Annonce
Ugeavisen Ribe

Klumme: Er man nationalist, blot fordi man elsker sit land og sit flag?

May-Britt Andrea Andersen, 37 år, socialpædagog og politiker
Jeg undrer mig: Jeg elsker mit land, mit flag og jeg er stolt af mit ophav. Men gør det mig til nationalist? Det er der nogen, der mener, og så sent som i sidste uge fik jeg netop dét prædikat klistret på mig af en, som mente, at et forslag, jeg havde stillet, var nationalistisk.
Annonce

Vi har netop passeret den 15. juni, som jo også er Valdemarsdag. Valdemarsdag blev indstiftet i 1912 for at mindes dagen i 1219, hvor Dannebrog ifølge myterne faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i Estland. Her vendte den daværende konge, Valdemar Sejr, ifølge fortællingen, et truende nederlag til en sejr og tog derfor Dannebrog med sig hjem til det danske folk. En konge, der i øvrigt var barnefødt i i Ribe i 1170 og var gift med Dronning Dagmar, som vi den dag i dag ser afbilledet på den smukke statue på Riberhus Slotsbanke.

I starten var Dannebrog mest et såkaldt kongeflag, som primært blev anvendt af kongelige og adelige, men over tid er det blevet vores alles flag, og i dag anvendes Dannebrog for at markere både glæde, sorg, demokrati og meget mere.


Jeg kan lige så godt lægge kortene på bordet. Jeg elsker Danmark, og jeg elsker Dannebrog - ligesom jeg elsker og hylder vores danske værdier, normer og traditioner omkring ytringsfrihed og demokrati, hvilket Dannebrog for mig blandt andet symboliserer. En god byrådskollega sagde så fint til mig, at det jo kan være meget forskelligt, hvad mennesker læser ind i symbolikken af Dannebrog, og det vil jeg give min kollega ret i. Men hvad jeg tror, de fleste kan finde enighed om, er, at Dannebrog er et samlende element i en ellers fragmenteret tid.

Dannebrog er for alle og bruges af alle. Prøv engang at tænke på, hvor mange sammenhænge vi bruger Dannebrog. Vi hejser flaget ved fødselsdagsfejringer, bryllupper, barnedåb, og vi hejser flaget på halv til begravelser. Når de forskellige danske landshold spiller kampe, iklæder vi os de rød-hvide farver, vi maler flag på kinderne, og de mest ihærdige fodboldfans tager en klap-hat på. Vores soldater har Dannebrog på uniformen, for lang og tro tjeneste kan du modtage ridderkorset og blive Ridder af Dannebrog, og man kan endda få Dannebrogsvinduer. Vi bruger altså Dannebrog til mange vigtige begivenheder, markeringer og i mange forskellige sammenhænge.

For mig er Dannebrog mest af alt et stærkt symbol for vores fælles værdisæt - og giver sammenhold, identitetsforståelse og fællesskabsfølelse.


Jeg betragter ikke mig selv som nationalist, men jeg vedkender mig gerne, at jeg er patriot. Patriotismen betyder jo i al sin enkelthed, “kærlighed til fædrelandet”. For mig at se er det misvisende at blande begrebet nationalisme sammen med patriotisme - for jeg ser en himmelvid forskel mellem de to. For mig består forskellen i, at en patriot har en grundlæggende respekt for det fundament, som vores land er bygget på, og forståelse for de traditioner, der gennem adskillige generationer er blevet fremelsket og værnet om af vores forfædre. Det er også min opfattelse, at patrioter er optaget af at bevare de grundlæggende værdier og normer samfundet bygger på. Det er ikke de samme værdisæt jeg, og også mange andre, tillægger nationalismen, snarere tværtimod.


Jeg betragter ikke mig selv som nationalist, men jeg vedkender mig gerne, at jeg er patriot. Patriotismen betyder jo i al sin enkelthed, “kærlighed til fædrelandet”.

Fra klummen


Det er lidt pudsigt, at man i Danmark taler så meget om nationalisme. I USA for eksempel, der taler man ikke så meget om nationalister, men om patrioter i stedet. I USA flager man også ofte - helt uden årsag, men blot fordi man har en flagstang og fordi det er naturligt at hejse Stars and Stripes, for at demonstrere sit engagement i fællesskabet. Det kunne vi måske lære en lille smule af her i Danmark, hvor vi har en tendens til at kalde andre for nationalister, blot fordi der udvises kærlighed ens fædreland og flag og fordi, man er stolt af sit ophav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce