Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Sammenhold – også når det koster

Ole Bladt-Hansen, klummeskribent Ribe. 58 år og kommunaldirektør

Jeg elsker sport og i særdeleshed cykelløb. Lige fra jeg var barn, har jeg læst de fantasiløse sportsartikler om Eddy Merckx, Lucien Van Impe og mange andres indædte kamp for at vinde prestige og hæder i datidens store løb. Artiklerne var ofte direkte videregivet fra nyhedsbureauernes alt for nøgterne og følelseskolde løbsreferater – langt fra det vi kender i dag, hvor legendariske eksryttere og kommentatorer er med til at give både indsigt og nerve i kommenteringen.

Alligevel var min fascination stor, og det skyldtes først og fremmest holdpræstatationen – det vi ikke ser som publikum. Når jeg nævner rytteres navne i indledningen er det et udtryk for at det er profilerne, vi husker, men hvem kan huske hvilket hold de kørte på eller de ryttere, der bar dem frem til store sejre?

-

Annonce

Et cykelhold består i dag typisk af otte ryttere, hvoraf der er én måske to, der er kaptajn(er). Resten af holdet skal forsøge at gøre deres kaptajn så god som muligt ved at sørge for han ligger i læ, får tilstrækkelig ernæring, omsorg og meget andet. Betyder det noget? Ja en rytter sparer måske 30-40% energi ved at ligge i læ. Efter 6-7 timer i sadlen kan det mærkes både på dem, der har leveret ekstra energi, og kaptajnen, der har fået lettet sin opgave.

For mig er det fascinerende, at hver og en af de syv andre ryttere med garanti har drømme og ambitioner om at skabe de samme storslåede resultater som deres kaptajn. De har knoklet og kæmpet, siden de var ungdomsryttere, for at køre som professionel til en middelmådig løn gennem 10 år, hvor det ikke bliver til en eneste sejr.

Det er for mig den ultimative prøve på, hvad det vil sige at stå sammen – at tilsidesætte egne ambitioner og drømme for kaptajnen, fordi det tjener holdet bedst muligt. Når man som ungt menneske har viet hele sin ungdom til træning, rigtig ernæring, fravalg af sociale begivenheder med mere for at udleve sine drømme og ambitioner, kræver det godt nok selvdisciplin, hvis man skal undlade at ”fyre den af” den dag, man har benene og kan se, at kaptajnen hænger lidt i bremsen. Men nej, du arbejder for holdet, for det er vigtigere, at holdet får en sejr end tre mand i top ti, for hvem beskæftiger sig med toerne?

-

Om ganske kort tid er der kommunalvalg. I Esbjerg skal vi have valgt 31 byrådsmedlemmer, der får ansvaret for at drive kommunen videre de næste fire år. Som vælgere har vi vidt forskellige argumenter for at træffe vores valg – heldigvis, det er jo det demokratiet kan og skal – afspejle mangfoldigheden.

Efter kommunesammenlægningen har postnumre spillet en stadig større rolle i de valg, som vælgerne træffer særligt i de geografisk store kommuner, selvom vi med vores rationelle forståelse godt ved at det ikke kun handler om vores eget lokalsamfund, men også hele kommunens evne til at stå stærkt når Christiansborg skal placere nye institutioner, infrastruktur, eller i forhold til at etablere stærke samarbejder med naboerne om at gøre hele egnen attraktiv for turisme og bosætning.

Det er - trods alt - de færreste turister, der vælger Vestjylland som destination, alene fordi Ribe er en dejlig by. Så hvis vi skal blive i cykelsportsmetaforen, så handler det om at få flere sejre i fællesskab ud fra devisen, hvis det regner på præsten så drypper det på degnen. En kættersk tanke, vil nogen måske tænke, men der er langt til Christiansborg og Bruxelles, hvis man ikke har mange venner. Ind imellem er vi som lokalsamfund nødt til at gå på kompromis med egne ambitioner for at opnå de bedst mulige resultater.


Resultatet må gerne være en kommunalbestyrelse, der kan arbejde som et hold både indadtil og udadtil og udnytte de enorme resurser, de får til rådighed de næste fire år til at sikre store resultater – både på den korte og den lange bane.

Fra klummen


Sådan er det også for de politikere, vi vælger. I princippet er de jo valgt, fordi de er nogenlunde lige så uenige som de borgere, de repræsenterer, men som vælgere er vi dybt afhængige af, at de arbejder for holdet og skaber de bedste resultater for kommunen som helhed. Det er svært at forestille sig, at en enkelt by skulle klare sig fantastisk samtidigt med at alt omkring den falder fra hinanden. Hvis vi skal skabe vindere, er et stærkt hold, der samarbejder, den nøgle, der skal til for at løse det.

-

Så min bøn til det kommende valg vil være, at der skal være masser af debat og uenighed, men resultatet må gerne være en kommunalbestyrelse, der kan arbejde som et hold både indadtil og udadtil og udnytte de enorme resurser, de får til rådighed de næste fire år til at sikre store resultater – både på den korte og den lange bane.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribe Biogas støtter Ribes kommende legepark med stort beløb

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

En beretning fra en student fra Ribe: - En kæmpe euforisk glæde

Ugeavisen Ribe

Domkirkens fem sommerkoncerter er på plads

Midtsyd

Ribekvinder vil gå et spadestik dybere med stressramte: Starter retrætecenter midt ude i naturen

Ugeavisen Ribe

Gratis naturformidling fra jæger: Børnehavebørn i Ribe fik et indblik i døde dyr og jagt

Ugeavisen Ribe

Glædelig gensyn hos Gredstedbros dagplejere

Ugeavisen Ribe

Familiekoncert i Ribe rykker igen udendørs

Ugeavisen Ribe

Tre års anderledes skolegang slutter med en studenterhue: Ribes første studenter er sprunget ud

Ugeavisen Ribe

En stor fortæller kommer på sommervisit på Ribe Kunstmuseum

Ugeavisen Ribe

Lene er en sand bankkvinde i Ribe: Hun elsker sit arbejde - og sine to grimme hunde

Ugeavisen Ribe

Nyt museum i Ribe åbnet: Nu kan du blive klogere på de første kristne mennesker i Danmark

Ugeavisen Ribe

KLUMME: En åben Bro (III) - min personlige udviklingsrejse

Ugeavisen Ribe

Lokale piger skal styre Dagmars tre serveringssteder

Ugeavisen Ribe

Rekordmåned og mange cykler solgt det seneste år: Men nu er lageret tømt hos Ribe Cykellager

Ugeavisen Ribe

Unge trodser corona med nyt teaterstykke

Ugeavisen Ribe

Masser af billetter: Tulipanfestival i Ribe med god musik skal støtte klubber

Ugeavisen Ribe

Henrik fra Hviding er stolt over at være hjerteløber: - Der er ikke noget, der er større end at være med til at redde liv

Ugeavisen Ribe

Første år med Hjerteløber har været en succes

Ugeavisen Ribe

Efter stort drama med markspiller på mål: Hviding IF/Kvik 70 skal lege med de store i pokalturneringen

Ugeavisen Ribe

Kreativ mand er vendt hjem til Ribe og tilbyder videoproduktion

Ugeavisen Ribe

Supertilbud rettet mod Ribes oplevelsessteder: Gavekort skal støtte Ribes restauranter og attraktioner

Ugeavisen Ribe

Fritidsklub og ungdomsskole i Ribe holdt fælles koncert: - Godt med nyt samarbejde

Annonce