Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Hvornår er et miljøproblem egentlig et problem?

Ole Bladt-Hansen, klummeskribent Ribe. 58 år og kommunaldirektør

Det forekommer at være temmelig indlysende at svare på. Ikke desto mindre ser det ud til, at der er mange holdninger til det spørgsmål – man behøver vist blot at følge den lokale debat omkring grødeskæring. Som meget andet, der har med miljøet at gøre, kan det vække stærke følelser.

For efterhånden en menneskealder siden var vi nogle stykker, der brugte noget tid på at finde svaret på spørgsmålet i forbindelse med vores studie. På det tidspunkt var der ingen, på nær et par forskere i USA, der mente at udledningen af CO2 kunne udgøre et alvorligt klimaproblem. Der var altså ingen videnskabelig evidens for, at det skulle være et problem, og derfor var den politiske interesse også til at overse. Derefter gik det stærkt med forskningen og Kyotoaftalen, hvor man for første gang forpligtede sig til at gøre noget ved problemet. Med andre ord er klimadagsordenen fantastisk god til at illustrere, at først skal der være videnskabeligt belæg for, at der vitterligt er tale om et problem, derefter skal der faktisk være nogen, der har noget på spil, således at der er behov for politisk handling. Det kan man sige, der er i forbindelse med klimaet, men der er masser af eksempler på det samme, at et miljøproblem skal være erkendt og udgøre en trussel for nogen før det fører til politisk handling.

Den industrielle revolution påvirkede jo klimaet lang tid før, der var nogen, som vidste, at det var et problem, men hvad gør vi ved det? I virkeligheden er det for mig lidt barokt, når vi taler om, at vi skal producere os ud af en krise som produktionen har skabt. Vi skal erstatte alle vores produkter, huse, biler, græsslåmaskiner, elforsyning og meget andet med klimavenlige versioner. Men er vi så ikke bare ved at gøre klimaindsatsen til en ny form for statussymbol? Ligesom dengang Ø-mærket blev skabt, og vi kunne holde øje med naboens indkøbsvogn, og om hun nu også var villig til at betale for et rent miljø. Nu kan vi se, om der holder en elbil i garagen, om det er et 0-energihus, om græsslåmaskinen kører på el o.s.v. At producere alt det nye, medfører trods alt også en påvirkning af klimaet og hvad med det gamle, som vi ikke længere kan bruge?

Annonce


Jeg vil meget hellere hylde de mennesker, der rent faktisk gør noget ved miljøet. Forleden, da jeg kom hjem fra min cykeltur, så jeg endnu engang en gruppe mennesker, der gik langs grøftekanten og samlede andres efterladenskaber op. DET ER I SANDHED USELVISK HANDLING – tak for det.

Fra klummen


Et miljøsvin er måske så meget sagt, men jeg er bestemt heller ikke fremme i skoen, når det gælder om at tænke på klimaet. Det kan godt være jeg gør lidt hist og pist, men jeg kører stadig i dieselbil, har alt for langt til arbejde, har min egen af alt muligt og har ikke forsøgt at dele med naboen eller andre, der også har brug for en el-plæneklipper eller en bil for den sags skyld. Kort sagt jeg tænker på det, men handler ikke.

I stedet for at hylde statussymbolerne vil jeg meget hellere hylde de mennesker, der rent faktisk gør noget ved miljøet. Forleden, da jeg kom hjem fra min cykeltur, så jeg endnu engang en gruppe mennesker, der gik langs grøftekanten og samlede andres efterladenskaber op. DET ER I SANDHED USELVISK HANDLING – tak for det. Jeg blev lidt flov over, at jeg ikke prioriterede indsatsen, men så har det blot haft en dobbelt virkning.

Affaldet gør måske ikke så meget ved klimaet, men det er handling frem for snak. Det er folk som tilrettelægger deres privatliv for at gøre en indsats, som vi andre nyder godt af. Hvis vi skal lykkes med at efterlade en lidt bedre jord til vores børn, er den folkelige opbakning og personlige handling helt nødvendig. Politiske initiativer gør det ikke alene.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Der er godt naboskab i Tange: Fællesspisning er populær hos beboerne i fem huse i Tange

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Turisme i Ribe: Den nye destination har et underskud på en million kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Ny virksomhed i Ribe: Virksomhed i vækst hjælper iværksættere

Ugeavisen Ribe

Ribe er startby: Kom helt tæt på Cavendish og de danske stjerner

Ugeavisen Ribe

Dennis starter egen klinik for fysioterapi i Ribe

Ugeavisen Ribe

Redningsbåd skal sikre tursejlads på Ribe Å

Ugeavisen Ribe

Mad, keramik og heksehistorie på Quedens

Ugeavisen Ribe

Heksemuseum inviterer indenfor efter lukketid

Ugeavisen Ribe

Ribe Dyrskue kæmpede med vandet - og havde højt besøgstal

Ugeavisen Ribe

Ribes mest underlige pizzaer: Hotdog pizza, en med karrysovs og så en ristaffel pizza

Ugeavisen Ribe

Stor splittelse om ananas på pizza: Kunderne i Ribe vil gerne have det

Ugeavisen Ribe

Ribes pizzeriaejere er enige: Dette fyld vil langt de fleste kunder have på deres pizzaer

Ugeavisen Ribe

25 år med kunst: Fra sygeplejerske til fuldtids kunstner

Ugeavisen Ribe

Gymnasielærere fra Ribe Katedralskole var på togt med forskningsskib

Ugeavisen Ribe

To ejere bliver til tre på Abildskær Gård

Ugeavisen Ribe

Ærligt debutalbum fra moden Ribedreng

Ugeavisen Ribe

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Ugeavisen Ribe

Danni fra Ribe har valgt aldrig at være sur

Ugeavisen Ribe

Mentorer giver udsatte børn selvtillid og mod på livet

Ugeavisen Ribe

Familie vil vise sjælden kvægrace frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Lille maskinforretning vil vise sig frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Politiske partier starter valgkampen på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Dyrskue tager ingen chancer: Tjekker folk ved indgangen

Annonce