Annonce
Ugeavisen Ribe

Kommune og politi vil forebygge indbrud i fællesskab

Indsatsen mod indbrud skal nu forebygges i endnu højere grad i Esbjerg Kommune. Genrefoto
En fem-årig indsats, hvor borgerne er i centrum, skal bringe antallet af indbrud i private boliger i Esbjerg Kommune yderligere ned – til under 230 om året.

Esbjerg Kommune: Esbjerg Kommune, Syd- og Sønderjyllands Politi og Bo trygt sætter de kommende år fokus på at bringe antallet af indbrud i private boliger i kommunen endnu længere ned. Projektets titel er ”Bo trygt i Esbjerg”.

De seneste fem år er udviklingen i forvejen gået den rigtige vej, hvor antallet af indbrud er dalet fra 707 i 2016 til 313 i 2020, et fald på hele 55,7 procent. De tal viser, at det er en varig proces at mindske antallet af indbrud og gøre Esbjerg til en endnu tryggere kommune at bo i. For ambitionen er, at antallet af indbrud skal meget længere ned.

- Selvom antallet af indbrud heldigvis er dalet, er det en voldsom oplevelse for de familier, det går ud over. Som politi kan vi gøre vores for at efterforske, anholde gerningsmændene og få dem dømt ved en domstol. Men denne indsats kan ikke stå alene. Vi er afhængige af borgernes engagement, hvis vi skal fortsætte den positive udvikling, understreger politidirektør Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Annonce

Borgere skal selv sikre boliger bedre

Netop deltagelse fra borgernes side er et af nøglepunkterne i ”Bo trygt i Esbjerg”. Her er målet at inspirere borgerne til dels at sikre deres boliger bedre mod indbrud, dels at gå sammen som nabohjælpere i deres lokalområde, hvor de kigger efter hinandens boliger.

For at få et grundigt indblik i, hvordan borgerne ser på trygheden i deres lokalområde og på sikring af deres bolig mod indbrud, sender Esbjerg Kommune om kort tid et online spørgeskema ud til 6.000 udvalgte borgere i kommunen. Skemaet indeholder 35 spørgsmål, og den årlige undersøgelse skal bruges til at måle effekten af Bo-trygt-indsatsen.

At være Bo trygt-kommune

Formålet med samarbejdet mellem Esbjerg Kommune, Syd- og Sønderjyllands Politi og Bo trygt er bringe antallet af indbrud yderligere ned.

De konkrete mål med samarbejdet – inden for en fem-årig periode - er:

- At mindske antallet af indbrud i private boliger i Esbjerg Kommune til under 230 årligt.

- At styrke nabofællesskabet – og i denne sammenhæng rekruttere 8.000 nye, aktive nabohjælpere i kommunen. Tallet skal ses i sammenhæng med, at der i dag p.t. er 4.683.

- At øge trygheden i kommunen yderligere.

Indsatsen sker koordineret ud fra de fire Bo trygt-principper

- Tæt samarbejde om at forebygge indbrud - og dermed at øge trygheden yderligere.

- Forebyggelse af indbrud skal være højt på borgernes dagsorden.

- Konstruktiv og tryghedsskabende kommunikation om indbrud.

- Indsatsen skal være baseret på data – og der skal sættes ind, hvor tiltagene gør en forskel.

Esbjerg Kommune er den anden kommune i Syd- og Sønderjyllands Politikreds, som er blevet Bo trygt-kommune. Sønderborg Kommune har været det siden oktober 2019.

- I Esbjerg Kommune har vi en klar ambition om at bringe antallet af indbrud endnu længere ned og gøre kommunen til et endnu tryggere sted at bo i. Vi har i denne sammenhæng brug for borgernes mening. Og derfor håber vi, at alle tager godt imod spørgeskemaundersøgelsen og deltager, opfordrer borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg Kommune.

Annonce

Partnerskabserklæring på plads

Esbjerg Kommune, Syd- og Sønderjyllands Politi og Bo trygt underskrev i marts en partnerskabserklæring, der er den formelle ramme om samarbejdet.

Selve indsatsen løber i en fem-årig periode frem til foråret 2026, mens Bo trygt understøtter arbejdet til og med udgangen af 2022. Bo trygt er et initiativ af TrygFonden og Realdania med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, der har til formål at bringe antallet af indbrud i Danmark ned fra godt 29.000 i 2018 til maksimalt 10.000 i 2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce