Annonce
Ugeavisen Ribe

På opdagelse på Vadehavets havbund: - En bedre biologitime end i skolen. SE BILLEDERNE

Familien Christensen med mor Freja (i lyserød jakke), Ea og Søren var nogle af dem, der fredag var med på en Sea Explorer tur i Vadehavet, hvor naturvejleder Jeppe Brander Christensen kunne fortælle om de spændende ting, der blev fundet. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Når smådyr fra havbunden i Vadehavet kommer mellem fingrene er læringen meget større. Derfor er blandt andre Vadehavscentrets Sea Explorer ture boomet denne sommer.
Annonce

Vester Vedsted: Turisterne har i den grad fået øjnene for Vadehavets storslåede muligheder, og det har man på Vadehavscentret nydt godt af, i forhold til søgningen til deres oplevelsesture.

For at opleve det med egne øjne, tog undertegnede med på en Sea Explorer tur en fredag morgen, hvor solskin og behagelige temperaturer, satte en dejlig scene for oplevelsen.

Med net mellem hænderne, der kunne skubbes hen over havbunden, gik jagten ind på lavvandsrur, hesterejer, sandkutlinger og meget andet. 6-årige Nor Rasmussen, der var med på turen med sin mor Maria, far Lars og de to storesøstre Anemone og Neema fra Nykøbing Falster, var hurtig til at berette om de bedste fund.


Vi ville gerne opleve Vadehavet på en anden og ikke så teoretisk måde, og det at man får noget mellem fingrene gør en stor forskel. Desuden er det jo hyggeligt at gøre som familie

Maria Rasmussen


- Det er sejt at finde hesterejer. Dem er der rigtig mange af, og jeg har aldrig før set sådan nogen, siger han og virker ikke synderligt imponeret da han lidt senere på turen også får en minimal sandkutling op i nettet.

Masser af ture de kommende uger

I de kommende uger er der masser af mulighed for at komme på både eksempelvis Sea Explorer ture eller sælsafarier. Mandag morgen den 3. august klokken 9 er den næste tur, mens der også er ture onsdag og fredag i næste uges amt på mandag ugen efter. Der er sælsafari torsdag, fredag og lørdag i den kommende uge samt udforskningsture i nationalparken tirsdag og torsdag.

Hele programmet kan ses på Vadehavscentrets hjemmeside.

Antallet af gæster i Vadehavscentrets udstilling har også været højt denne sommer, da man i ugerne 28-30 har haft i alt 15501 gæster i udstillingen.

Sea Explorer turen er slet ikke noget, kun mindre børn kan få noget ud af, understregede mor Maria.

- Vi ville gerne opleve Vadehavet på en anden og ikke så teoretisk måde, og det at man får noget mellem fingrene gør en stor forskel. Desuden er det jo hyggeligt at gøre som familie, siger Maria Rasmussen, der med familien fra Nykøbing Falster har været på rundtur i det syd- og sønderjyske denne sommer.

Med net mellem hænderne kan man gå på jagt efter de mange smådyr, der bor på havbunden i Vadehavet. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Også den tyske familie Just fra Berlinområdet var imponeret over Sea Explorer turen.

- Vi ville gerne vide mere om Vadehavet, og naturvejlederen er også god til at forklare. Det er helt sikkert en god biologitime og meget bedre end i skolen, lød det fra Manja Just.

Annonce

Mange udsolgte ture

Hen over sommeren har mange fået samme storslåede og anderledes oplevelser. Naturvejleder og biolog på Vadehavscentret, Jeppe Brander Christensen, har nemlig kunnet fortælle om Vadehavet og give aha oplevelser til usædvanligt mange de seneste uger.

- Antallet af deltagere på de ture, vi tilbyder, er generelt steget. Mange ture er der 80-100 deltagere på også selv om det er dårligt vejr, og hovedparten af turene er faktisk udsolgte, fortæller han og kan yderligere berette, at det især er dansk, der er blevet snakket på Vadehavscentrets ture, idet 92 procent af alle deltagere på turene er danskere - en stor stigning i forhold til tidligere år.

- Jeg tror, det skyldes, at mange holder ferie herhjemme i år, og desuden er det jo en god familieaktivitet. Folk synes, det er alletiders, at der er så rigt - og for mange ukendt - dyreliv herude i Vadehavet, siger Jeppe Brander Christensen.

Annonce

Stor nysgerrighed

Nysgerrigheden var tydelig at mærke på både små og større børn samt hos de voksne. Der blev smagt på hesterejer, mens Anemone Rasmussen på et tidspunkt kom hen til Jeppe Brander Christensen med noget tang, hvor der sad noget underligt på.

- Det er faktisk fire tøffelsnegle, der sidder ovenpå hinanden. Man må sige, at I finder nogle af de sjældnere ting herude i Vadehavet, lød det fra naturvejlederen, inden turen gik tilbage til Vadehavscentret, hvor der var mulighed for at kigge på de forskellige fund gennem et mikroskop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce