Annonce
Ugeavisen Ribe

Manden med penslen er en farverig person i Ribe

Mange kender Hans fra evne til at skildre Ribes gader og stræder. Foto: Bo Maimburg
Hans Bitsch-Larsen er en mand, der har været involveret i mange ting i Ribe, og noget af det, han er allermest kendt for, er når han står bag sit staffeli rundt omkring i byen.

Ribe: Han er ikke født her – men tæt på. Alligevel har Hans Bitsch-Larsen haft det meste af sin opvækst i byen, og han har boet langt de fleste år af sit liv i Ribe. Gennem årene har han involveret sig i utrolig meget lige fra Ribe Revy til kunstmuseets bestyrelse samt fra menighedsrådet til bevillingsnævnet.

- Jeg kigger sjældent indad, så når du nu beder mig om, at fortælle hvem jeg er, har jeg det da svært. Men jeg har tre fikspunkter i mit liv som er vigtige for mig. Jeg er glad for, at være hjemme tæt på familien, jeg holder af at være i sommerhus på Fanø, og så har min familie en jagthytte i nærheden af Holstebro, som giver minder fra min barndom. De tre steder giver mig bare nogle gode oplevelser, siger Hans Bitsch-Larsen.


Annonce

Jeg har desværre trådt mange over tæerne, når jeg har stået nede i byen og malet. Jeg går nemlig altid et par skridt tilbage for at se, det jeg maler på afstand, og jeg ligger ikke mærke til, at der nogen gange har stået en kødrand af mennesker udenom.

Hans Bitsch-Larsen


- Når jeg er i Sønderho har jeg altid et staffeli stående klar, hvis jeg en dag får lyst til at male. Og det gør jeg tit. Når jeg er i jagthytten sker det, at jeg går på jagt, men det er nu ikke så tit, at det sker. Jeg vil hellere bruge tiden på, at lave en god kryddersnaps, for det holder jeg meget af.

Malerier ikke kunstværker

Hans er en ydmyg og meget beskeden mand, som har en meget stor begejstring for at male, en interesse der startede helt tilbage, da han var 14 år.

Har du tænkt på, hvor mange hjem der har dine kunstværker hængende på væggen?

- Jeg har aldrig kaldt det, jeg laver, for kunstværker. Jeg foretrækker at kalde det malerier. Men det rører mig ikke så meget, for jeg tænker ikke så meget over, hvor mine billeder ender. Jeg har heller aldrig tænkt på, hvor mange malerier, det er blevet til, men det er selvfølgelig rart, at der er nogen der kan lide mine malerier, siger Hans Bitsch-Larsen.

Hans Bitsch-Larsen har været med i rigtig mange aktiviteter og foreninger i Ribe igennem de sidste mange år. Foto: Bo Maimburg

Kunstinteressen kom for alvor ind under huden på ham, da han begyndte at male hos den lokale kunstner Niels Steenholdt.

- Jeg kan godt lide at skildre det, jeg ser og specielt Ribe og Sønderho, og det er årsagen til, at jeg altid maler mine værker på stedet. Jeg har desværre trådt mange over tæerne, når jeg har stået nede i byen og malet. Jeg går nemlig altid et par skridt tilbage for at se, det jeg maler på afstand, og jeg ligger ikke mærke til, at der nogen gange har stået en kødrand af mennesker udenom, fortæller han.

- Der er indimellem folk, der beder mig om at male et billede af deres hus eller den gade, de bor i. Det gør jeg gerne, men hvis nogen beder mig om at male et typehus fra halvfjerserne, løber jeg skrigende bort.

Annonce

Havde politik med hjem

Noget af det, Hans Bitsch-Larsen også er kendt for, er hans politiske engagement for Det Radikale Venstre.

- Min interesse for politik kom, mens jeg boede i København, og jeg meldte mig allerede dengang ind i Det Radikale Venstre. Da jeg flyttede tilbage til Ribe, stillede jeg op til byrådet, og jeg fik to gode perioder. Jeg kan godt lide at involvere mig i demokratiet, at engagere mig i udviklingen af samfundet og præge, hvilken retning vi skal gå. Mens jeg sad i byrådet kom jeg i bevillingsnævnet, og nu sidder jeg i menighedsrådet, så jeg har jo været med til at styre både kroen og kirken, siger han og fortsætter:

- Jeg er jævnlig kirkegænger, og det var derfor jeg sagde ja til at komme ind i menighedsrådet. Jeg har jo også fået kærligheden for kirken med hjemmefra. Både min far og farfar var præst, men jeg ønskede ikke et liv, hvor man nærmest stod til rådighed døgnet rundt. Når jeg er i kirke, er det som at komme hjem, siger Hans Bitsch-Larsen og understreger, at han rigtig godt kan lide at involvere sig i frivilligt arbejde.

- Det er til glæde for byen, og derfor har jeg altid sagt ja, når nogen bad mig om at deltage i noget sjovt. Da der var Ribe-revyen, var jeg med til at lave kulisser, ligesom jeg sad i komitten, og det var rigtig sjovt, for det skete sammen med nogle sjove og initiativrige mennesker. Jeg tror, at den lyst er kommet helt tilbage fra min opvækst, og det er helt naturligt for mig, siger han.

Kort om Hans Bitsch-Larsen

Hans Bitsch-Larsen er 72 år, han er gift og han har en datter.

Han flyttede fra Ordrup til Ribe 1952, da hans var blevet sognepræst i Sct. Catharinæ kirke. Han har læst kunsthistorie på universitetet, og da han flyttede tilbage til Ribe, var det for at varetage et job som underviser på ungdomsskolen i Ribe. Han har også arbejdet på daghøjskolen og på Syddansk Univesitet.

Annonce

De fem korte?

Giv mig ord der beskriver dig selv?

- Ordholdende, vedholdende og kærlig overfor de nærmeste.

Hvad kan du bedst lide ved Ribe?

- Det er helt klar vennerne og omgangskredsen. Det er dem, der giver det indhold at bo i Ribe.

Hvad er du god til?

- Jeg er god til at lave bøf stroganoff.

Hvad er din største last?

- Jeg er frygtelig glemsom.

Hvis vi to skal bruge resten af eftermiddagen sammen, hvad skal vi så lave?

- Vi skal sidde i karnappen på Weiss Stue, og vi skal drikke en øl eller to, og imens vi drikker den skal vi snakke om Ribes originaler. Vi skal snakke om dem, vi begge kender, og så skal du snakke om de originaler, du kender, og så tager jeg over bagefter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce