Annonce
Ugeavisen Ribe

Rasmus og Keld elsker kaffe: - Kaffe kan pirre ens nørdgen

Keld Christensen har drevet Marsk Kaffe i syv år og har en meget stor passion for god kaffe. Men hvad god kaffe præcis er, er i hans øjne meget individuel. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Mange mennesker elsker kaffe og er mere eller mindre afhængige af det. Men hvad er god kaffe? To kaffe connaisseurs fra Ribe, Keld Christensen og Rasmus Duus Godskesen, giver her deres syn på det og giver også råd til, hvordan man selv kan få det bedste ud af kaffe.

Kaffe: Flydende sort guld. Arabisk bjergmokka. Tjære. Mosevand.

Kaffe har mange slangudtryk, men faktum er, at omkring 70 procent af danskere drikker kaffe og endda gerne flere kopper om dagen.

Nogle sværger til Gevaliaen fra supermarkedet, andre til den hurtige instant kaffe, mens nogle går endnu højere op i det og vil have kaffe af ekstrahøj kvalitet.

Annonce

Nogle af dem, der vil det, er Keld Christensen, som driver Marsk Kaffe, og Rasmus Duus Godskesen, der er barista hos Temper Chokolade. I deres øjne er svaret på, hvad god kaffe er dog ikke helt lige til.

- I mine øjne er god kaffe lige som god musik, det afhænger af stemningen og mit humør. Jeg kan godt lide en fyldig rund kaffe med mild frugtsyre, men andre gange skal det være en rolig mørk kaffe. Det gode ved kaffe i mine øjne er, at det er så dybt et emne, der kan pirre nørdgenet. Jo mere tid, jeg investerer i kaffe, jo mere opdager jeg, og det er et emne, der bliver ved med at give, siger Keld Christensen, der understreger, at kaffe giver ham en fornemmelse af at være en del af en stor verden.

Rasmus Duus Godskesen er lige så splittet i, hvad god kaffe er.

Rasmus Duus Godskesen har været barista hos Temper Chokolade i et års tid, og i hans øjne kan man aldrig få bedre kaffe end bønnens kvalitet eller ens teknik. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- God kaffe handler om præferencer. De fleste foretrækker de mørkristede bønner, men hvis man er mere nørdet, så er det ofte de lysristede bønner, man går efter. Der er desværre alt for få, der går op i god kaffe. Det er jo ofte det første, vi indtager om morgenen eller serverer, når vi får gæster. Og ligesom med vin serverer vi jo ikke en dårlig vin til vores gæster, siger han og understreger, at han selv foretrækker de lysristede bønner, fordi man i højere grad smager bønnens karakter.

Nej tak til supermarkedskaffe

Keld Christensen værdsætter nærmest al slags kaffe. Dog foretrækker han kaffe, hvor han kommer så tæt på kilden til bønnerne, som muligt, noget han eksempelvis fornemmer ved at have hænderne i samme sæk, som en kaffebonde fra El Salvador har haft.

Alligevel mener Keld, at også instant kaffe har sin berettigelse, men det giver kun aroma og ikke så meget såkaldt mundfølelse at drikke den. Rasmus Duus Godskesen mener dog, at blandede kaffebønneprodukter som Gevalia og Cirkelkaffe ikke har den kvalitet, han ønsker af en kaffe.

Keld Christensen får kaffebønner hjem til Farup fra blandt andet Brasilien, Etiopoen og El Salvador. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Jeg synes, at sådan kaffe smager gammelt, og det er synd, når der går folk og plukker, tørrer og slæber bønnerne i mange lande. Hvis ikke det står på posen, hvor kaffen er fra og hvornår, den er ristet, så er den formentlig gammel, og så forsvinder smagsnuancerne. Det er ærgerligt, at mange sværger til supermarkedskaffe, når vi har så mange gode kafferisterier rundt om i Danmark, blandt andet Marsk Kaffe, siger han.

Annonce

Essentielt med en kaffekværn

Både Rasmus og Keld har råd til, hvordan man selv kan forbedre sin kaffeoplevelse derhjemme.

Begge understreger, at udstyret først og fremmest skal være i orden.

