Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Hvilken vej skal man vælge?

Det er jo lidt af en brydningstid, hver gang man skal op og sætte sit kryds på stemmesedlen. Jeg bliver lidt glad, når jeg ser alle valgplakaterne rundt omkring på lygtepælene (selvom det er et kæmpe ressourcespild!), for så bliver jeg informeret om de forskellige hoveder, der stiller op til kommunalvalget, og jeg kan gå hjem og finde dem på nettet.

Da jeg ikke er på de sociale medier, fungerer valgplakaterne lidt ligesom brevduer/morsekoder, og det er jeg ok med. Bare ærgerligt, at det er så svært at finde rundt blandt kandidaterne og det, de står for. Nogle er nemme at finde på nettet og andre dukker først op efter lang tids søgning. Men de er der jo! De ønsker, at jeg finder dem og stemmer på dem.

110 personer kæmper om 31 pladser i Esbjerg Byråd, og jeg kan finde dem alle på internettet, men jeg er træt af at skulle sidde og lede efter deres holdninger.

Annonce

Ved nærmere eftertanke, så kan det måske være totalt ligegyldigt, hvad de mener, for mest af alt er jeg ikke særlig interesseret i, hvad de vil i fremtiden, men hvad de har lavet siden sidste valg. Jeg har slet ikke tid og overskud til at holde mig ajour med, hvad der sker på det kommunalpolitiske område, men jeg gad godt, at jeg kunne trykke på et byrådsmedlems navn og så se alle de aktiviteter, som vedkommende har sat i gang, både dem der har båret frugt og de tåbeligheder, som har kostet kommunen skattekroner uden nogen formålsbar gevinst.

Jeg læste engang om en forskning baseret på nogle israelske forskere, der tog udgangspunkt i den handling, en fodboldmålmand foretager sig, når han står over for modstanderen ved et straffespark. Han kan kaste sig mod den højre målstolpe for så til sin store ærgrelse se og mærke, hvordan bolden triller ind ved den venstre, men han handlede. Ingen vil klandre ham for sit 50/50 valg. Havde han derimod stået stille inde i midten af målet uden at vise handlekraft, og skuddet gik ind ved højre målstolpe, så var han nok blevet solgt til et bundhold, for han handlede ikke. Han stod bare der og tågede inde i målet.

Ved nærmere eftertanke, så kan det måske være totalt ligegyldigt, hvad de mener, for mest af alt er jeg ikke særlig interesseret i, hvad de vil i fremtiden, men hvad de har lavet siden sidste valg.

Fra klummen

Forskerne fandt frem til, at hvis han vælger at blive stående derinde i midten, vil sandsynligheden for, at han tager bolden være større, end hvis han springer hovedkulds til højre eller venstre målstolpe. Men for målmanden vejer handlingen mere end resultatet, og det redder ham fra et frasalg til bundholdet.

Forskerne fandt, at denne proces kunne overføres på politikerenes handlemønstre, når de tager beslutninger på højt plan. Ved 6 til 7 beslutninger, hvor de virkelig skal vise handlekraft, går pengene op i røg, og kun ved 3-4 beslutninger bliver det en brugbar forretning for samfundet. Så hvilken målmand ønsker vi i byrådet. Ham/hende, der går efter en dobbeltsporet landevej rundt om Ribe (med klapbro!) eller ham/hende, der tænker flere varme hænder til sårbare borgere?

Jeg nyder selve processen fra en ny personlighed stiller op og måske blive valgt ind i kommunalbestyrelsen til, vi står med en ny kommunalbestyrelse med enten få eller mange nye ansigter. For nogen iagttagere er det vanvittigt spændende, og for andre er det igen det samme dødkedelige show.

Men vigtigst af alt, så er det grundstenen i vort demokrati, at alle har mulighed for at stille op og give sin mening til kende og det er stort. Især når man ser ud på verden og græmmes over de diktatoriske, homofobiske og religiøse processer, der styre den politiske verden omkring os.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribedreng mistede sin far i en ung alder: Viktor har lært at se livet i et større perspektiv

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: 40-års dagen nærmer sig. Skal jeg gå i panik eller?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Garde giver fuld gas ved julekoncert i Ribe

Ugeavisen Ribe

Mere plads til flotte naturfotos: Lokal fotograf udvider galleri og får udgivet bog

Ugeavisen Ribe

Mikkel er blevet mindre sur: Otte uger i Familieklassen har gjort stor forskel

Ugeavisen Ribe

Mor eller far er med i skole: Familieklasse hjælper på børns mistrivsel

Ugeavisen Ribe

Senhjerneskadede er frustrerede over kummerlige forhold: Træningen bliver ødelagt af dårlige rammer og larm fra maskiner

Ugeavisen Ribe

Kandis gennemføres:  Ribe Fritidscenter aflyser ikke julefrokosten med Kandis

Ugeavisen Ribe

Efter 24 år i lokalpolitik: Jørgen Ahlquist får sin første formandspost

Ugeavisen Ribe

Corona sætter en stopper for skålen i juleøl: Årets Emil er aflyst

Ugeavisen Ribe

Kvickly i Ribe giver 75.000 kroner til legeparken

Ugeavisen Ribe

Ta' et julehjerte og køb en gave: Ønsketræ skal igen sikre julegave til institutionsbørn

Ugeavisen Ribe

87 år og frivillig ved håndboldkampe: Madsen giver en hånd med ved Ribe-Esbjergs kampe

Ugeavisen Ribe

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Ugeavisen Ribe

Elever vandt landsdækkende konkurrence om CO2-neutral energikilde: Kunne være fedt, hvis der var nogle forskere, der ville kigge på vores forslag

Ugeavisen Ribe

Socialdemokraten Vivi var med til at kuppe Venstre

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Du er ikke alene...

Ugeavisen Ribe

Efter støtte fra lokale forretninger: Ribes julebelysning bliver nu endnu flottere

Ugeavisen Ribe

Nyt V-byrådsmedlem fra Ribe fik mere end 400 stemmer: - Jeg er ydmyg over for den her opgave

Ugeavisen Ribe

Lokale nørklere er klar: Museum slår atter dørene op til julemarked

Ugeavisen Ribe

Ti år med succes: Nanna og Marie skubber til deres grænser på Sct. Peder

Ugeavisen Ribe

Efter mange års hjemløshed: Nu får seniorerne endelig deres nye lokaler i SeminarieHuset

Ugeavisen Ribe

Tre medlemmer af Esbjerg Byråd: Konservative vil gøre en forskel

Annonce