Annonce
Ugeavisen Ribe

Naturen er Marco Broddes store lidenskab

Marco ved stambordet i atelieret på førstesalen i det hyggelige Fanø-hus. Foto: Kirsten Enevoldsen
Naturformidleren på Fanø er med sin tegne- og malekunst rykket op i den internationale kunstliga.
Annonce

FANØ: Når ornitologen danser med kunstneren, så opstår et magisk rum af kærlighed. Til naturen: Fuglene, klitterne, blomsterne, sælerne, dyrene – vejret i al dets mangfoldighed. Høj sol, blid, fredfyldt harmonisk farvekomposition en forårsmorgen eller ved solnedgang. Og en pivende storm, hvor sandet fyger, og regnen pisker.

Det er alt det liv, fugletegneren, maleren, naturformidleren – men først og fremmest mennesket Marco Brodde, 46 år og bosiddende lidt væk fra hovedgaden i Nordby på Fanø lever og ånder for. Og overfører til papir og lærred, når han med kul, akvarelfarver, oliefarver, tusch og forskellige grafiske teknikker gør sansningen og oplevelsen i naturen til kunst.

Billede fra projektet "Kunst, Kultur & Kobbersnepper", hvor medlemmer fra Society of Wildlife Artists besøger Vadehavet.

Det er ganske enkelt et kærlighedsforhold, Marco har til livet i naturen, og han priser sig lykkelig over, at hans store passion også er blevet til indholdet i hans daglige job som natur- og kulturvejleder – ansat af Fanø Kommune.

Annonce

Internationalt anerkendt

Den læreruddannede naturvejleder af hjertet var i en årrække tilknyttet Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg - med arbejdssted på Fanø. Nu er det fuldtids på Fanø, ansat af Fanø Kommune, hvor opgaven også er at videreudvikle naturformidlingen til alle aldre – fra vuggestuebarn over skolebørn, turister, voksne og plejehjemsbeboere.

-Det er et drømmejob. Jeg vil, at vi skal opleve og sanse naturen. Heri ligger linket til kunsten, hvor jeg de senere år er kommet i stadig større svingninger, siger Marco på en dejlig sommerdag i hans 1800-talshus i Nordby, hvor skitser og færdige kunstværker i atelieret fortæller om en udvikling i stadig mere ekspressionistisk retning.

Marco Brodde er inden for de seneste år også rykket op i den internationale kunstliga. Han har således opnået medlemskab af den britiske kunstnersammenslutning Society of Wildlife Artists (SWLA), der er tilknyttet The Mall Galleries ved Trafalger Square i London.

Gruppen arrangerer hvert år udstillingen ”The Natural Eye” med værker fra medlemmerne. Niveauet er højt, og selv de højest respekterede medlemmer får billeder afvist, så nåleøjet er lille.

Sidste år havde Marco Brodde fire værker med.

Fra "Kunst, Kultur og Kobbersneppe".

Sidste år var han med både på Fuglefortolkning Fanø Kunstmuseum i Sønderho og i september udstillingen Fugl på Johannes Larsen-museet i Kerteminde.

Den dedikerede natur- og fuglekunstner sidder også i Nationalpark Vadehavets bestyrelse, og han er udpeget som rådgiver for den internationale vadehavs-bestyrelse.

Annonce

Begyndte i Pandaklubben

At det skulle føre så vidt som til international anerkendelse og et dagligt arbejde med hans allerstørste interesse forestillede Marco sig ikke, dengang han begyndte med et medlemskab af Verdensnaturfonden Pandaklub og cyklede ud til vandet og Vadehavet med kikkert og notesbog fra hjemmet i Gjesing:

-Når jeg synes, Vadehavet er interessant, er det, fordi der er en særlig kulturhistorie knyttet til samspillet mellem natur og mennesker. Det er det, vores fondsstøttede kunst- og natur i samspil med Nationalpark Vadehavet og Society of Wildlife Artists handler om, og som rulles ud i disse år.


Når jeg synes, Vadehavet er interessant, er det, fordi der er en særlig kulturhistorie knyttet til samspillet mellem natur og mennesker.

Marco Brodde


-Det lyder tungt, men vi har givet det arbejdstitlen ”Kunst, kulturarv og kobbersnepper” netop for at understrege, at det ikke kun handler om kunst, men også om at knytte naturen sammen med kulturen om mennesket i Vadehavet, siger Marco, inden vi lister op af trappen til atelieret med de mange, mange ark af skitser, yndefulde naturmotiver, hvor man næsten mærker saltvandsduften i næseborene, og hvor hver en streg emmer af Marcos kærlighed til Vadehavet, fuglene, naturen, blæsten og farvespillet i det hele.

Fra "Kunst, kultur og Kobbersneppe".

Gruppen arrangerer hvert år udstillingen ”The Natural Eye” med værker fra medlemmerne. Niveauet er højt, og selv de højest respekterede medlemmer får billeder afvist, så nåleøjet er lille. Sidste år havde Marco Brodde fre værker med. Både Fuglefortolkning OG Johs. Larsen var sidste år i 2019!

Mere om Marco Brodde

Fanøs natur- og kulturformidler har i 2015 udgivet bogen ”Horisontlinjer – Fugle og Vadehav. I sommeren 2019 udgav han ”Moment – Undervejs i Vadehavets natur”.

Han har netop åbnet sin egen hjemmeside på www.marcobrodde.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce