Annonce
Ugeavisen Ribe

KULTURNAT I RIBE: Det skal du opleve og lave på søndag

Der er masser af fysikforsøg i løbet af Kulturnatten i Ribe. Her øver Ebbes sig inden det går løs Foto: René Aunsbjerg Fogh
Der er masser at tage sig til under Kulturnatten i Ribe på søndag. Her er et udpluk af mulighederne
Annonce

Ribe: Når årets Kulturnat i Ribe, der har temaet "Jord, ild, luft og vand", fylder byen på søndag er der flere aktiviteter for børn. Derudover er der også som sædvanligvis en masse andet at opleve.

Her følger en oversigt over nogle af højdepunkterne.

Piger på Kulturskolen er i fuld gang med at lave og male de luftballoner, der skal hænge tværs over Skibbroen ved Kulturnatten. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Åbningsarrangementet

Den officielle del af Kulturnatten begynder klokken 19, når mørket så småt har sænket sig over byen. Her skal man opholde sig i nærheden af eller på Skibbroen, hvor hjemmelavede luftballoner vil være hængt op tværs hen over åen, og hvor en udklædt Peter Lindgaard fra Ribe Kammerkor vil holde åbningstalen fra dækket på Johanne Dan. Efterfølgende indtager kajakkerne iført et oplyst "sejl" vandet for at afholde et small ship race.

Annonce

Liv i gågaden

Noget af det, der skal sætte gang i Kulturnatten er aktiviteter i gågaden. Byen er inddelt i fire områder - et for hvert af temaets elementer - hvor porte tilført effekter er opstillet. Hvert område har desuden et telt, hvor der vil foregå en række fysikforsøg inden for de fire elementer. I tre af teltene er det 8. klasseselever fra Vittenbergskolen og Ansgarskolen, som står for forsøg inden for ild, luft og vand, og de vil i løbet af aftenen både lave tre små shows med forsøg og stå for, at børn og barnlige sjæle selv kan prøve.

Til showforsøgene kan man blandt se, hvordan et kogt æg uden skal kan suges ned i en glaskolbe, hvordan vand laves til strøm, eller hvad der sker, når en blanding af vand, opvaskemiddel og lightergas antændes. Derudover kan man også se farvede ildtornadoer og en hjemmelavet lavalampe. Blandt de omkring tyve forsøg, som børn selv kan prøve, er der et forsøg med vand, peber og opvaskemiddel, hvad der sker med en ballon, når den fyldes med CO2 gas eller mulighed for at se, hvad der sker, når et stearinlys i et vandbad tændes inde under et glas.

I jordteltet, som folk fra Ribe VikingeCenter står for, kan man lege arkæolog og finde perler eller potteskår.

Bernd Hobohm er én af tre mænd, der er i fuld gang med at gøre portene færdige til Kulturnatten. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Det for børn...

I seminarieHuset er der igen børneteater for børn fra fem år. Det er Det Fortællende Teater, der vil tage børnene med ind i den nordiske gudeverden. På Café (K)ærlig er der også fortællinger for børn og mulighed for være med til at bygge et insekthotel.'¨´

Senere på aftenen kan man kigge på dyr fra Vadehavet, når Vadehavscentret har lånt Ribe Roklubs lokaler, hvor naturvejlederen vil fortælle om livet i vandet.

- Vi håber virkelig, at de forskellige aktiviteter kan trække flere børnefamilier til. Vi har blandt andet delt flyers ud til skolebørn, som skal opfordre forældrene til at tage dem med ned til Kulturnatten, siger Anne Reinholdt, der er med i koordinationsudvalget.

Luftballonerne skal oplyses af en lommelygte, så det hele bliver ekstra stemningsfuldt. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Musikken

Ligesom tidligere år er der også masser af musik på programmet, når Kulturnatten løber ad stabelen, og der vil i år være musik i flere forskellige genrer.

- Det er virkelig en bred palette af musik. Eksempelvis kan man tre gange i løbet af aftenen høre koncerter med unge klassiske musikere, som fremfører Schubert musik. I en helt anden musikgenre kan man høre Harvest Moon hos Termansen. De spiller på ukulele, vaskebræt og western guitar og byder på sange, der fortæller om livet, kærligheden og meget mere, fortæller Anne Reinholdt, som har hørt forlydender om, at Big Band Ribe øver sig på Earth, Wind and Fire numre til deres koncerter på Danhostel.

Derudover vil Krag Møller Band på Brorsonsminde forsøge at indfange og beskrive temaets fire elementer i deres musikvalg, mens Ribe Mandskor byder på små koncerter i både Sct. Catharinæ Kirke og i Ribe Kunstmuseum, ligesom duoen "Sangeren og Pianisten" sørger for stemning på Porsborg.

Afslutningskoncerten i Ribe Domkirke rummer også et musikalsk element, da Jakob Lorentzen, som er organist ved Holmens Kirke i København, vil liveimprovisere ved orglet over de fire elementer.

Hvad sker der med ægget i kolben? Det kan du få at se til Kulturnatten i luft-teltet. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Teater

Ligesom tidligere år har Søren Mulvad også lavet et teaterstykke, som opføres tre gange på Det gamle Rådhus. Stykket hedder Den Røde Hane Galede og handler om Ribes brand i 1580. Stykket bygger på autentiske begivenheder tilsat lidt kolorit.

Skuespillerne er lokale folk, Birthe Hald står for kostumerne, Theo Rieck for lys, og Susanne Edelberg er instruktør.

Skuespillerne til teaterstykket i Det gamle Rådhus, her uden kostumer: Bent Christensen, Leif Graves Christensen, Søren Mulvad, Erik Christensen, Claus Rudolf Hansen, Jens H. Larsen, Gurli Christensen, Gudrun Schmidt, Helle Højland, Petra Madsen, Fiona B Hansen og Heidi Madsen. Privatfoto.
Annonce

Armbånd og billetter

Flere af aktiviteterne kræver armbånd og billetter. De kan købes hos Café Quedens, Museet Ribes Vikinger og i Videokiosken. Prisen for voksne er 60 kroner, mens det er gratis for børn.

Læs mere om indholdet af Kulturnatten i Ugeavisen Ribe i denne uge. Og hele programmet kan ses på www.ribes-kulturnat.dk

Big Band Ribe er et af flere musikalske indsalg under Kulturnatten. Foto: René Jørgensen
Midtbyen spærres af ved Saltgade/Sct. Pedersgade, inden man kører ind på Sct. Catharinæ Plads, ved Brorsonsvej samt ved broen mellem Tøndervej og Nygade.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce