Annonce
Ugeavisen Ribe

Kok giver gode råd: Sådan laver du den perfekte omgang valgflæsk

Hvis du skal spise stegt flæsk i forbindelse med valgaftenen, kommer der her tips og anbefalinger til tilberedningen. Foto: Colourbox
Valgdag er for mange lige med, at der skal stegt flæsk med persillesovs på tallerkenerne. Her får du en koks anbefalinger og gode råd

Ribe: Det er kåret til Danmarks Nationalret, og mange danskere vælger at sætte det på middagsbordet ved kommunal- og folketingsvalg.

Derfor er det på tirsdag den 16. november en hel del danskere, der får valgflæsk. Men hvad skal man gøre for at få den bedst mulige udgave?

Det giver Jannik, der er kok på Restaurant Backhaus i Ribe, her nogle tips til.

Annonce

- Helt grundlæggende er der jo mange måder, man kan lave flæsk på. Man kan jo både bruge fersk flæsk eller røget, hvor der især er smagen til forskel. Og så kan man jo enten panere det eller stege det fersk. Hvis man steger i ovn, undgår man noget svineri i køkkenet, og så kan man sætte den på 200 grader og vende stykkerne ind i mellem. Hvis man steger fersk flæsk på pande, ville jeg først vende stykkerne i mel. Det vigtigste er, at kød eller panering er sprød, siger han.

Historien om valgflæsk

Valgflæsk defineres i ’Ordbog over det danske sprog’ som »lokkende, gyldne løfter, som fremsættes af en kandidat ell. et parti før et valg, men ikke agtes opfyldt.

Ved Folketingsvalget i 2011 begyndte medierne at koble begrebet valgflæsk sammen med stegt flæsk med persillesovs.

Stegt flæsk har været en yndet spise for mange i en lang årrække. Dog var det i det meste af 1900-tallet mere en "ufin" fattigmandsspise.

Janniks anbefaling er, at man laver 3-4 stykker paneret flæsk pr. voksen eller omkring 8 stykker, hvis det ikke er paneret.

- Og så skal man huske, at der skal være nok sovs og kartofler. Det skal man altså ikke spare på, siger han med et smil.

Smørbolle i skål

Ifølge Jannik er netop tilbehøret en meget vigtig ting ved stegt flæsk.

- Det er jo Danmarks nationalret, så man skal ikke pille ved tilbehøret. Det skal være kartofler, persillesovs med masser persille i og rødbeder. Jeg plejer at lave en smørbolle ved at smelte smør og iblande melet, og så putte det i en skål. Derfra varmer jeg mælken op til den opbagte sovs, og blander smørbollen i lidt ad gangen. På den måde sikrer man, at man får den helt rette mængde sovs, forklarer han.

Jannik tilføjer yderligere om drikke til den stegte flæsk, at i og med at der er tale om svinekød, så bør der gerne være en pilsner øl i glasset eller en let rødvin. Dog understreger han, at man godt kan drikke en mørkere øl til røget flæsk. Uanset hvad er der mange variationer, men Jannik mener, at man bør gå mest muligt klassisk til værks.


Helt grundlæggende er der jo mange måder, man kan lave flæsk på. Man kan jo både bruge fersk flæsk eller røget, hvor der især er smagen til forskel. Og så kan man jo enten panere det eller stege det fersk. Det vigtigste er dog, at kød eller panering er sprød

Jannik
Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribedreng mistede sin far i en ung alder: Viktor har lært at se livet i et større perspektiv

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: 40-års dagen nærmer sig. Skal jeg gå i panik eller?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Garde giver fuld gas ved julekoncert i Ribe

Ugeavisen Ribe

Mere plads til flotte naturfotos: Lokal fotograf udvider galleri og får udgivet bog

Ugeavisen Ribe

Mikkel er blevet mindre sur: Otte uger i Familieklassen har gjort stor forskel

Ugeavisen Ribe

Mor eller far er med i skole: Familieklasse hjælper på børns mistrivsel

Ugeavisen Ribe

Senhjerneskadede er frustrerede over kummerlige forhold: Træningen bliver ødelagt af dårlige rammer og larm fra maskiner

Ugeavisen Ribe

Kandis gennemføres:  Ribe Fritidscenter aflyser ikke julefrokosten med Kandis

Ugeavisen Ribe

Efter 24 år i lokalpolitik: Jørgen Ahlquist får sin første formandspost

Ugeavisen Ribe

Corona sætter en stopper for skålen i juleøl: Årets Emil er aflyst

Ugeavisen Ribe

Kvickly i Ribe giver 75.000 kroner til legeparken

Ugeavisen Ribe

Ta' et julehjerte og køb en gave: Ønsketræ skal igen sikre julegave til institutionsbørn

Ugeavisen Ribe

87 år og frivillig ved håndboldkampe: Madsen giver en hånd med ved Ribe-Esbjergs kampe

Ugeavisen Ribe

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Ugeavisen Ribe

Elever vandt landsdækkende konkurrence om CO2-neutral energikilde: Kunne være fedt, hvis der var nogle forskere, der ville kigge på vores forslag

Ugeavisen Ribe

Socialdemokraten Vivi var med til at kuppe Venstre

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Du er ikke alene...

Ugeavisen Ribe

Efter støtte fra lokale forretninger: Ribes julebelysning bliver nu endnu flottere

Ugeavisen Ribe

Nyt V-byrådsmedlem fra Ribe fik mere end 400 stemmer: - Jeg er ydmyg over for den her opgave

Ugeavisen Ribe

Lokale nørklere er klar: Museum slår atter dørene op til julemarked

Ugeavisen Ribe

Ti år med succes: Nanna og Marie skubber til deres grænser på Sct. Peder

Ugeavisen Ribe

Efter mange års hjemløshed: Nu får seniorerne endelig deres nye lokaler i SeminarieHuset

Ugeavisen Ribe

Tre medlemmer af Esbjerg Byråd: Konservative vil gøre en forskel

Annonce