Annonce
Ugeavisen Ribe

Mandø får et planetarie

Mandø kan se frem til at få opført et planetarium som en del af Esbjerg Kommunes store Dark Sky-projekt. Arkivfoto: Annett Bruhn
Et nyt planetarie til mere end fire millioner kroner bliver en del af Mandøs kommende Dark Sky-projekt.
Annonce

Mandø: Området omkring Mandø er et af de mørkeste steder i Danmark.

Derfor har Esbjerg Kommune siden efteråret 2018 arbejdet på at give øen en særlig Dark Sky-certificering, og nu præsenterer Esbjerg Kommune så endnu et tiltag, der kan udnytte øens mørke.

Udover at Dark Sky sætter øget fokus på lysforurening og vigtigheden af at værne om det naturlige mørke, er hensigten med certificeringen at give både besøgende og lokale mulighed for at opleve de naturlige og imponerende stjernebilleder, der ses ganske tydeligt fra Mandø, og for at gøre dette bedst muligt arbejdes der derfor med etablering af et planetarium på Mandø.

Kommunens Teknik & Miljøforvaltning har været i dialog med Aarhus Universitet om et 60 cm fjernstyret teleskop, solteleskoper og teleskoper til natobservationer.

Planerne var en del af Plan & Miljøudvalgets møde tirsdag, og formand Karen Sandrini(S) forklarer, at placeringen af et nyt planetarium på Mandø vil blive tænkt ind i planerne om øens kommende velkomstcenter, hvis placering endnu ikke er fastlagt.

Certificeringen

Esbjerg Kommune regner med, at man vil opnå en Dark Sky-certificering mod slutningen af 2020, om alt går efter planen.
Annonce

Aftale med Aarhus Universitet

De samlede etableringsomkostninger til Dark Sky Mandø løber ifølge forvaltningen op i omkring 4,2 mio. kr., som søges dækket via fonde.

Driften af planetariet vurderes at koste omkring 50.000 kr., hvilket bliver en del af de kommende budgetforhandlinger, og både planetarium og driftomkostningerne nikkede et enigt udvalg ja til tirsdag formiddag.

- Jeg er jublende glad for og stolt over, at dette projekt nu er godkendt politisk. Et planetarie kan bruge som undervisningcenter på Mandø, og det er helt unikt, at vi nu kan få et Dark Sky-projekt i et område, der i forvejen er UNESCO-verdensarv, siger Karen Sandrini og uddyber, at man arbejder på at indgå en formel partnerskabsaftale med Aarhus Universitet. Herfra tilbyder man at stille udvikling af software til rådighed, idet de har udviklet et lignende koncept til et observatorium i Mt. Kent i Australien.

Der i forvejen nedsat en projektgruppe, der fungerer som tovholder, og består af Mandø Fællesråd, Nationalpark Vadehavet, Vadehavscentret, Visit Ribe og Esbjerg Kommune, ligesom der er en astronomigruppe og en undervisningsgruppe, der skal sikre formidlingen af Dark Sky.

Annonce

Samarbejde med Esbjerg Havn

Der vil endvidere blive nedsat en erhvervsgruppe med fokus på at udvikle bæredygtig erhvervsudvikling, og Karen Sandrini forklarer, at også den turismemæssige vinkel er noget, der allerede nu bliver drøftet.

- Der har været stor opmærksomhed omkring Dark Sky på Mandø, og jeg er glad for, at vi er kommet så langt som vi er nu. Jeg har selv siddet i arbejdsgruppen omkring Dark Sky, og ved, hvilket omfattende arbejde, der laves omkring det.

Karen Sandrini forklarer, hvordan især lyset fra Esbjerg Havn kan ses meget tydeligt fra Mandø. Derfor er der indledt drøftelser med havnen om et samarbejde med henblik på at kunne reducere deres lysforurening, hvilket igen kan blive en gevinst for havnen i form af reduceret CO2-belastning og i form af reduceret energiforbrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce