Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Så føder jeg nr. 21, og så ikke flere

Johnny Tonnesen, 55 år, konsulent
Der er ikke mange, om nogen familier i dagens Danmark, der når op på 21 børn. Men min farmor var en af dem.
Annonce

Min farmor Hansine Tonnesen fødte 21 børn. Fire af dem var dog dødfødte, og derfor er der kun 17 børn på familiebilledet fra sølvbrylluppet den 17 juni 1949.

Det må ligge i blodet fra dengang, for min farmor er ud af en flok på 13 søskende, og min farfar var ud af 12 søskende. Jeg har desværre aldrig mødt min farfar, da han døde af sygdom i 1959, seks år før jeg blev født, men jeg husker tydeligt min farmor, både da hun boede på Skyttevej og senere, da flyttede i lejlighed på Idræts Allé. Jeg kom der tit, da vi jo er vokset op på Hans Jacobs Vej. Er der i øvrigt nogle, der kan huske, at på vejskiltet ved Tangevej var Hans Jacobs Vej stavet med c, mens det ved Idræts Allé var stavet med k.

Min bror og jeg hjalp farmor med at handle og gå ærinder for hende. Jeg kan stadig smage hendes hjemmebagte boller, som vi fik ved køkkenbordet. Jeg kan huske, vi var til stor familiefest, da farmor fyldte 75 år den 24 juni 1980 i Hviding Forsamlingshus, hvor mange vi var husker jeg ikke men en del over 100 mennesker, med familie venner og naboer.

-

I 2010 var der samlet over 90 familiemedlemmer til en sammenkomst i Ribe. I dag er der kun tre tilbage af de børn, som farmor fødte. Min faster Ester, faster Marianne og min far Jannik Tonnesen. Men man kan næsten ikke gå en tur i Ribe uden at møde et familie medlem. På et tidspunkt boede vi fire fætre og kusiner alene i Grønnegade. Jeg har 44 fætre og kusiner, fra min fars side, men nogle af dem er her ikke mere.

Faster Marianne bor i det hus i Sortebrødregade, som alle de mange søskende er vokset op i, og før dette, voksede min farfar også op i dette hus sammen med hans 11 søskende. Der var dengang dyrehold i gården ud mod der, hvor der i dag er værelser ved Hotel Dagmar. Familien havde desuden dyr på markerne på den eng, der ligger efter Lidl, ud mod rundkørslen.

-

Det er spændende at søge i de gamle kirkebøger, som jeg gjorde i 90´erne, hvor det forgik på biblioteket. En af de ting, der gjorde det udfordrende, var, da jeg ledte efter min farfars søskende og fandt en Anton Tonnesen, og efter endnu to brødre, fandt jeg en Anton mere. Det var lidt underligt, men jeg fandt ud af, at den første Anton var død af sygdom 3 år gammel, så den næste blev også døbt Anton.

I dag ligger det hele på nettet, og har man blot fødselsdatoer og fødeby, så er det ganske simpelt at finde sine familiemedlemmer, og med lidt erfaring så går det hurtigt. Der findes i dag også hjemmesider, hvor man kan oprette familiestamtræ.

Hvis man begynder at lede efter familiemedlemmer i de gamle kirkebøger. Så skal man huske at se efter hvem der står fadder ved dåben. Dette er vigtigt, da det tit er familiemedlemmer, og der opdagede jeg, at nogle af min farfars brødre stod fadder.

Der er desuden nogle af min farfars brødre, som skulle være immigreret til USA. Hvem og hvor mange ved jeg ikke. Jeg ved, at mine kusiner Lene og Mette har haft noget kontakt til denne del af familien, men det er nogle år siden, jeg har brugt tid på denne hobby med at søge efter familiemedlemmer.

-

Det har dog fanget mig lidt igen her under corona. Så nu skal jeg have fundet de sidste søskende til min farfar samt begynde jagten på farmors søskende. Så hvis der er nogen derude der ved noget eller har billeder eller breve/postkort med Tonnesen fra Sortebrødregade 4, så vil jeg meget gerne, kontaktes omkring dette.

Jeg har en helsides artikel fra B.T. 14 april 1952 samt en lille artikel fra en anden avis uden dato. De handler begge om de mange børn, farmor har født, og hvordan de klarede hverdagen. Der skal desuden være en artikel i et Familiejournal, men den er efter sigende fyldt med fejlinfo, så det kunne være spændene at læse denne.

Vi tre søskende Jannie, Henrik og jeg selv, har hver fået to børn. Men der er en del derude, som nu får både 3-4, ja endda 5 børn. Her hjemme er vi glade for de 2 nu voksne børn, vi har. Det er samtidig lidt tankevækkende, at der i den tid jeg har levet, er jordens befolkningstal steget fra cirka 3.3 mia. mennesker til nu næsten 8 mia. mennesker.

Og mens jeg har skrevet denne klumme, er jordens befolkning steget med ca. 15.000 mennesker.

Pas på hinanden derude, og hils familien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce