Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Har du travlt?

Ole Bladt-Hansen, klummeskribent Ribe. 58 år og kommunaldirektør

Det danske ord travl kommer efter sigende fra det franske ord travail, der betyder arbejde. Jeg er selv opvokset i et hjem, hvor det at få en uddannelse og sørge for at få et godt arbejde var en helt grundlæggende værdi. En værdi jeg efter bedste evne også har forsøgt at give videre til mine børn. Jeg holder virkelig meget af mit arbejde og i det hele taget det at have et arbejde. At gøre nytte, skabe noget, løse en vanskelig opgave, være en del af et team o.s.v., så i den oprindelige franske betydning er travl et meget positivt ladet ord for mig.

Men travl betyder ikke arbejde på dansk. På dansk betyder det nærmere, at man har mange ting i gang, skal nå noget til en bestemt tid eller, at man skynder sig. Jeg har gennem flere år øvet mig i ikke at sige, at jeg har travlt, fordi jeg synes det klinger lidt negativt og underskudsagtigt. På trods af det falder jeg rigtig tit igennem. Når min kone f.eks. spørger mig, hvorfor jeg ikke lytter eller har tid til at bruge en halv time sammen med hende, så er det jeg trækker travlhedskortet og så kigger hun heldigvis oftest forstående på mig, og jeg får fred for en stund.

Travlt er i virkeligheden et mærkeligt ord i den danske forståelse. På den ene side opfatter vi det ofte som positivt at have travlt ligesom det at have et arbejde. På den anden side er travlhed en hindring for at gøre det, vi gerne vil eller burde gøre. Det er en dejlig upræcis definition, der gør at jeg kan bruge ordet, hvad enten det er arbejdet eller fritidssysler, jeg har travlt med. ”Jeg har travlt” er mit helle.

Annonce

Med travlt er jeg i stand til at lukke ned for flere spørgsmål, undtagen når jeg en sjælden gang får modspørgsmålet "med hvad?" Ups, det var knapt så godt. Jeg synes jo, det var helt vildt vigtigt at få gjort cyklen klar til den næste tur eller undersøgt nogle feriemuligheder på nettet, men var det ikke bare udtryk for prioritering? Helt sikkert, og i den forbindelse er travlt et fantastisk ord. Tænk hvis jeg skulle have sagt, jeg prioriterer lige cyklen frem for dig.

Travlt er i virkeligheden et mærkeligt ord i den danske forståelse. På den ene side opfatter vi det ofte som positivt at have travlt ligesom det at have et arbejde. På den anden side er travlhed en hindring for at gøre det, vi gerne vil eller burde gøre.

Fra klummen

I bund og grund ved jeg jo godt, at travlt blot er udtryk for en prioritering, men i en verden hvor antallet af tilbud virtuelt og fysisk er uendelige kan jeg ende med at have travlt nat og dag. Men er det mig selv, der sidder i cockpittet eller er det en leverandør af spændende computerspil, Netflix eller noget helt andet, der har gjort, at jeg har glemt at prioritere? Materielt har vi historisk gode muligheder for at prioritere det, der giver livet værdi. Til gengæld er vi heller aldrig tidligere blevet bombarderet med så mange muligheder, der gør prioriteringen ekstrem svær.

En klog mand sagde engang til mig, at evnen til at lykkes med det, man vil, er ligefrem proportionel med evnen til at sige fra. Det udsagn holder nok ikke for en større matematisk analyse, men pointen er ikke til at tage fejl af.

At have travlt er fint, når det er det rigtige, jeg har travlt med. At have for travlt er ikke godt, men det kræver benhård prioritering at stå imod de mange tilbud, vi dagligt får i hovedet. Til gengæld er sandsynligheden for at lykkes med få ting – f.eks. livet - langt større end udsigten til at mislykkes med mange ting, hvis bare jeg er i stand til at prioritere.

I mit barndomshjem fik man at vide, at kloge mennesker ikke keder sig, måske er det derfor jeg altid har haft så travlt med at have travlt, det skulle jo nødig hedde sig……

Hav en god og foretagsom uge.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribe og Esbjerg Kommune: Byrådets erfarne socialdemokrat er klar til syvende periode

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Det har vi lært efter corona: Rikke har fået grønne fingre

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Ribes tidligere borgmester fylder 80 år: Elsted blev borgmester og kom tæt Schlüter

Ugeavisen Ribe

Grafiker og designer støtter Ribe Historie & Aktivitetspark

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Når man glemmer at glæde sig

Ugeavisen Ribe

Farlig passage af hovedvej får længe ønsket lyskryds til 8 mio. kroner

Ugeavisen Ribe

Lene er mere end Ribes kulturnat: Går 10.000 skridt dagligt og spiller renæssancemusik

Ugeavisen Ribe

Stand-up topnavne i Ribehallen

Ugeavisen Ribe

Ny radikal kandidat i Ribe: Bedre dagtilbud er mit overskyggende fokusområde

Ugeavisen Ribe

Søs Egelind besøgte Ribe i ny programrække

Ugeavisen Ribe

STOR GUIDE TIL RIBES KULTURNAT:  Skattejagt, streetfoodmarked, trækfærge, kunstworkshop og meget andet

Ugeavisen Ribe

Støtte til Ribe Aktivitets- og Historiepark: Elektrikere bidrager til legepladsprojekt

Ugeavisen Ribe

Podcast, dans og skrevne ord: Elever digtede videre på kendt forfatters novelle

Ugeavisen Ribe

Det har vi lært efter corona: Familien Skondin sætter pris på nærværet

Ugeavisen Ribe

Tæt på realisering af legepark i Ribe: Der er nu indsamlet 10 millioner kroner

Ugeavisen Bramming

Troværdighed er Olfert Krogs adelsmærke

Ugeavisen Ribe

Ingen opbakning til turistbureau: Ribe Handels formand skyder med skarpt mod kommunen

Ugeavisen Ribe

Line giver kunderne hos Ønskebørn i Ribe en stor aften

Ugeavisen Ribe

Byrådspolitikere efter forglemmelse: Esbjerg Kommunes forvaltning bør lære af deres fejl

Ugeavisen Ribe

Tysk krimi fra Ribe vises på tv

Ugeavisen Ribe

Topaktuelle Kandis atter klar til Ribes største julefrokost

Ugeavisen Ribe

Hans er en sand krejler: Købte engang en pølsevogn og et læs hvidkål på Den Blå Avis

Ugeavisen Ribe

Profil Optik tilbyder gratis sportsbriller til børn

Annonce