Kort om Keld og Rasmus

Keld Christensen har drevet Marsk Kaffe i syv år. Han henter kaffebønner fra eksempelvis El Salvador, Brasilien, Etiopien og flere andre lande hjem via Hamburg, hvor EU står for papirarbejdet. Han får ubearbejdede kaffebønner hjem til Farup, hvor han rister bønnerne. Derved ændres til 200 smagsstoffer til 700 forskellige smagsstoffer, og derfor kan man godt kalde de kaffebønner, han sælger, for Marsk Kaffes.

Man kan smage Marsk Kaffes kaffebønner hos eksempelvis Temper Chokolade, Kjældgaards Kaffe, Vester Vedsted Vingård eller på Kammerslusen, og flere af de steder kan man også købe poser med kaffebønner.

Rasmus Duus Godskesen er uddannet barista og har arbejdet hos Temper Chokolade i godt et år.

- Man får aldrig verdens bedste kaffe ved at bruge en kaffemaskine. I stedet bør man kværne hele bønner lige før brug. Derfor er en kaffekværn essentielt, og så bør man også røre i tragten, mens vandet løber igennem, siger Rasmus Duus Godskesen, der samtidig påpeger, at mælk eller mælkeskum i kaffen slører kaffesmagen, men gør ikke kaffen dårligere.

Keld Christensen foreslår samtidig, at man prøver lidt af for at finde frem til sin egen favoritristning.

Farveforskellen og duften på bønnerne er stor før og efter, de er blevet ristet. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Min største opfordring er at brede sin palette ud. Forskellige ristninger kan noget hver især, men jo mørkere end ristning er, jo mere minder kaffen om hinanden uanset oprindelsesland. Ristegraden bestemmer kaffens karakter, forklarer han, mens Rasmus opfordrer til, at man søger eksperthjælp hos enten ham eller Keld, hvis man vil vide mere om kaffe og vil gå ombord i kaffe med højere kvalitet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribe Biogas støtter Ribes kommende legepark med stort beløb

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

En beretning fra en student fra Ribe: - En kæmpe euforisk glæde

Ugeavisen Ribe

Domkirkens fem sommerkoncerter er på plads

Midtsyd

Ribekvinder vil gå et spadestik dybere med stressramte: Starter retrætecenter midt ude i naturen

Ugeavisen Ribe

Gratis naturformidling fra jæger: Børnehavebørn i Ribe fik et indblik i døde dyr og jagt

Ugeavisen Ribe

Glædelig gensyn hos Gredstedbros dagplejere

Ugeavisen Ribe

Familiekoncert i Ribe rykker igen udendørs

Ugeavisen Ribe

Tre års anderledes skolegang slutter med en studenterhue: Ribes første studenter er sprunget ud

Ugeavisen Ribe

En stor fortæller kommer på sommervisit på Ribe Kunstmuseum

Ugeavisen Ribe

Lene er en sand bankkvinde i Ribe: Hun elsker sit arbejde - og sine to grimme hunde

Ugeavisen Ribe

Nyt museum i Ribe åbnet: Nu kan du blive klogere på de første kristne mennesker i Danmark

Ugeavisen Ribe

KLUMME: En åben Bro (III) - min personlige udviklingsrejse

Ugeavisen Ribe

Lokale piger skal styre Dagmars tre serveringssteder

Ugeavisen Ribe

Rekordmåned og mange cykler solgt det seneste år: Men nu er lageret tømt hos Ribe Cykellager

Ugeavisen Ribe

Unge trodser corona med nyt teaterstykke

Ugeavisen Ribe

Masser af billetter: Tulipanfestival i Ribe med god musik skal støtte klubber

Ugeavisen Ribe

Henrik fra Hviding er stolt over at være hjerteløber: - Der er ikke noget, der er større end at være med til at redde liv

Ugeavisen Ribe

Første år med Hjerteløber har været en succes

Ugeavisen Ribe

Efter stort drama med markspiller på mål: Hviding IF/Kvik 70 skal lege med de store i pokalturneringen

Ugeavisen Ribe

Kreativ mand er vendt hjem til Ribe og tilbyder videoproduktion

Ugeavisen Ribe

Supertilbud rettet mod Ribes oplevelsessteder: Gavekort skal støtte Ribes restauranter og attraktioner

Ugeavisen Ribe

Fritidsklub og ungdomsskole i Ribe holdt fælles koncert: - Godt med nyt samarbejde

Annonce