til at ændre det kvindesyn, som desværre alt for mange mænd ligger til grund for deres adfærd. Det er bare så ærgerligt, at det skal udmønte sig i en offentlig heksejagt, hvor vi eksempelvis får at se, hvilke mandsdominerende patriarker Jes Dorf Petersen og Københavns overborgmestre Frank Jensen i virkeligheden var - for 25 år siden! Hvad kan vi bruge det til? Jes og Frank er 2 ud af 400.000 mænd, som vi med god MeToo retorik kunne smide på forsiden som ”svin”.

-

Det er ikke mere i orden at sætte sig ind i en bil og køre spirituskørsel eller at tænde en smøg i private hjem. En ændring, som gennem en åben debat har ændret hele samfundet til det gode, vi alle ønsker. På samme måde må det også kunne lade sig gøre at ændre kulturen, så seksuel chikane bliver en saga blot.


MeToo bevægelsen (...) har en yderst vigtig funktion. Den kan være med til at ændre det kvindesyn, som desværre alt for mange mænd ligger til grund for deres adfærd.

Fra klummen


Sagligheden i disse angreb på offentlige personer og måden, de bliver behandlet på, er medvirkende til, at alt det gode i den offentlige debat omkring MeToo prompte får mundkurv på. Jeg er bange for, at følgerne bliver, som vi før har set gennem historiens velmenende kvindedebat, at den kan blive fortrængt eller tabuiseret kønnene imellem.

-

I 1977 flyttede en pige fra Randers til Holte. Grundet skilsmisse i familien valgte hendes mor og nye far at bosætte sig i en lejlighed lige over for den, som jeg boede i. Hun startede i 8.klasse på Ny Holte skole og kom til at gå i min parallelklasse. Pigen (her kaldt Pia) blev min ven, og vi havde et rigtig godt venskabeligt forhold. Pia var en sød pige på kun 14 år, og hun blev hurtigt en del af vennekredsen. Hun var desværre meget naiv, og inden længe vidste alle, at hun trods sin unge alder, havde tre aborter bag sig fra Randers tiden. Flere drenge så her en mulighed for at få udløst det begær, som i teenageårene havde vokset sig op til en bombe, hvis lunte var uendelig og aldrig ramte sit mål. Så Pia blev svaret på alle deres (natlige) drømme. Hun søgte tryghed gennem seksualiteten og havde mange forhold blandt drengene fra klassen og de store fra 10. Men adfærden gav bagslag!

En efterårsdag, hvor ungdomsskolen var begyndt, gik jeg på et madlavningskursus på skolen. Vi var 2 drenge og 12 piger fra hele skoledistriktet og havde en vidunderlig lærer. Jeg havde spurgt min lærer, om der var plads til flere på holdet, og det var der, så i den forbindelse havde jeg inviteret Pia op på skolen, så hun kunne være med og se, om det var noget for hende, men hun dukkede aldrig op. Det vil sige, at hun rent faktisk nåede op på skolen og var gået ind, da hun pludselig bliver passet op af tre drenge fra tiende. To af disse drenge havde hun været sammen med og den tredje kendte hun ikke rigtigt.

Om aftenen blev jeg inviteret over til Pia til en kop the, som så ofte før, hvor vi hørte musik og talte sammen om stort og småt. Jeg var selvfølgelig nysgerrig på, hvorfor hun ikke var dukket op. Hun fortalte mig i korte ord om den ”voldtægt”, hun havde været udsat for. Hendes største bekymring i den forbindelse var de brandsår, hun havde pådraget sig på sine lår, som havde gnubbet sig frem og tilbage på det frotterede nylon gulv, der var i klasseværelset. De voldtog hende alle tre, men det vidste Pia ikke!

-

Jeg kender desværre mange historier, som ligner denne, og her kommer MeToo til sin berettigelse ift. afvikling af dumme drenge og dumme mænds kønsmæssige adfærd. Vi skal bruge bevægelsens budskab på en fair og retorisk forsvarlig måde. Det er for sent at dømme de tre herrer, men fremtidens dumme drenge/mænd, skal i høj grad stilles til regnskab for deres handlinger.

Lad nu være med at kigge tilbage, det er for sent, men fortæl historierne. Nu gælder det fremtidens døtre, som alle har en far.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce