Annonce
Ugeavisen Ribe

Mænd fra Ribe reddede golfkammerat efter hjertestop

72-årige Arne Schmidt fra Ribe her med blomster efter, at han blev hædret for at have været med til at redde sin ét år ældre lubkammerat fra Ribe Golf Klub, Flemming Engsøe fra Gram til højre. Til venstre er det tv- og radioværten, Rushy Rashid, som var konferencier ved det store arrangement, som Hjerteforeningen holdt i København fredag. Foto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen.
Arne Schmidt, Henry Thomsen og Claus Rudolf Hansen handlede hurtigt, da Flemming Engsøe fik hjertestop ved Ribe Golfklub. Så fredag blev deres indsats hyldet ved Hjerteforeningens store arrangement i København.
Annonce

RIBE: En ellers helt almindelig tur på golfbanen ved Ribe ændrede sig drastisk den 7. oktober sidste år for 73-årige Flemming Engsøe fra Gram. Da han var ved at tage sit golfudstyr ud af bilen, faldt han om med hjertestop, men heldigvis var tre af hans golfkammerater fra old boys-holdet i Ribe Golf Klub lige i nærheden.

72-årige Arne Schmidt skyndte sig over til Flemming, og da han spurgte om han kunne hjælpe, reagerede Flemming ikke. Han trak vejret, men svarede ikke. Henry Thomsen og Claus Rudolf Hansen kom også hurtigt hen til Flemmings bil, og kort efter stopper Flemming med at trække vejret.

- Det handler om at få liv i ham igen. Jeg tænker ikke så meget andet end, at vi skal igang med at give førstehjælp, siger Arne Schmidt om den kritiske situation ved golfklubben.

Arne, Henry og Claus handler resolut. Én går i gang med hjertemassage og giver kunstigt åndedræt. Én ringer 1-1-2, mens den tredje løber ind i klubhuset og henter hjertestarteren. Fra opkaldet til alarmcentralen og til ambulancen kommer går der et kvarter.

- Henry og jeg skiftes til at give hjertemassage. Claus giver kunstigt åndedræt. Da vi sætter hjertestarteren til fortæller den, hvad vi skal gøre, siger Arne Schmidt og føjer til, at der ikke var nogen form for panik på. De tre golfkammerater klarede den kritiske situation på en rolig måde og efter tre stød med hjertestarteren begyndte Flemming Engsøe at trække vejret igen.

Annonce

Styr på det

Da ambulancen ankom kunne redderne se, at Arne, Claus og Henry havde så godt styr på det hele, at de lod de tre fortsætte med førstehjælpen, mens ambulancefolkene gjorde deres udstyr klar, så de tog over.

- Efterfølgende blev Flemming hentet af en helikopter og fløjet til Odense Universitets Hospital, hvor han fik en ballonudvidelse, fortæller Arne Schmidt, der fredag tog til København sammen med Flemming for at blive hyldet ved Hjerteforeningens store arrangement med de indstillede personer til Årets Hjertedder 2020. Claus og Henry skulle også have været med, men de var forhindret i at deltage.

I dag har Flemming Engsøe ingen mén efter hjertestoppet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce