Annonce
Ugeavisen Ribe

Ordblinde Caroline bruger ekstra lang tid på at læse en bog: - Jeg skal vænne mig til, at alt tager længere tid

Caroline Guldberg er konstateret ordblind, og hun er blevet glad for de hjælperedskaber, som hun og andre ordblinde kan få adgang til. Dem bruger hun hver gang, hun skal læse tekster. Foto: René Aunsbjerg Fogh
14-årige Caroline Guldberg Jepsen er ordblind, og det kræver timevis af ekstra arbejde med læsning, fordi hun gerne vil lave lige så meget som klassekammeraterne. Sammen med sin mor er Caroline glad for ordblindeindsatsen i Esbjerg Kommune, men der er også mangler.

Ribe: I selvsikker stil går 14-årige Caroline Guldberg Jepsen i gang med at læse højt fra en ungdomsbog.

- Jeg har altid haft en fornemmelse af..., læser hun. Hun går i stå og tilføjer:

- Jeg ved ikke, hvad der står der.

Annonce

Caroline, der går i 8.a. på Ansgarskolen i Ribe, er nemlig ordblind. Så den ene side, hun læser op tager noget længere tid, end det ville for de fleste andre på hendes alder. I løbet af de par minutter, det tager at læse siden, snubler hun en smule over ordene "uforklarlig" og galoperende", og ellers kan man godt fornemme, at det hele tager lidt længere tid.

- Det er da forstyrrende, at jeg hænger fast i ordene. Det er jo bag teksten, at opgaven ligger, når man går i 8. klasse, men jeg skal bruge meget tid og energi på at forstå, hvad der står.

Caroline Guldberg Jepsen blev screenet for ordblindhed i 4. klasse. Her blev hendes ordblindhed konstateret.

- Jeg havde egentlig godt fornemmet, at der var et eller andet, for det stod slemt til. Hun kunne kun læse bøger fra 1. klasse, mens de andre i klassen lå på 3. klasse niveau, fortæller mor Merete Guldberg, mens Caroline tilføjer, at hun på den ene side ikke havde set det komme, mens det på den anden side heller ikke var en overraskelse.

- Jeg gad aldrig åbne en bog, og nu gør jeg det kun, hvis jeg absolut skal.

Bruger timevis på lektier

Efter ordblindheden var konstateret, blev Caroline sluset ind i den indsats, som Esbjerg Kommune tilbyder elever med sådanne problemer.

Det indebar, at hun kom til at lære redskaber som App Writer og Nota at kende, som kunne hjælpe med at klare læsningen, ligesom hun bruger telefonen til diktering. Caroline får også opgaver, hvor hun enten skal lave mindre eller får længere tid, og selv om det er rart, så er det hele ikke en fryd.

- Når jeg er med i ordblindepitsene, føler jeg mig uden for i klassen, fordi jeg ikke er med i timerne, og det gjorde mig ked af det, fortæller Caroline.

Hun tilføjer, at pitsene dog gør, at hun er blevet mere selvstændig og har mindre brug for hjælp til eksempelvis forståelsen af en bog.

- Så på den måde har pitsene gjort en enorm forskel. Jeg tænker, at de hjælper en del, selvom jeg ikke altid lige kan mærke det, siger hun.

Mor Merete gør alt, hvad hun kan for at hjælpe Caroline med at læse teksterne. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Hendes grundighed og ihærdighed gør, at hun gerne vil lave lige så meget som sine klassekammerater, og det betyder, at hun bruger timevis på at lave lektier derhjemme.

- Når de andre i klassen er hurtigt færdige, så bliver jeg irriteret over, at jeg ikke kan være lige så hurtig. Derfor giver jeg op og gider ikke lave noget i skolen, og laver det i stedet derhjemme. Og det betyder, at det tager ekstra lang tid der, fortæller Caroline, der tilføjer, at hun kan finde på at gå ind i et musehul, hvis hun ikke vil være til gene i klassen, fordi hun har brug for hjælp.

Annonce

Ønsker flere ressourcer

Merete og Caroline understreger, at de sætter stor pris på den indsats, som Esbjerg Kommune yder for ordblinde. Der er bare nogle områder, de godt kunne tænke sig, at det så anderledes ud.

- Det, der gøres inden for danskundervisningen med hjælpemidler, er rigtig fint, men det kunne være rart, hvis mulighederne blev bedre i eksempelvis engelsk eller tysk. Når mulighederne ikke er de samme i de fag, så er jeg meget bange for, at jeg ikke kan bestå, og når det er sådan, er det ikke sjovt at gå til prøver. Jeg har ikke lyst til at gå i skole de dage, og jeg bliver trist, siger Caroline.

Caroline Guldberg Jepsen forsøger at læse i ganske almindelig ungdomsbog, og selv om hun læser udemærket, tager det lang tid at komme igennem den første side. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Merete mener også, at det kunne være optimalt, hvis ressourcerne blev endnu bedre.

- Det hele strander ved ressourcer. To lærere i klassen giver kortere vej til hjælp, så det kunne være et stort ønske. Ordblinde, og mange andre børn har brug for, at hjælpen kommer hurtigere.

- Det, kommunen har gjort, har været rigtig godt. De ordblinde får læringen ind på en anden måde. Men vi vil bare gerne have mere af det, siger Merete Guldberg.

Annonce

Har accepteret

Det er nu fire år siden, Caroline Guldberg blev diagnosticeret ordblind, og det kræver stadig tilvænning.

- Jeg har accepteret det at være ordblind, men jeg skal stadig lære at vænne mig til, at alt tager længere tid. Jeg vil nok aldrig komme til at læse som alle andre, men hvis jeg bliver ved, så kommer det stille og roligt, siger hun og fortæller om sine fremtidsdrømme:

- Jeg håber, at det bliver muligt for mig at komme på en ordblinde efterskole efter 9. klasse. Det kan nok give mig endnu flere redskaber og give mig mulighed for at komme videre i livet. Jeg ved, at jeg ikke skal på gymnasiet, så min drøm ligger mere i en erhvervsuddannelse, siger hun.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribedreng mistede sin far i en ung alder: Viktor har lært at se livet i et større perspektiv

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

KLUMME: 40-års dagen nærmer sig. Skal jeg gå i panik eller?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Garde giver fuld gas ved julekoncert i Ribe

Ugeavisen Ribe

Mere plads til flotte naturfotos: Lokal fotograf udvider galleri og får udgivet bog

Ugeavisen Ribe

Mikkel er blevet mindre sur: Otte uger i Familieklassen har gjort stor forskel

Ugeavisen Ribe

Mor eller far er med i skole: Familieklasse hjælper på børns mistrivsel

Ugeavisen Ribe

Senhjerneskadede er frustrerede over kummerlige forhold: Træningen bliver ødelagt af dårlige rammer og larm fra maskiner

Ugeavisen Ribe

Kandis gennemføres:  Ribe Fritidscenter aflyser ikke julefrokosten med Kandis

Ugeavisen Ribe

Efter 24 år i lokalpolitik: Jørgen Ahlquist får sin første formandspost

Ugeavisen Ribe

Corona sætter en stopper for skålen i juleøl: Årets Emil er aflyst

Ugeavisen Ribe

Kvickly i Ribe giver 75.000 kroner til legeparken

Ugeavisen Ribe

Ta' et julehjerte og køb en gave: Ønsketræ skal igen sikre julegave til institutionsbørn

Ugeavisen Ribe

87 år og frivillig ved håndboldkampe: Madsen giver en hånd med ved Ribe-Esbjergs kampe

Ugeavisen Ribe

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Ugeavisen Ribe

Elever vandt landsdækkende konkurrence om CO2-neutral energikilde: Kunne være fedt, hvis der var nogle forskere, der ville kigge på vores forslag

Ugeavisen Ribe

Socialdemokraten Vivi var med til at kuppe Venstre

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Du er ikke alene...

Ugeavisen Ribe

Efter støtte fra lokale forretninger: Ribes julebelysning bliver nu endnu flottere

Ugeavisen Ribe

Nyt V-byrådsmedlem fra Ribe fik mere end 400 stemmer: - Jeg er ydmyg over for den her opgave

Ugeavisen Ribe

Lokale nørklere er klar: Museum slår atter dørene op til julemarked

Ugeavisen Ribe

Ti år med succes: Nanna og Marie skubber til deres grænser på Sct. Peder

Ugeavisen Ribe

Efter mange års hjemløshed: Nu får seniorerne endelig deres nye lokaler i SeminarieHuset

Ugeavisen Ribe

Tre medlemmer af Esbjerg Byråd: Konservative vil gøre en forskel

Annonce