Annonce
Ugeavisen Ribe

Mulvad elsker historier og sit lokalsamfund

Søren Mulvad nyder at slappe af med en god bog i sit bibliotek i hjemmet i Varming. Foto: Bo Maimburg
Søren Mulvad er en aktiv mand som ved alt om sit lokalsamfund. Og den viden deler han gerne ud af. Senest har han fået en hæder som en påskønnelse for sit arbejde med de gode lokalhistorier.

Varming: Søren Mulvad er en mand, der ikke er bleg for en humoristisk kommentar. Det oplevede undertegnede, da jeg ringede og ville lave en aftale med ham. Ud over at blive mødt med den største gæstfrihed, kom der også lige en spøjs kommentar med.

- Du er velkommen i Varming. Så skal jeg nok have et glas lunken glas kærnemælk klar, svarede han resolut på forspørgslen, om jeg måtte lave et portræt af ham.

Da det kom til stykket, var kærnemælken dog erstattet af kaffe og chokoladekiks, og begge dele blev serveret og indtaget i Mulvads hyggelige bibliotek i det stråtækte hus i Varming.

Annonce
Søren er en aktiv mand både ude og inde, og han nyder at kløve og samle brænde. Foto: Bo Maimburg

Hvis der er nogen, der ved noget om sit lokalsamfund, om gode lokale historier og om de mennesker han er omgivet af, er det den lokale historiker, Søren Mulvad.

Søren Mulvad blev uddannet lærer på Ribe Statsseminarium i 1971, og det var derefter planen, at han skulle ud og rejse.

- Jeg var på vej til Afrika, da jeg var færdig med min uddannelse. Men så traf jeg den pæne dame, som jeg stadig er gift med, og så kom jeg ingen vegne, siger Søren Mulvad.

Han blev ansat som lærer i Ribe Kommune, og der var han, indtil han gik på pension. Han startede og sluttede på Valdemarskolen, men det meste af sin tid var han på Seem skole. Kun et stenkast fra det hus, hvor de altid har boet.

Elsker historie og research

Søren Mulvad bliver tit brugt, når folk mangler en viden om en person, en bygning eller en hændelse, der er sket her i lokalområdet.

Og det er ikke tilfældigt, for han elsker historien.

Historisk Samfund har lige hædret Søren Mulvad med en pris som en påskønnelse for sit arbejde med de gode lokalhistorier. Foto: Bo Maimburg

- Jeg var kun 12 år gammel, da jeg lærte gotisk håndskrift, og jeg tror, at det åbnede min interesse for historie. En af de første opgaver, jeg fik, var at oversætte nogle gamle skøder her fra området, og så tror jeg bare, at det er rygtes, at jeg kan finde ud af at arbejde med historierne, og det har givet mig en masse gode opgaver. Og så tror jeg bare, at den ene dag tager den anden, og den ene opgave afløser den anden, siger Søren Mulvad.

Annonce

Konen er kritikeren

Søren giver hans kone, Susanne, en stor del af æren for kvaliteten i hans værker.

- Det har været nemt for mig at skrive, for det har været naturligt og sjovt. Min kone er den allerbedste kritiker, og jeg beder hende altid om at læse mine historier igennem. Hun er skrap til at sætte sin kritiske hånd på det, jeg skriver, og det fungerer, da hun er meget hensynsfuld på hendes måde at gøre mig opmærksom på det, der kan gøres bedre.

Det har været nemt for mig at skrive, for det har været naturligt og sjovt. Min kone er den allerbedste kritiker, og jeg beder hende altid om at læse mine historier igennem. Hun er skrap til at sætte sin kritiske hånd på det jeg skriver, og det fungerer, da hun er meget hensynsfuld på hendes måde at gøre mig opmærksom, på det der kan gøres bedre.

Søren Mulvad

- Jeg elsker at lave de gode historiske bøger, og jeg er rigtig vild med at researche. Men jeg kommer aldrig til at skrive romaner, for det tror jeg ikke, jeg er den rette til.

Søren og hustruen Susanne har også samarbejdet en del om at lave revyer og teaterforestillinger sammen.

- Når jeg skal skrive ting, der skal opsættes på de skrå brædder, lever jeg mig ind i en verden der mobiliserer min fantasi, og så er der meget, der kommer af sig selv. Det er som om, at det ene emne bider det næste i halen. Jeg har skrevet revytekster, teaterforestillinger og børneteater. Og så fandt vi ret hurtig ud af, at Susanne er rigtig god til at instruere de forestillinger, jeg skriver. Jeg var vild med at skrive revytekster, men jeg stoppede, da jeg opdagede, at de blev skrevet over den samme læst.

Søren skal heller ikke være i tvivl om, at han nok skal få det at vide, hvis han bruger for meget tid på historierne.

- Da jeg skulle færdiggøre den seneste bog, var Susanne lidt efter mig. Hun sagde, at jeg brugte mere til på bogen end på hende, og det var naturligvis ikke meningen.

Annonce

Aktiv med hus og børnebørn

Det er dog ikke kun i biblioteket og ved skrivebordet, at Søren Mulvad ynder at bruge sin tid.

- Jeg elsker at bruge min fritid på at vedligeholde vores hus og vores have. Vi fyrer med træ, så det er en daglig beskæftigelse, at jeg skal kløve og hente træ, og det nyder jeg meget. Jeg holder også mig selv i gang med lange gåture, og jeg har fået at vide, at jeg skal gå 10.000 skridt hver dag, men jeg er nok lidt for doven, så jeg er nu tilfreds, når jeg runder 7.000 skridt.

Men det allerbedste i hans liv er at hygge sig med børnebørnene.

- Jeg er vild med at rode rundt, tumle og larme med mine børnebørn, eller ligge sammen med dem på sofaen og sige en masse pjat til dem, siger Søren.

Annonce

Et godt skulderklap

Søren har været redaktør på en stribe bøger med historier fra området, og han ved ikke noget bedre end at medvirke til at udbrede gode lokalhistorier. Han har lige fået overrakt H.K. Kristensen prisen fra Historisk Samfund fra Ribe Amt, og den anerkendelse er han vild med.

- Det er jo et kæmpe skulderklap, og jeg er da glad for, at nogen har lagt mærke til, at jeg har gjort noget for at udbrede gode lokalhistorier. Man siger, at jeg er den der har indleveret næstflest historier fra Historisk Samfund for Ribe Amt, og det er rigtig stolt af.

- Det føles næsten ligesom at være fodboldspiller. Først løber man rundt på banen og spiller bold, og bagefter bliver man belønnet og klappet af.

Søren Mulvad fortsætter det gode arbejde for at udbrede lokalhistorier.

- Jeg har manuskriptet til to bøger klar i computeren. Da jeg blev headhuntet til bestyrelsen for Historisk Samfund for Ribe Amt, havde jeg ikke regnet med, at jeg 25 år efter stadig skulle sidde der. Men sådan er det nu endt.

Kort om Søren Mulvad

Søren Mulvad er 72 år, er gift med Susanne og parret har to børn og fem børnebørn. Han er født og opvokset i Dons, men han flyttede til Ribe, da han blev optaget på Ribe Statsseminarium.

Han har skrevet og været medudgiver af ikke færre end 20 historiske bøger, og så har han skrevet to børnebøger. Udover læreruddannelsen har han taget to uddannelser i historie.

- Jeg har medvirket til at skrive og videregive mange gode lokalhistorier. jeg har eksempelvis medvirket til at gengive historier om Arne Johansen og Jogros og Ole Jørgensen og Ribe Maskinfabrik, og det har været en oplevelse, siger Søren Mulvad.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribedreng mistede sin far i en ung alder: Viktor har lært at se livet i et større perspektiv

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: 40-års dagen nærmer sig. Skal jeg gå i panik eller?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Garde giver fuld gas ved julekoncert i Ribe

Ugeavisen Ribe

Mere plads til flotte naturfotos: Lokal fotograf udvider galleri og får udgivet bog

Ugeavisen Ribe

Mikkel er blevet mindre sur: Otte uger i Familieklassen har gjort stor forskel

Ugeavisen Ribe

Mor eller far er med i skole: Familieklasse hjælper på børns mistrivsel

Ugeavisen Ribe

Senhjerneskadede er frustrerede over kummerlige forhold: Træningen bliver ødelagt af dårlige rammer og larm fra maskiner

Ugeavisen Ribe

Kandis gennemføres:  Ribe Fritidscenter aflyser ikke julefrokosten med Kandis

Ugeavisen Ribe

Efter 24 år i lokalpolitik: Jørgen Ahlquist får sin første formandspost

Ugeavisen Ribe

Corona sætter en stopper for skålen i juleøl: Årets Emil er aflyst

Ugeavisen Ribe

Kvickly i Ribe giver 75.000 kroner til legeparken

Ugeavisen Ribe

Ta' et julehjerte og køb en gave: Ønsketræ skal igen sikre julegave til institutionsbørn

Ugeavisen Ribe

87 år og frivillig ved håndboldkampe: Madsen giver en hånd med ved Ribe-Esbjergs kampe

Ugeavisen Ribe

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Ugeavisen Ribe

Elever vandt landsdækkende konkurrence om CO2-neutral energikilde: Kunne være fedt, hvis der var nogle forskere, der ville kigge på vores forslag

Ugeavisen Ribe

Socialdemokraten Vivi var med til at kuppe Venstre

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Du er ikke alene...

Ugeavisen Ribe

Efter støtte fra lokale forretninger: Ribes julebelysning bliver nu endnu flottere

Ugeavisen Ribe

Nyt V-byrådsmedlem fra Ribe fik mere end 400 stemmer: - Jeg er ydmyg over for den her opgave

Ugeavisen Ribe

Lokale nørklere er klar: Museum slår atter dørene op til julemarked

Ugeavisen Ribe

Ti år med succes: Nanna og Marie skubber til deres grænser på Sct. Peder

Ugeavisen Ribe

Efter mange års hjemløshed: Nu får seniorerne endelig deres nye lokaler i SeminarieHuset

Ugeavisen Ribe

Tre medlemmer af Esbjerg Byråd: Konservative vil gøre en forskel

Annonce