Annonce
Ugeavisen Ribe

Morten Søvsø udgiver markant værk om Ribes opståen

Overinspektør i arkæologi ved Sydvestjyske Museer, Morten Søvsø, er en af de førende internationale vikingetidseksperter, og har netop udgivet bogen "From Emporium to Civitas in Southern Scandinavia" om Ribes første 350 år. Foto: Chresten Bergh
Bogen er den første af tre om udviklingen af Ribe, og den samler desuden al den nye viden, som Sydvestjyske Museers arkæologer har fået gennem de seneste par årtier.
Annonce

Ribe: Hvis der er én mand hos Sydvestjyske Museer, der ved mest om Ribes udvikling og om vikinger, så er det Morten Søvsø.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, når han - der kan kaldes for en af de førende internationale vikingetidseksperter - udgiver en bog om udviklingen i Nordens ældste by, Ribe, i dens første 350 år - fra år 700 - 1050.

Morten Søvsø lægger vægt på, at der er en meget lang tradition for at arbejde med byens tidlige historie. Derfor er bogen også en syntese over den eksisterende viden, der findes om Ribe, og den bliver yderligere sat i sammenhæng med, hvad vi ved om tidlig bydannelse i øvrigt i det sydlige Skandinavien.

- Bogen er den første af tre store bøger om Ribes tidligste historie, fortæller Morten Søvsø.

– De to næste vil handle om udgravningerne ved domkirken og om resultaterne af de store udgravninger i 1990’erne i byens vestligste del. De er hidtil ikke blevet publiceret.

Det er en stor bevilling fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond, der har gjort det muligt at udgive de meget flot udstyrede bøger.

- Ribe er noget helt særligt i nordeuropæisk sammenhæng, når det handler om tidlig bydannelse. Derfor er det vigtigt, at resultaterne bliver præsenteret for et internationalt publikum, siger Morten Søvsø og tilføjer, at mange af delresultaterne allerede er eller er på vej til at blive udgivet i dansksprogede artikler.

Endnu kan Morten Søvsø dog ikke sige, hvornår de næste dele af værket udkommer.

- Bogen er blevet til lidt ad omveje. Jeg startede allerede i 2013 uden helt at vide, hvor den skulle ende, men så lang tid går der ikke, før den næste kommer, siger Morten Søvsø og strækker sig til at sige, at den kommer inden for et par år.

From Emporium to Civitas in Southern Scandinavia

Bogen med titlen "From Emporium to Civitas in Southern Scandinavia" er udgivet på Jysk Arkæologisk Selskab i Aarhus og er på 284 sider.

Bogen handler om Nordens første by, Ribe, og der fortælles blandt andet byens fulde forskningshistorie med bidrag fra Peder Terpager, Jacob F. Kinch, Mogens Bencard og mange flere gode lokale kræfter. 

Bogen kan købes på Museet Ribes Vikinger eller via sydvestjyskemuseer.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce