Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Kom nu! For demokratiets skyld

May-Britt Andrea Andersen, 38 år, socialpædagog og politiker
Det er en udfordring for demokratiet at så få er politisk aktive, for det giver den risiko, at kandidaterne i virkeligheden ikke er ret repræsentative for befolkningen.

Demokratiet lider under, at historisk få mennesker er medlem af et politisk parti, og ifølge eksperter er det en udfordring for demokratiet.

For den borger, som ikke er politisk interesseret, er det måske ikke det største problem. Men faktisk er det et enormt problem, som jeg ser det, da en mindre medlemsskare mindsker variationen i udbuddet af fremtidige kandidater.

“Vi får kun de politikere, vi selv vælger”, siges der. Det er jo ganske korrekt, men hvis partiernes valgmuligheder på kandidatlisten indskrænkes på grund af et dalende medlemstal, så bliver “kvaliteten” vel også derefter. Derved vil demokratiet også komme til at lide under det, og det bliver i sidste ende alles problem.

Annonce

-

For 60 år siden var der ca. 500.000 danskere, der var medlem af et politisk parti. For 10 år siden var tallet 150.000, hvorefter der frem til i dag er sket et mindre fald. I dag er der altså kun godt og vel 4% af befolkningen, der er medlem af et politisk parti.

Desværre bliver kandidatfeltet tilsvarende mindre og faren er jo indlysende klar - vi risikerer jo, at kandidaterne i virkeligheden ikke er ret repræsentative for befolkningen, hvilket nok er det største problem, da der i befolkningen i forvejen er en oplevelse af, at der bliver længere og længere vej fra dem til Christiansborg og den lokale byrådspolitiker.

Og hvorfor er det så et problem?


Vi risikerer jo, at kandidaterne i virkeligheden ikke er ret repræsentative for befolkningen, hvilket nok er det største problem, da der i befolkningen i forvejen er en oplevelse af, at der bliver længere og længere vej fra dem til Christiansborg og den lokale byrådspolitiker.

Fra klummen


Det er det fordi, når man som borger ikke identificerer sig med de folkevalgte og samtidig oplever, at politikerne ikke forstår de problematikker borgerne befinder sig i, eller ikke engagerer sig i det, der ligger borgerne på sinde. Min vurdering er, at det skaber kløfter mellem borgere og de folkevalgte.

-

Smag lige lidt på ordet “folkevalgt”, som jo betyder, at man er valgt af folket. Man er blevet givet et mandat, altså en fuldmagt, hvor man skal agere borgernes stemme. Der er jo i sandhed et enormt ansvar at forvalte det mandat i ånd med sit parti og i ånd med de borgere, der har sat deres kryds ved én.

Som vælger kan man jo sikkert godt leve med en vis form for udsving, men det har jo selvsagt sine grænser. Der, hvor jeg selv som vælger ofte er blevet rigtig træt, er når, der som nu ses eksempler på politikere, der gang på gang svarer udenom, hvor sandheden fordrejes, og hvor man som borger føler sig ført bag lyset. Sager som det skaber i den grad politikerlede, og det skaber grobund for rigtig store frustrationer. Det kan jeg godt forstå!

Derfor synes jeg også, det vil klæde os, der bevæger os i det politiske landskab at øve os på at være tro mod de mennesker, der har stemt på os, men selvfølgelig også være tro mod os selv, for hvilken politiker kan leve med at være den person, som ingen almindelige mennesker respekterer?

-

For demokratiets skyld er det super vigtigt, at de forskellige partier har større fokus på at få flere medlemmer, så kandidatfeltet kan blive udvidet og derved mere repræsentativt i forhold til befolkningen. Som borger kan du jo her gøre en enorm forskel, for det er jo dig, vi står og mangler.

Jeg er sådan set ligeglad med hvilket parti, du identificerer dig med, for det handler jo i virkeligheden om, at alle partier får de bedst mulige og det bredest repræsentative kandidatgrundlag som overhovedet muligt. Det vil sige politikere, som vi som borgere kan se og spejle os selv i. Derfor er dette heller ikke alene en partipolitisk diskussion, om end de forskellige politiske partier jo også alle har en stor opgave med at skabe tilgang af medlemmer.

Med demokratiet følger både frihedsrettigheder som givet i Grundloven, men der følger også forpligtelse. For hvis vi ønsker andre og bedre politikere, så bliver man altså også nødt til at gribe i egen barm og melde sig der, hvor tingene sker, hvor man kan opnå politisk medindflydelse.

Jeg håber, at flere bliver mere bevidste om, at man ikke nødvendigvis finder et politisk parti hvor man er 100% enig, men det vigtige er, at man kan man se sig selv i de store linier. Så kan man jo altid forsøge at rykke lidt i egen retning på de få ting, man måske ikke er helt enig i.

Derfor vil jeg gerne opfordre jer til at engagere jer politisk - og helst i et parti, så vi i de enkelte partier får større repræsentativitet i udvalget af kandidater. Det er vi alle bedst tjent med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce