Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Hvad vil du gøre ved det?

I 1980'erne stod et af mine familiemedlemmer i et dilemma. Hun var fraskilt og havde levet sammen med en ”ny” kæreste i otte år. I den tid havde han formået at tage styringen over hende samt hendes børn. Han var alkoholiker, manipulerende og havde en evne til altid at have ret….Basta!

Hun var træt af ham. Hun begyndte at udtrykke sine frustrationer over hendes samliv til andre familiemedlemmer. Vi lyttede og kunne godt se problematikken.

Gennem et par år blev det en tilbagevendende ”begivenhed”, at hun ved familiesammenkomster gik fra bord til bord og beklagede sin nød. Hun begyndte gerne at græde ved det tredje bord. Hun kunne komme med nye historier om de ting, han gjorde, men for os lyttere var det blot en gentagelse af en adfærd, vi efterhånden kendte lidt for godt.

Annonce

Det blev efterhånden trættende at høre på, og hver gang hun fik det råd at forlade ham, brød hun sammen med ordene: ”Det kan jeg ikke”. Endelig oprandt dagen hvor hun fortalte, at nu ville hun flytte fra ham efter 11 års samliv. I den periode der kom, fik hun støtte af os alle og vi blottede vores afsky over for ham, da han nu alligevel snart var ude af familien. Vi fik sat himmel og hav i bevægelse for at hjælpe hende med sin nye tilværelse. Vi glædede os på hendes vegne og til de kommende familiesammenkomster uden ”idioten” siddende ved et bord i en halv brandert og med hans ti tusind postulater om ligegyldige ting.

Men tre måneder senere giftede hun sig med ham, og ”kærlighedshistorien” gentog sig, indtil han 15 år senere døde.

Havde jeg dog blot haft de rette redskaber til at få hende overbevist om den ulykke, hun satte sig selv i. Hjælpe og styrke hendes selvværd, så hun kunne træffe den rette beslutning for sit eget liv. I stedet for sidder jeg med en uforløst foragt over det liv, hun valgte og har hende nærmest mistænkt for at ”nyde” sin egen offerrolle. Hun fik gennem et langt liv hældt en masse ud, som modtagerne ikke mere kunne rumme. Nogle valgte at forlade det bord, hun satte sig ved, og de standhaftige blev efterhånden ret så gode til at sige:” Næææ” – ii altså”- ”Suk, suk”- ”Ja, det lyder ik` så godt” osv. Men nogen løsning kom der aldrig.


Han kiggede på mig og sagde: ” Hvad vil du gøre ved det?” Han efterlyste en handling fra min side, så vi efterfølgende kunne undgå en lignende situation. Problemet var mit, ikke hans. Siden dengang er sætningen blevet et brugbart redskab i min kommunikation med andre.

Fra klummen


Jeg har mødt mange mennesker af begge køn, som ligner hende meget, og de dukker stadig op i de relationer, jeg bevæger mig rundt i. Jeg lægger gerne øre til mine medmenneskers problemer og ser det som en vigtig del af al kommunikation, at vi er gode til at lytte og forstå hinanden. Jeg gider bare ikke at overtage problemet og lade det fylde som en frustration i mit eget sind. For så får jeg svært ved at rumme andre mennesker.

Jeg fik den helt store ”aha” oplevelse, da det pludselig var mig, der stod og ynkede over for en netop tiltrådt skoleinspektør på min daværende arbejdsplads.

Jeg følte mig i den grad som offer for en umulig opgave, da jeg forlod klasseværelset med en uregerlig elev i hånden. Eleven ødelagde min og de andre elevers undervisning, og nu var det bare over på skoleinspektørens kontor. En procedure, som var en del af skolens tidligere kultur, men den hoppede den nye skoleinspektør ikke på. Han kiggede på mig og sagde: ” Hvad vil du gøre ved det?” Han efterlyste en handling fra min side, så vi efterfølgende kunne undgå en lignende situation. Problemet var mit, ikke hans.

Siden dengang er sætningen blevet et brugbart redskab i min kommunikation med andre. De fleste handler og reflektere over det, men der er også dem, som vælger at gå videre til det næste bord, når de konfronteres med sætningen: ”Hvad vil du gøre ved det?”

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Mere fredagsmusik på Torvet i Ribe: - Vi vil bidrage til lidt liv i byen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Bunker af bøger til din sommerferie: Disse klassikere skal du læse - og disse bøger fra børn og unge tage fat i

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Nationalpark Vadehavet udgiver nyt magasin

Ugeavisen Ribe

Tilbud til de sangglade børn: Ribe får nyt kor for unge drenge og piger

Ugeavisen Ribe

Nu kan Ribe Roklub redde liv med hjertestarter

Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Ugeavisen Ribe

Ribe Biogas støtter Ribes kommende legepark med stort beløb

Ugeavisen Ribe

En beretning fra en student fra Ribe: - En kæmpe euforisk glæde

Ugeavisen Ribe

Domkirkens fem sommerkoncerter er på plads

Midtsyd

Ribekvinder vil gå et spadestik dybere med stressramte: Starter retrætecenter midt ude i naturen

Ugeavisen Ribe

Gratis naturformidling fra jæger: Børnehavebørn i Ribe fik et indblik i døde dyr og jagt

Ugeavisen Ribe

Glædelig gensyn hos Gredstedbros dagplejere

Ugeavisen Ribe

Familiekoncert i Ribe rykker igen udendørs

Ugeavisen Ribe

Tre års anderledes skolegang slutter med en studenterhue: Ribes første studenter er sprunget ud

Ugeavisen Ribe

En stor fortæller kommer på sommervisit på Ribe Kunstmuseum

Ugeavisen Ribe

Lene er en sand bankkvinde i Ribe: Hun elsker sit arbejde - og sine to grimme hunde

Ugeavisen Ribe

Nyt museum i Ribe åbnet: Nu kan du blive klogere på de første kristne mennesker i Danmark

Ugeavisen Ribe

KLUMME: En åben Bro (III) - min personlige udviklingsrejse

Ugeavisen Ribe

Lokale piger skal styre Dagmars tre serveringssteder

Ugeavisen Ribe

Rekordmåned og mange cykler solgt det seneste år: Men nu er lageret tømt hos Ribe Cykellager

Ugeavisen Ribe

Unge trodser corona med nyt teaterstykke

Ugeavisen Ribe

Masser af billetter: Tulipanfestival i Ribe med god musik skal støtte klubber

Ugeavisen Ribe

Henrik fra Hviding er stolt over at være hjerteløber: - Der er ikke noget, der er større end at være med til at redde liv

Annonce