Annonce
Ugeavisen Ribe

På tur med en særlig båd: Mandøpigen møder sælerne og sejler fra ø til ø

Amfibiebåden Mandøpigen sejler daglige ture på Vadehavet. Den skiller sig ud med sine store hjul, der gør, at den kan sejle på lavt vand og køre helt op på land. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Denne sommer er den første, hvor amfibiebåden Mandøpigen sejler på Vadehavet. UGE-Avisens journalist tog en tur med på den specielle båd.
Annonce

Mandø: En tur med en amfibiebåd til Mandø. Det er hvad, Poul Erik Fredskild fra denne sommer kan tilbyde turister og lokale, og det er en oplevelse, der er værd at prøve. Med sine store hjul foran og bagved, kan båden både kan sejle på Vadehavet og køre på havbunden, når vanddybden bliver for lav.

- Målet med denne første sommer er at vise, at vi er her. Vi skal smide sten i vandet, så ringene kan brede sig, siger Poul Erik Fredskild, da jeg møder ham på båden ved Ribe Kammersluse.

Kort efter er der afgang. Vi sejler ud gennem slusen, hvor det store vand åbenbarer sig for os. Jeg får vinden direkte i ansigtet og nyder det flotte og imponerende syn, men kort efter mærker vi de bølger, som Poul Erik Fredskild advarede om inden afgang. Mandøpigen, som båden hedder, vugger og gynger over bølgerne, men faktisk påpeger skipperen, at mange gæster på båden er overrasket over, at båden ligger så stabilt på vandet.

Da vi nærmer os Mandø, bliver hjulene sænket på båden, så vi kan køre hen over havbunden og helt ind på land. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Vel ude på vandet, peger Poul Erik pludselig mod venstre, hvor en sæl kigger op mellem bølgerne. Derfor fatter jeg kikkerten, der er tilgængelig på båden, for at se, om jeg selv kan spotte flere sæler eller fugle, men det er kun hættemåger, der spottes denne dag.


Man skal tage feriehatten på med på turen og tage den oplevelsens skyld. Det er jo også en meget anderledes transport til Mandø og helt unik, for normalt kan man jo ikke sejle helt ind til øen

Poul Erik Fredskild


Andre dage, når den står på sælsafarier er der nok større chance for at se den slags dyr.

Poul Erik Fredskild er kaptajn på båden, og han bruger også tiden på at udpege sæler i vandet og fortælle om det, man ser på turene. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Ø-hop og sælsafari

I løbet af juli og august er kalenderen spækket med ture, der er udformet som enten ø-hop mellem Ribe Kammersluse eller Rømø og til eller fra Mandø eller sælsafarier. Bare i juli er der planlagt 70 ture. Fra september er der også østersture på programmet. Det er både muligt at tage barnevogne og cykler med på båden. Det koster 350 kroner at komme på tur med Mandøpigen.

Amfibiebåden er lavet af aluminium, er 12 meter lang, og der er plads til 12 personer.

Man kan læse mere og booke sin tur på hjemmesiden www.bb-mandoe.dk/turfaergen-mandopige

- Vi ser nationalparken fra vandsiden og møder sælerne i deres rette element. Det betyder, at de ofte er nysgerrige og kommer hen til båden, fortæller Poul Erik Fredskild.

- Turen tager jo to og en halv time, og det overrasker mange. Derfor skal man tage feriehatten på med på turen og tage den oplevelsens skyld. Det er jo også en meget anderledes transport til Mandø og helt unik, for normalt kan man jo ikke sejle helt ind til øen, siger han.

Da vi forlader Kammerslusen og sluseportene åbner sig for os, ser vi det store vand forude. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Undervejs bruger Poul Erik tid på at pege og fortælle, mens den lille ø og Mandø Mølles vinger dukker op i horisonten. Som stormflodssøjlen inde på land nærmer sig og da sonaren viser, at der blot er en halv meter under båden, trykker Poul Erik på knappen, så de store hjul sænkes. Stille og roligt løftes båden, og vi begynder at trille stille og roligt hen over havbunden. Til sidst ender vi helt inde på Mandøs fastland, og jeg kan hoppe helt tørskoet i land.

Amfibiebåden Mandøpigen sejler på Vadehavet hver dag denne sommer.

Dermed slutter en meget speciel tur, som kun kan få en anbefaling til at prøve i løbet af sommeren herfra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce