Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: En kæde er ikke stærkere end det svageste led

Piamaja Dalsgård, selvstændig, 47 år
Annonce

Julen er vidunderlig, jeg elsker stjernerne i børnenes øjne og alt, hvad min jul byder på. Det, jeg især elsker ved julen, er budskabet. Vi har alle brug for julens kærligheds budskab uanset hvor vi er i vores liv, og hvilken tro eller ikke tro, vi bekender os til. Personligt ved jeg ikke noget bedre end at sidde juleaften med en boblende fryd i kroppen og synge salmer i kirken.

I år er anderledes. For i år tager jeg ikke plads i kirken, jeg vælger at gå en tur i stedet. Jeg vil helt sikkert synge min yndlingssalme, imens jeg står og spejder udover diget og sanser naturen.

Og det gør jeg i solidaritet og kærlighed. Der er helt sikkert andre, der har meget mere brug for pladsen i kirken. Hvis der overhovedet bliver en gudstjeneste- mange ting kan ske fra jeg skriver det her og indtil Juleaften.

-

I år er julens budskab virkeligt aktuelt. Det handler om kærlighed. Kærlighed til os selv, til hinanden og til livet, og i den kærlighed ligger solidaritet og ansvar. Solidaritet og ansvar med og for hinanden ud fra kærligheden til livet, er det fundament vores samfund er bygget på. Vi har alle et ansvar overfor hinanden, og det vi gør, siger og tænker påvirker alle.

Vi er alle forpligtet til at overholde færdselsreglerne, for gør vi ikke det, kan det betyde, at andre ikke kommer hjem til deres kære. Vi er alle forpligtet til at betale vores regninger, for ellers er der andre, der ikke kan købe julegaver til deres børn. Vi er alle forpligtet til at behandle hinanden med respekt, anerkendelse og ligeværdighed- ud fra forståelsen af, at vi alle har en plads i samfundet, og uanset hvad den er, skal vi behandles som det fantastiske menneske, vi er. Vi er alle forpligtet til at udvise hensyn til andre ved at overholde sikkerhedsafstanden, spritte hænderne og tage mundbind på også de steder, hvor der kun opfordres til det, for kun på den måde kan vi sikre hinanden, og det gør vi med ansvar, solidaritet og kærlighed.

-

Eller det burde vi, for vi er alle i den samme båd. Der er ingen, der kan spå om imorgen, uanset om der er Covid eller ej. Livet er uforudsigeligt, men en ting er sikkert; Vi er her sammen, og vi har alle et ansvar til at bidrage til fællesskabet med det, vi formår. I år har det knebet gevaldigt med både kærligheden, solidariteten og ansvarligheden, i år er vi alle blevet konfronteret med realiteterne; At en kæde ikke er stærkere end det svageste led.

I år har vi alle været udfordret på stort set alt. Men det ændrer ikke ved, at vi alle har et ansvar - uanset hvor presset vi alle sammen har været og stadig er, har vi alle sammen et ansvar til, at overholde alle regler, retningslinjer og være værdifulde medspillere i samfundet.


Livet er uforudsigeligt, men en ting er sikkert; Vi er her sammen, og vi har alle et ansvar til at bidrage til fællesskabet med det, vi formår.

Fra klummen


Står vi ikke fast i os selv og vores egen integritet, kan vi ikke indgå som en værdifuld medspiller i samfundet. Har vi ikke et godt greb om os selv, kan vi ikke på en ligeværdig, anerkendende og respektfuld måde sige; nej tak til, at du ikke overholder retningslinjerne. Nej tak til, at du ikke taler ordentligt om andre. Nej tak til, at du uanset, hvad du mener, sviner andre til på de sociale medier. Nej tak til, at du ikke overholder færdselsreglerne, Nej tak til, at du ikke behandler alle os andre med kærlighed og solidaritet og tager ansvar for dig selv og den måde du agerer i samfundet på.

-

Alt hvad vi siger og gør, spreder sig som ringe i vandet ud i samfundet. Og at vi alle har et solidarisk ansvar til at sige til og fra på en ligeværdig og anerkende måde. Tillader vi andre ikke at være kærlige og solidariske, så går vi ikke kun på kompromis med samfundets fundament, men også det fundament vi selv hviler på.

Tillader vi at andre og os selv ikke overholder retningslinjerne, ikke overholder loven, ikke taler om og til andre med respekt, er vi ikke solidariske, kærlige og ansvarlige.

Hvis vi alle sammen skal igennem de kæmpe udfordringer, vores samfund står overfor, så er vi nødt til hver især at være et stærkt led i kæden, og det bliver vi kun, hvis vi alle står sammen.

Glædelig Jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce