Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Den bedste version af dig selv

Jeg hører af og til udtrykket ”den bedste version af dig selv”, senest i en reklame for et skønhedsprodukt, men jeg har også hørt det brugt i festtaler til den, der fejres, og Judy Garland er citeret for at have sagt: ”Vær altid den bedste version af dig selv i stedet for den næstbedste version af en anden”.

Men hvad er det egentlig, der bestemmer vores version af os selv, vores personlighed - et spørgsmål som længe har optaget videnskaben. Hvor meget påvirkes vi af arven fra vores forældre, og hvor meget påvirkes vi af det miljø, vi befinder os i?

Ifølge artiklen ”Arv eller miljø – hvad bestemmer vores personlighed?” fra 2015 fra Videnskab.dk ender Steven Ludeke, adjunkt i psykologi og statskundskab ved SDU, dog med at give en lille sejr til generne. Generelt er de fleste forskere i dag vist enige om, at vores personlighed er resultatet af et kompliceret forhold mellem både genetisk arv og socialt miljø, og ikke kun den ene del.

Annonce

Som forælder oplever man på meget tæt hold udviklingen af personlighed hos sine børn, og jeg tror, de fleste forældre med mere end et barn har tænkt: ”Jeg synes da, jeg har behandlet dem nogenlunde ens, men de opfører sig alligevel godt nok forskelligt på nogen punkter!”. Sådan er det i hvert fald herhjemme, eksempelvis når de har fået lommepenge. Den ene er virkelig god til at spare op, den anden har brugt dem næsten med det samme, og den sidste aner ikke, de er kommet ind på kontoen. Eller når man gerne vil høre til deres dag, så er den ene som en åben bog, den anden skal man virkelig gå til og den sidste har glemt, hvad der foregik for fire timer siden.

Så hvordan er det lige, man hjælper sine børn til at blive den bedste version af sig selv? For mig er det en hårfin og svær balance mellem kærlighed og ærlighed. Det ville være så nemt, hvis mine drenge var ”seje” (et ord, som jeg synes, der er gået inflation i) til alting, men det er de ikke. Og jeg synes her, det er min ”pligt” at udsætte dem for en vis Blachmansk ærlighed omkring de ting, hvor de ikke er så ”seje”, men selvfølgelig sagt med stor kærlighed. For jeg elsker jo ikke mine drenge mindre af den grund. Men det lyder så nemt: ”Bare sig det med kærlighed”, men den svære del er alligevel at få det sagt, så det ikke optages som negativ kritik.

For mig handler den bedste version af sig selv ikke om at prøve at være perfekt - det er en umulig opgave. For mig handler det om at kende sig selv, sine styrker og svagheder, sine værdier, om at styre sit liv herefter og finde de situationer, hvor du kan være den bedste version af dig selv, og samtidig vide at det kan du selvfølgelig ikke være hele tiden. Jeg tror kun, du kan opnå at blive den bedste version af dig selv i samspillet med andre, samt hvis du tør lytte til og reflektere over den kritik, der bliver sagt (k)ærligt.


For mig handler den bedste version af sig selv ikke om at prøve at være perfekt - det er en umulig opgave. For mig handler det om at kende sig selv, sine styrker og svagheder, sine værdier, om at styre sit liv herefter og finde de situationer, hvor du kan være den bedste version af dig selv

Fra klummen


En af de fordele, som jeg har oplevet er kommet med alderen, er netop bedre kendskab til sig selv, accept af sig selv og en evne til nemmere at navigere mod de situationer, hvor man kan være den bedste version af sig selv. Det giver ro at kunne være den, man er og ikke hele tiden skal stræbe efter at være noget, man ikke er.

Jo mere jeg kigger på Judy Garlands citat, jo mere overbevist er jeg også om, at det var det, hun mente. Det er noget, jeg gerne vil give videre til mine drenge, så de ikke behøver at nærme sig de 50, inden de for alvor indser, hvad den bedste version af dem selv er!

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Mere fredagsmusik på Torvet i Ribe: - Vi vil bidrage til lidt liv i byen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Bunker af bøger til din sommerferie: Disse klassikere skal du læse - og disse bøger fra børn og unge tage fat i

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Nationalpark Vadehavet udgiver nyt magasin

Ugeavisen Ribe

Tilbud til de sangglade børn: Ribe får nyt kor for unge drenge og piger

Ugeavisen Ribe

Nu kan Ribe Roklub redde liv med hjertestarter

Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Ugeavisen Ribe

Ribe Biogas støtter Ribes kommende legepark med stort beløb

Ugeavisen Ribe

En beretning fra en student fra Ribe: - En kæmpe euforisk glæde

Ugeavisen Ribe

Domkirkens fem sommerkoncerter er på plads

Midtsyd

Ribekvinder vil gå et spadestik dybere med stressramte: Starter retrætecenter midt ude i naturen

Ugeavisen Ribe

Gratis naturformidling fra jæger: Børnehavebørn i Ribe fik et indblik i døde dyr og jagt

Ugeavisen Ribe

Glædelig gensyn hos Gredstedbros dagplejere

Ugeavisen Ribe

Familiekoncert i Ribe rykker igen udendørs

Ugeavisen Ribe

Tre års anderledes skolegang slutter med en studenterhue: Ribes første studenter er sprunget ud

Ugeavisen Ribe

En stor fortæller kommer på sommervisit på Ribe Kunstmuseum

Ugeavisen Ribe

Lene er en sand bankkvinde i Ribe: Hun elsker sit arbejde - og sine to grimme hunde

Ugeavisen Ribe

Nyt museum i Ribe åbnet: Nu kan du blive klogere på de første kristne mennesker i Danmark

Ugeavisen Ribe

KLUMME: En åben Bro (III) - min personlige udviklingsrejse

Ugeavisen Ribe

Lokale piger skal styre Dagmars tre serveringssteder

Ugeavisen Ribe

Rekordmåned og mange cykler solgt det seneste år: Men nu er lageret tømt hos Ribe Cykellager

Ugeavisen Ribe

Unge trodser corona med nyt teaterstykke

Ugeavisen Ribe

Masser af billetter: Tulipanfestival i Ribe med god musik skal støtte klubber

Ugeavisen Ribe

Henrik fra Hviding er stolt over at være hjerteløber: - Der er ikke noget, der er større end at være med til at redde liv

Annonce