Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Der hvor vreden bor

livet ifølge thomas til web

Når vreden vælter ind over mit væsen som et overraskende bagholdsangreb, kan det være svært at frasige sig følelsen, og den måde den manifestere sig i ens personlighed. Personligt vil jeg helst undgå at havne i situationen. Men omvendt har vreden også sin fulde berettigelse og er en del af min personlige udvikling. Vreden giver styrke til handlinger, som på godt og ondt kan udmøntes til en fordel.

I min seminarietid lærte jeg om en kriseteori, som består af fem faser, der følges ad i en kronologisk rækkefølge, når krisen finder sted (benægtelse – vrede – forhandling – depression – accept). Seminarielæren var Niels Carstensen og teoretikeren var Elisabeth Kubler-Ross. Teorien blev formuleret i forhold til hvad der sker med et menneske, når det af lægen får beskeden ”Du skal dø”. Det geniale ved Niels var, at han lærte os om denne teori som et værktøj til forståelse af de mekanismer, der sker i et hvert menneske, som kommer ud for en krisesituation. Ikke kun omkring den dødsdom man kan få af lægen, men også de små kriser, som hvis man jokker i en hundelort, lige inden man skal til jobsamtale, eller spilder rødvin på brudekjolen før brudevalsen. Og jeg takker dem begge for deres udemærkede betragtninger, som jeg har taget med mig, når vreden manifestere sig.

I min sommerferie var min kone og jeg en tur i Esbjerg for at handle. Vi kørte ind til et stort varehus på Øster Gjersingvej i Esbjerg. Der var otte biler på butikkens parkeringsplads, hvor der var plads til mindst 75 biler. Vi er lidt trætte og skulle bare lige handle et par småting inde i butikken, så vi ser ikke de (mange!) små skilte, som hænger på alle lygtepælene. Da jeg senere går tilbage til bilen, står der en ældre herre og tager billeder af min bil!

Annonce

Benægtelsen! Jeg tænker at det er løgn. Det kan ikke passe! Pludselig ser jeg alle skiltene, der bevidner eksistensen af varehusets parkeringsregler. Men det giver ingen mening, da der mindst er 300 m. i gåafstand til den næste butikskæde og 800m. til Bilka. Det må være en fejl! Jeg forsøger med min bedste overbevisning at overbevise vagten om det urimelige i at have afgiftsregler på denne afsidesliggende plads. Jeg fornemmer en ublu pengemaskine, hvor afgiften bliver delt med 70% til den private (hollandske) parkeringsvirksomhed og 30% til butikken.

Vreden! Men han er kold som en brøndgravers røv, og vreden eskalerer langsomt og sikkert op i mit røde felt. Tanken at nikke ham en ”skalle” for at få ham til at ”holde kæft” forsvinder i en brøkdel af et sekund, men den var det! Heldigvis er jeg udstyret med et iboende rationale, som lige har reddet mig fra en voldsdom, men vreden er der stadig og turen fra Esbjerg til Ribe var præget af en meget dårlig stemning.

Forhandling! Min kone og jeg ønskede hævn over den uretfærdighed, vi blev udsat for. Aldrig mere ville vi handle der, og hele verden skal have at vide, hvilken butik det drejede sig om. Alle sociale medier skal bombaderes med vores vrede. Min kone valgte dog først at skrive til varehusets chef på en personlig mail om vores fælles ”vrede”.

Uden vreden havde jeg været 795 kr. fattigere, så den har jo alligevel sin berettigelse. Hele misæren kunne dog have været undgået, hvis jeg bare havde husket at stille den forbandede P-skive.

Fra klummen

Depressionen! Mens jeg sidder i den mørkeste afkrog af stuen og ærgrer mig over 795 spildte kroner og en forhandling med Gud, som ikke bar særlig meget frugt, kommer min kone ind til mig og er noget mere veltilfreds, da hun lige har sendt sin mail afsted til varehuset.

Accepten! Efter tre dages depressiv stemning kunne jeg så småt mærke, at jeg skulle videre med mit liv, og jeg fandt ro i mig selv (tror jeg nok!).

Men glæden var stor, da vi fik besked fra varehuschefen. Vi kunne bare komme op og få pengene tilbage, og han beklagede oprigtigt den oplevelse, vi havde været igennem. Uden vreden havde jeg været 795 kr. fattigere, så den har jo alligevel sin berettigelse. Hele misæren kunne dog have været undgået, hvis jeg bare havde husket at stille den forbandede P-skive.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Mikael vil være Ribes og landbrugets stemme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ny selvstændig coach i Ribe: Marianne er sprunget ud på dybt vand

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Mindeord over Sten Børsting

Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Ugeavisen Ribe

Hanne har doneret stamceller og reddet liv: - Det er en god gerning ligesom at give blod

Ugeavisen Ribe

Konservativ Ribepolitiker ser flere muligheder for at blive valgt denne gang

Ugeavisen Ribe

Sønderjysk mad på menuen til Folkemødet i Ribe: Topkok står bag maden til fællesspisninger

Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Ugeavisen Ribe

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Ugeavisen Ribe

CS Bilsyn er kommet godt på plads i nye lokaler

Ugeavisen Ribe

Mere inspiration til kunderne i JYSK i Ribe: Ny butikschef har stor ombygning som første opgave

Ugeavisen Ribe

Ribe HK’s ungdomstrænere fik gode ord fra ligatræner

Ugeavisen Ribe

Testcenter flytter til mindre lokaler i seminarieHuset

Ugeavisen Ribe

Roager Sogn inviterer til festival

Ugeavisen Ribe

Jacob og Jakob er udtaget til U21 EM

Ugeavisen Ribe

Vilslev og Jedsted har fået et flot foreningshus

Ugeavisen Ribe

Andelskassen Ribe bakker op om foreningslivet i Øster Vedsted

Ugeavisen Ribe

Roagerildsjæl vil i byrådet igen: Alex vil handle frem for at snakke

Ugeavisen Ribe

Kirsten nyder at tage den gule jakke på i Ribes natteliv: - Jeg føler, jeg gør en forskel om natten

Ugeavisen Ribe

Ribes aktivitetshus er sikret: Kommunalt budgetforlig får drøm til at gå i opfyldelse

Ugeavisen Ribe

KLUMME: ”Dem og os”, en klumme om UFO´er, Hitler, Taleban og Ribe-Esbjerg-forholdet

Ugeavisen Ribe

Dagli'Brugsen bidrager atter til lokale foreninger i Gredstedbro

Ugeavisen Ribe

Med kort varsel: Testcenter lukker ikke alligevel

Annonce