Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Er Kim Larsens børn også kede af det?

Ditte Riis Hansen, 37 år, enhedssekretær ved Naturstyrelsen Vadehavet.

Døden er en diffus størrelse, som kan være svært at sætte ord på. Lune Larsens dødsfald satte tankerne i gang hos familiens yngste og gav anledning til en snak om dét at miste, og hvordan vi holder fast i minderne.

Annonce

Klumme: Døden er den simpleste selvfølgelighed og samtidig den sværeste omstændighed at forholde sig til. Det er en del af livet, som vi er nødt til at forholde os til. Livet handler ikke kun om at blive født, det handler også om, at vi en dag skal herfra, og det er vigtigt, at vi som forældre tager snakken om døden med vores børn for at ruste dem til det at miste.

Vores børn er privilegerede, når det kommer til dét at miste, for de har ikke oplevet at miste et nært familiemedlem. Vi har af samme grund heller ikke rigtig haft "snakken" om at miste, og de har heller ikke mærket savnet og det følelsesmæssige kaos, som ofte kommer i forlængelse af et dødsfald.

Jeg husker det stadig, som var det i går, da min elskede mormor gik bort efter længere tids sygdom. Selvom vi inderst inde vidste, at hendes sidste tid nærmede sig, så kom det alligevel som et chok, da min mor ringede og fortalte, at mormor var sovet ind. Sorgen, savnet og den tyngende smerte kan jeg stadig føle, når jeg tænker tilbage på dagene efter, men samtidig glædes jeg over alle minderne, som er trygt lagret i hukommelsen.

Annonce

Når fantasien løber løbsk

Vi sidder ved køkkenbordet, og samtalen falder på den folkekære sanger, Kim Larsen. Olivia havde hørt i skolen, at han havde været syg længe, og spørgsmålene kommer væltende i en lind strøm. "Hvordan døde han? ". "Blev hans børn kede af det? ". "Hvorfor skal kisten ned i et hul? ". "Kommer han i helvede? ".

Det er finurligt, hvor krøllede og umiddelbare børnenes tanker er, og jeg sidder tilbage med en vis forundring. En forundring over hvor optagede de er af at forstå verden omkring dem, og hvordan de kreerer deres egne fantasier for at få døden til at give mening. Det er enormt vigtigt for mig få afmystificeret døden, så den ikke er et tabu for mine børn, også selvom det er et emne, hvor man hurtigt kan blive følelsesmæssigt påvirket.

Annonce

Bedemand i børnehøjde

På Vadehavsskolen, hvor børnene går i skole, har de haft besøg af bedemand Bente Kirkegaard, som gav dem et indblik i sit arbejde. Et arbejde, hvor døden kommer tæt på hver dag. Sammen med Bente talte de om døden, hun viste billeder og fortalte børnene, hvordan en begravelse foregår. Dét, der gjorde størst indtryk, var kisterne, som Bente havde med - både store og små. Børnene fik lov til at røre stoffet, og enkle havde modet til at kravle op i den store kiste. For at være ærlig, så var min første tanke "mit barn skal ikke kravle op i en kiste", men ved nærmere eftertanke "hvorfor ikke? ". Bente havde afmystificeret et så tabubelagt emne og fået børnene til at se døden som værende en naturlig del af livet, så det at kravle op i kisten var deres måde at få udforske emnet på. Grænseoverskridende for mange, men ikke desto mindre en læring om, at man ved hjælp af åbenhed kan fjerne angsten for det ukendte.

Annonce

Minderne

"Mor, selvom Kim Larsen er død, så har vi jo stadig hans sange", sagde den ene af vores drenge, mens vi sad ved køkkenbordet. Og han har helt ret. For selvom familien sidder tilbage med et tomrum, så er minderne der stadig. Minderne og kærligheden til et menneske, som var, men ikke er mere, giver livet dybde og perspektiv. Vi taler om kirkegården i Føvling, hvor oldemor og oldefar ligger begravet sammen, billederne som hænger på væggen med mormor og morfar "for at vi kan huske, hvordan de så ud..." og om de mange fotoalbum, hvor minderne er visualiseret.

Børnene lytter interesseret, og jeg kan mærke, at de tænker rigtig meget. Vi har fået taget hul på "snakken", men emnet er på ingen måde udtømt. Det har sat tanker i gang hos os alle. Èn ting er dog sikkert, og det er vigtigheden af, at børnene får sat ord på deres tanker, og at døden aldrig bliver et tabu.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce