Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Er bøger blevet umoderne?

Else Holm Hansen, 49 år, gymnasielektor
Der er ikke noget som at få en god bog i hånden, falde ned i sofaen, trække tæppet op om sig og bare læse eller hvad?

Jeg elsker en god bog, og som underviser er jeg meget afhængig af bøger – til at søge viden i, til at undervise efter og til at give lektier for i. Det er en dejlig fornemmelse at gå ned i bogkælderen efter en stak bøger, som jeg kan dele ud til eleverne, og som de nu skal til at fordybe sig i. I disse moderne tider kan det også være et link til en e-bog, jeg deler ud. Men uanset, der skal læses for at få viden!

Det er danske unge blevet vant til, at der skal, gennem deres skolegang. Men hvorfor er det så, at færre og færre unge læser i deres fritid? Ifølge Bog- og Litteraturpanelets årsrapport fra 2018 læser hver femte dansker i alderen 15-19 år aldrig skønlitteratur, hvilket er en stigning i forhold til tidligere.

Den statistik kan jeg godt nikke genkendende til – både blandt mine elever, men især fordi to ud af mine tre egne drenge ikke naturligt eller frivilligt tager en skønlitterær bog i hånden efter skoletid. De vil hellere se YouTube videoer eller ”game” på computeren, og jeg er ved at få pip over det. ”Men hvorfor skal vi læse bøger, mor, vi har læst hele dagen ovre i skolen?”

”Fordi det skal I bare” er ikke et særlig godt argument og det faktum, at lærerne anbefaler, at eleverne læser 20 minutter hver dag, har vi åbenbart desværre ikke været særlig gode til at få gjort til en god og permanent vane her i huset.

-

Men hvorfor SKAL vi læse bøger, mor?

Til det spørgsmål kan der være mange gode og fornuftige svar – for at træne læsefærdighed, for at lære at fordybe sig eller for at mindske stress, som nyere undersøgelser peger på, at læsning gør. Men alle disse svar syntes at prelle af på en teenager. Jeg manglede det for mig perfekte svar at give, men pludselig en dag var det der. Jeg kan ikke huske, hvor jeg så det og hvorfor jeg aldrig har tænkt på det før, men, ”Du skal læse bøger, fordi det gør dig i stand til at sætte dig ind i andre menneskers følelser, i andre menneskers sted!!”. At kunne udvikle sin empati via litteratur – selvfølgelig – det kan jeg godt se nu. Faktisk noget forskere længe har vidst, og nu ved jeg det så også.

Det kan en god serie på Netflix vel også gøre, altså fremme empatien hos seeren?! Ja, det tænker jeg da, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg bestemt ikke går af vejen for en god Netflixserie. Den store forskel er bare, at her er der nogen, filminstruktørerne, der allerede har lavet billederne til dig – af landskabet, husene, hovedpersonerne osv. I en bog er du din egen filminstruktør og skal selv danne billederne af landskabet, husene og hovedpersonerne, hvilket stimulerer hjernen og fremmer kreativitet og opfindsomhed.


Jeg manglede det for mig perfekte svar at give, men pludselig en dag var det der. Jeg kan ikke huske, hvor jeg så det og hvorfor jeg aldrig har tænkt på det før, men, ”Du skal læse bøger, fordi det gør dig i stand til at sætte dig ind i andre menneskers følelser, i andre menneskers sted!!”

Fra klummen


Her i huset er der nu indført tvungen læsetid – ikke kun for teenagerne, men for alle. Fem mand sunket ned i sofaen med hver sin bog. Målet er en halv time hver dag, men der er vi ikke nået til endnu. Jeg synes, det er fantastisk med den nye læsetid. Det gode ved at være klummeskribent er, at jeg ikke behøver at spørge, hvad de andre synes. Men mon ikke de kommer til at holde af det på et tidspunkt – ligesom da de blev tvunget til at se alle afsnit af ”Matador”...

-

Så er bøger blevet umoderne? Nej, der skal vist meget til, før de bliver det. Jeg tænker, at bøger bare har fået hård konkurrence af computerspil, sociale medier og forskellige streaming tjenester, og at vi som forældre/voksne som med så mange andre ting har en vigtig rolle i at lære vores børn og måske især vores teenagere glæden ved at læse skønlitteratur.

Med den moderne teknologi behøver det jo ikke længere at være med en rigtig bog i hånden, det kan jo også være en e-bog på en iPad eller telefon, hvis den er nemmere at sælge. Eller hvis det viser sig helt umuligt, så kan ”læsning” af en lydbog jo være et godt alternativ. Uanset hvad, så synes empati at være den gode sideeffekt! Så få fundet en god bog til teenageren, lav plads i sofaen, find tæppet frem og slip læselysten fri!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce