Annonce
Ugeavisen Ribe

Podcast, dans og skrevne ord: Elever digtede videre på kendt forfatters novelle

Elever på Vittenbergskolen har lavet en række produkter som hver deres fortsættelse af en novelle, og nysgerrigheden omkring at se på de andres værker til ferniseringen var stor - men større var lysten til sodavand og snacks dog trods alt. Foto: René Aunsbjerg Fogh
6. og 7. årgang på Vittenbergskolen har som del af projektet "Fokus på fortællingen" digtet videre på en novelle af forfatter Camilla Wandahl. Deres kreative påfund kan ses på Ribe Bibliotek.

Ribe: På et bord på Ribe Bibliotek står en kreation med nogle lerfigurer, som tydeligvis er døde, inde i et tilrodet klasselokale. Denne kreative idé er blot én af mange tolkninger og fortsættelser på børne- og ungdomsforfatter Camilla Wandahls novelle Ruinbyen, som hun i sin tid skrev ud fra ideer fra selvsamme skoleelever fra Vittenbergskolen.

Novellen sluttede med en åben scene, hvorefter det så var op til eleverne at finde ud af, hvad der skulle ske bagefter. Og nu, fem måneder senere, viste eleverne så deres produkter frem ved en fernisering på Ribe Bibliotek.

Der var således både digte, tegninger, malerier og almindelige tekstmæssige fortsættelser af novellen. Derudover var der digitale løsninger som en optaget dans og podcasts. Jonas Bennedsen fra 6.a var én af dem, der gik den digitale vej med en podcast.

Annonce

- Jeg er ordblind, så jeg ville hellere tale om, hvad der skulle ske, i stedet for at skrive det. Det har været nervepirrende og spændende at skulle digte videre, men det er også fedt at få lavet et produkt, jeg er glad for, siger han.

Theis Lorentzen fremlagde tankerne bag sin tegning for de andre elever, da der var fernisering. Foto: René Aunsbjerg Fogh

En anden elev, der gik den alternative og kreative vej i arbejdet, var Theis Lorentzen fra 6.b, der havde lavet en tegning.

- Jeg havde et billede i mit hoved om, hvad der skete, da novellen sluttede, og det var nemmere at tegne det frem for at skrive det. Jeg har tidligere også tegnet meget, så det var oplagt at gøre her, siger han.

Stort engagement

Dermed blev projektet "Fokus på Fortællingen", som skolen, forfatteren og Esbjerg Kommunes Biblioteker har samarbejdet omkring, rundet af. Ideen med projektet er at øge unges interesse for litteratur og læsning gennem arbejde med en forfatter og gennem egne tekster.

Camilla Wandahl var med onsdag formiddag til ferniseringen, og hun glæder sig til at kigge nærmere på elevernes produkter. Efterfølgende vil hun så også give en samlet feedback.

Frode Jeppesen og Nicolaj Sørensen fra 6.b havde tænkt i en ler kreation, da de skulle fortsætte Ruinbyen. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Som forfatter er det fantastisk at skrive bøger, som læserne kan interagere med, og det kan eleverne med den her novelle. Det gør, at læseren får et andet syn på teksten samt litteraturen som helhed, og forhåbentlig opdager unge så, at litteratur er mere end en støvet bog på hylden, forklarer hun.

Trine Wind, der er lærer på 6. årgang, er imponeret over den indsats, eleverne har lagt for dagen.

- Det har været fedt at se, hvor kreative eleverne har været, og jeg tror bestemt, at de frie tøjler, eleverne har fået, har været med til at øge engagementet. Det er endnu svært at sige, om eleverne er blevet mere interesseret i at læse, men vi kunne da se, at flere blev interesserede i Camillas bøger, efter hun havde været på skolen første gang, siger Trine Wind.

Det er både 6. og 7. årgang, der har gennemgået forløbet. I første omgang er det kun 6. klasseelevernes kreationer, der vises frem i uge 41 og 42, mens 7. årgangs produkter ferniseres den 8. november og kan ses på Ribe Bibliotek de følgende to uger.

Støtte fra Kulturministeriet

Projektet "Fokus på Fortællingen" er støttet af Kulturministeriets udviklingspulje ”Læselyst og læsefællesskaber for alle”.

Projektet skal munde ud i et elevrelevant tilbud for de deltagende klasser. Ambitionen er, at tilbuddet skal kunne anvendes af biblioteker og skoler i hele landet, så alt materiale bliver tilgængeligt online.

Camilla Wandahl skrev med en smule hjælp fra eleverne novellen Ruinbyen, og efterfølgende skulle eleverne lave en fortsættelse. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

18-årige Anders er i lære som anlægsstruktør: - Jeg vil udbrede kendskabet til uddannelsen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Kommunalvalget nærmer sig: Her kan du komme til valgmøder i lokalområdet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Annemette er klar til et comeback i byrådet i Esbjerg Kommune

Ugeavisen Ribe

Kæmpedonation til Ribe Aktivitets- og Historiepark: Halvanden million kroner fra A.P. Møller

Ugeavisen Ribe

Ribe og Esbjerg Kommune: Byrådets erfarne socialdemokrat er klar til syvende periode

Ugeavisen Ribe

Det har vi lært efter corona: Rikke har fået grønne fingre

Ugeavisen Ribe

Ribes tidligere borgmester fylder 80 år: Elsted blev borgmester og kom tæt Schlüter

Ugeavisen Ribe

Grafiker og designer støtter Ribe Historie & Aktivitetspark

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Når man glemmer at glæde sig

Ugeavisen Ribe

Farlig passage af hovedvej får længe ønsket lyskryds til 8 mio. kroner

Ugeavisen Ribe

Lene er mere end Ribes kulturnat: Går 10.000 skridt dagligt og spiller renæssancemusik

Ugeavisen Ribe

Stand-up topnavne i Ribehallen

Ugeavisen Ribe

Ny radikal kandidat i Ribe: Bedre dagtilbud er mit overskyggende fokusområde

Ugeavisen Ribe

Søs Egelind besøgte Ribe i ny programrække

Ugeavisen Ribe

STOR GUIDE TIL RIBES KULTURNAT:  Skattejagt, streetfoodmarked, trækfærge, kunstworkshop og meget andet

Ugeavisen Ribe

Støtte til Ribe Aktivitets- og Historiepark: Elektrikere bidrager til legepladsprojekt

Ugeavisen Ribe

Podcast, dans og skrevne ord: Elever digtede videre på kendt forfatters novelle

Ugeavisen Ribe

Det har vi lært efter corona: Familien Skondin sætter pris på nærværet

Ugeavisen Ribe

Tæt på realisering af legepark i Ribe: Der er nu indsamlet 10 millioner kroner

Ugeavisen Bramming

Troværdighed er Olfert Krogs adelsmærke

Ugeavisen Ribe

Ingen opbakning til turistbureau: Ribe Handels formand skyder med skarpt mod kommunen

Ugeavisen Ribe

Line giver kunderne hos Ønskebørn i Ribe en stor aften

Ugeavisen Ribe

Byrådspolitikere efter forglemmelse: Esbjerg Kommunes forvaltning bør lære af deres fejl

Annonce