Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Jeg tror ikke på nytårsforsætter

I disse dage er en million mennesker i gang med at gå på slankekur, begynde til fitness eller holde ”Hvid januar” Det sker hvert år i januar. Lige efter nytår, så skal vi i gang med at ”gøre det rigtige” Vi skal med et smæk lige rette op på alt det, vi ikke normalt kommer i mål med. Den får ikke for lidt. Der sultes, spises grønt, kroppen straffes for dens tendens til at bule ud og svigte os ved at have behov for tobak, vin, chokolade, og vi sveder og gisper på løbebåndet i fitnesscentret. Vi bliver grebet af øjeblikkets ”nytår er ny halm i træsskoene”-stemning og vi knokler derudaf. Vi quickfixer, hutigt og effektivt.

Vi glemmer bare, at vi ikke laver os selv om ved at begynde at løbe. Vi glemmer, at vi ikke bliver et andet menneske bare fordi, at vi bliver grebet af et øjebliks eufori og vil ændre os i en ruf. I min bog kræver det nøje planlægning at ændre vaner. Det kræver motivation, målrettethed, et dagligt fokus og viden. For hvorfor er det, at vi har behov for at sidde i sofaen og spise en plade chokolade hver aften? Er det fordi, det er hyggeligt, eller er det fordi, vi bedøver os selv og flygter fra noget. Er det en trøst? Hvorfor er det, at vi skal have en halv flaske vin hver aften? Er det fordi vi ikke kan sove uden eller fordi vi ikke kan holde stilheden ud alene hver aften?

Hjælper vinen, chokoladen, flødesovsen i virkeligheden os til ikke at føle og mærke det, der er til os i livet? Eller får vi i vores hverdag ikke dyrket motion, fordi hverdagen er for krævende? Skal vi så ikke prøve at få styr på det, inden vi pålægger os selv yderligere krav, som vi knækker halsen på? Skal vi ikke bygge noget varigt i stedet?

Annonce

Som altid tror jeg på, at man skal gå til kilden i stedet for at symptombehandle. Hvis den vane, vi gerne vil ændre, i bund og grund handler om noget helt andet end det, der er synligt for øjet, så ændrer vi i bund og grund intet ved at tabe os 10 kg.

Ja, måske kan vi kortvarigt komme i et par bukser fra 1999, men hvad sker der så med vægttabet, når vi holder op med at holde os i et stramt greb? Er alle vores halvhjertede forsøg på at skippe vaner ikke bare at skuffe os selv og endnu engang bekræfte os selv i ”hvor håbløse vi selv er?!”

Ofte møder jeg i mit daglige virke, at der er en længsel bagved ønsket om ændrede vaner. Ofte møder jeg, at vi tror, at vi møder vores livs kærlighed, hvis vi taber os. Eller at vi får en følelse af, at være gode nok. Eller at ungdommen kommer tilbage. Eller at ægtefællen vågner op, og ser hvor attraktive vi er. Det er den længsel, vi bedøver med de dårlige vaner. Det er omvendt og bagvendt, som med alt andet i livet.

Som altid tror jeg på, at man skal gå til kilden i stedet for at symptombehandle. Hvis den vane, vi gerne vil ændre, i bund og grund handler om noget helt andet end det, der er synligt for øjet, så ændrer vi i bund og grund intet ved at tabe os 10 kg. Ja, måske kan vi kortvarigt komme i et par bukser fra 1999, men hvad sker der så med vægttabet, når vi holder op med at holde os i et stramt greb? Er alle vores halvhjertede forsøg på at skippe vaner ikke bare at skuffe os selv og endnu engang bekræfte os selv i ”hvor håbløse vi selv er?!”

Fra klummen

Min erfaring er, at skal vi for alvor ændre noget i vores liv, så skal vi kigge på den der længsel, sådan rigtigt dybt. Gå helt ind til kernen og finde frem til alle de små skridt, vi kan hjælpe os selv med hver dag. Ikke bare i januar, men hver dag hele året.

Skal noget ændres, kræver det, at vi hver dag vil rose os selv for vores indsats og være vores egen allerbedste ven og hjælpe os selv med længslen. Vi er nødt til at være vores egen mor og vedholdent hjælpe, guide og trøste os selv, når vi trods en indsats ikke lige nåede i mål i dag. Og samtidig må vi klappe os selv på hovedet og sige; I morgen er der endnu en dag, og der øver vi igen.

Glædelig januar.

Annonce
Ugeavisen Ribe

Niels Hausgaard har ripenser med på scenen til samtlige 95 shows på ny Danmarksturne

Annonce
Ugeavisen Ribe

Flaske-Mikkel hyldet og overrasket: Stort bryggeri bliver inspireret og støtter flaskeindsamling

Annonce
Ugeavisen Ribe

Vild succes får Ribe-virksomhed til at ekspandere: Professionel fodboldspiller skal erobre svenskerne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Lokal bokser klar til professionel debut i ringen: - Enten ødelægger jeg ham ellers stikker jeg af!

Ugeavisen Ribe

Brian har brugt kræfter på at ændre sig selv: - Som barn var jeg nok det, mange ville kalde en møgunge

Ugeavisen Ribe

Esbjergfirmaer støtter Ribes legepark

Ugeavisen Ribe

Ribe Stift tilbyder ophold på Den Gamle Avlsgård: Hjælp til stressramte præster

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Lad os gøre en klimaindsats og bevare Rømø

Ugeavisen Ribe

Det særprægede hus med de mange kaldenavne: - Mange  står og peger på vores hus, og nogle ringer også på

Ugeavisen Ribe

Januar byder på usædvanlig sort sol: Seks gange så mange stære som normalt

Ugeavisen Ribe

Nyt byrådsmedlem fra Ribe: - Jeg kunne godt tænke mig nogle flere timer i døgnet

Annonce