Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Om en uduelig kokkeelev og en stor vinfest

Johnny Tonnesen, 54 år og salgskonsulent
"HoReCa livet er fantastisk og lærerigt for nogle. Oplevelserne gennem mine år i branchen er overvældende"
Annonce

Igennem mine år som kokkeelev og tjenerelev på SAS Hotel Scandinavia CPH, havde jeg rigtig mange kollegaer, både andre kokkeelever, tjenerelever og de andre brancher der er repræsenteret på dengang Nordens største hotel.

Jeg startede i kokkelære sammen med Tom. Han var en gudbenådet fighter og knoklede hver dag for at lære faget. Han var en af de heldige, som ikke havde noget netværk, men Jens kunne lide hans indstilling, og tog ham i mesterlære som os andre. Tom og jeg fandt hurtigt hinanden både arbejdsmæssigt og med indstilling at arbejde, til vi var færdige. Tom havde haft det hårdt i barndommen, og han havde det derfor lidt svært ved det boglige, som jo var en del af faget, når man gik på kokkeskolen i Kødbyen. Jeg har aldrig selv været en ørn til det boglige i skolen, men kom da igennem folkeskolen. Jeg kunne dog hjælpe Tom, og det var mere lærerigt end de otte år i folkeskolen. Dengang skulle man faktisk kunne kokkebogen udenad, da man ikke måtte tage den med ind til den praktiske svendeprøve. Så vi skrev kokkebogen af for, at Tom kunne få sine “notater” med ind i svendeprøve køkkenet. Tom bestod prøven og fik sit svendebrev og er i dag en fantastisk kok.

Tre måneder efter Tom og jeg startede i Kokkelære, blev der igen ansat 3 kokkeelever som en del af den statsstøttede hjælpepakke, da krisen i start 1980'erne var hård. En af dem hed Anna, hun var ny udklækket student og en sød pige fra Storkøbenhavn, som havde forbindelser (netværk). Hendes far kendte en eller anden i toppen af SAS. Hun var lidt ældre end os unge knægte, da hun jo havde gået tre år på gymnasium. Efter tre måneder kunne hun kokkebogen udenad og havde lavet alle notater, gennemlæst alle reglerne for kokkeuddannelsen samt fået udleveret al beskrivelse af Gastronomisk Landsforbund. Hun bestod naturligvis svendeprøven, med topkarakter i den mundtlige og skriftlige, og med middelmådige (dårlige) karakterer i køkkenet. Alt i alt nok til at få den første bronzemedalje af kokkeelever på hotellet.

Vi andre i alle køkkenet på hotellet var fuldstændig målløse. Hun kunne jo ikke lave mad, hun ødelagde alt. Hvis hun skar i en tomat, så gik kniven, tomaten og skærebrættet i stykker.. Da Jørgen Slagter skulle vise hende, hvordan man skulle parterer et lam eller en halv gris, ja så gav han op, og alle udskæringer blev hakket til personalemad. Hun var et grotesk eksempel på, hvad forbindelser og gode kollegaer kunne udrette.

Vi hjalp hende igennem hverdagen, og hun fik aldrig lov at stå alene i a la carte køkkenet, det turde vi ikke. Hun har aldrig efterfølgende arbejdet som kok.


Vi andre i alle køkkenet på hotellet var fuldstændig målløse. Hun kunne jo ikke lave mad, hun ødelagde alt. Hvis hun skar i en tomat, så gik kniven, tomaten og skærebrættet i stykker.. Da Jørgen Slagter skulle vise hende, hvordan man skulle parterer et lam eller en halv gris, ja så gav han op, og alle udskæringer blev hakket til personalemad.


I 1980'erne, hvor jeg var tjenerelev, var det en årlig begivenhed, da Beaujolais Nouveau blev frigivet den tredje torsdag i november. Det er sommerens vin, der allerede bliver tappet på flaske i efteråret og derefter solgt som den første franske vin for den årgang. Så når den blev frigivet i Beaujolais i Frankrig, havde SAS Hotel Scandinavia, hyret Thorkild Thyrring til at køre ræs op igennem Europa og hurtigt til hotellet, så de 450 gæster i Natklubben After Eight kunne få deres Beaujolais Nouveau. Det var en stor fest med 80´er playback med Laban. Konferencieren var løbende i kontakt via walkie talkie med Thyrring på sin vej op igennem Europa. Da det passede ind i programmet cirka klokken 01.00, så kom Thyrring løbende ind i natklubben med en kasse tynd rødvin fra Beaujolais under armen, og alle jublede og var ellevilde.

Det skal nævnes, at Thorkild Thyrring hele aftenen, sad i sin bil ude på parkeringspladsen og ventede på besked fra konferencieren, hvorefter han løb ind på hotellet og fik udleveret en kasse vin og løb ind i natklubben. Den palle med 80 kasser vin fra Beaujolais, som vi havde bestilt, blev nemlig leveret med fragtmand sidst på eftermiddagen, og derefter også til byens øvrige hoteller og restauranter. Men det var en fed fest og folk var glade.

Vi serverede desuden for Thorkild Thyrring flere gange på Hotel Dagmar i 90´erne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce