Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribe Kunstmuseum genåbnet: Nyindkøbt Michael Ancher maleri er ankommet til udstillingen

Dagmar Warming, direktør på Ribe Kunstmuseum, ser frem til at tage imod gæster igen, hvor man blandt andet kan se et nyindkøbt maleri af Michael Ancher. Foto: René Aunsbjerg Fogh
To malerier af skagensmalere samt et guldaldermaleri. Det er, hvad Ribe Kunstmuseum har suppleret samlingen med i forbindelse med genåbningen.
Annonce

Ribe: Efter mere end to måneders nedlukning slog Ribe Kunstmuseum atter dørene op tirsdag formiddag i sidste uge. Det skete med blå pile på gulvet for at markere, hvilken vej gæsterne skulle gå, skærme, håndsprit og anmærkninger om, hvor mange personer, der må være i de enkelte lokaler.

På den måde har coronavirussen sat sine spor på museet, men for direktør Dagmar Warming er det en stor glæde atter at kunne byde gæster indenfor.

- Det er dejligt at mærke liv i huset igen og høre stemmer. Jeg har gået herinde selv hele tiden, siger hun.

Inden coronavirussen brød ud og lukkede museet, havde man takket være en donation fra Ny Carlsbergfondet indkøbt to malerier af skagensmalerne Michael Ancher og Viggo Johansen. Der er tale om Michael Anchers ”Den røde stue” fra 1914, som giver et kig ind i Ancher-familiens hjem i Skagen samt Viggo Johansens selvportræt med hustruen Martha fra 1898. De er begge nu ankommet til Ribe Kunstmuseum.

Michael Anchers "Den røde stue" fra 1898 kan nu ses på Ribe Kunstmuseum, efter man har haft held til at købe det på kunstauktion. Privatfoto
Annonce

Ancher, Rørbye og Johansen

- Michael Ancher forbindes typisk med billeder af livet med havet blandt vejrbidte fiskere og redningsfolk, og hustruen Anna Ancher med interiørmaleriet med fokus på lysets virkninger. Men Michael Ancher bevægede sig også indimellem ind på hendes ”domæne”, og det er netop det, man ser i billedet fra den røde stue, forklarer Dagmar Warming, der tilføjer, at Viggo Johansen selvportræt giver dem, der ser på det, en stærk fortælling om kunstnergerningen omkring århundredeskiftet.

Det er også Ny Carlsbergfondet samt Augustinus Fonden, der har hjulpet til, at Ribe Kunstmuseum har købt Martinus Rørbyes maleri "Parti fra en klippehule, Cervara".

- Maleriet er en vægtig tilføjelse til museets samling af guldaldermalerier og rejsebilleder. I Ribe Samlingen findes allerede Rørbye-malerier fra den italienske by Procida samt fra Palermo, og da Rørbye er kendt for at begive sig ud på længere rejser end mange af sine samtidige kollegaer, er det oplagt, at han er velrepræsenteret i fortællingen om guldaldermalernes rejser, forklarer Dagmar Warming.

"Parti fra en klippehule, Cervara" er malet på Rørbyes første rejse til Italien 1834-1837.

Annonce

Fred og ro

Dagmar Warming håber, at mange danskere - herunder også lokale - vil bruge en sommer, hvor udlandsrejser bliver meget begrænset, til at besøge Ribe Kunstmuseum. Hun understreger, at gæsterne kan være helt rolige.

- Der er fred og ro herinde samt god plads. Vi ser frem til at vise gæsterne vores nyindkøbte malerier og alle de værker, vi i forvejen har i udstillingerne. Det er rigtig fedt at kunne åbne op med både malerier fra Michael Ancher, Viggo Johansen og Martinus Rørbye, siger hun.

Ud over de malerier er udstillingen med Agnes Smidt fra Lundsmark forlænget frem til den 30. august, ligesom . Guldalderudstillingen med Johan Ludvig Lund er også forlænget frem til 21. juni, ligesom der fra den 4. juli kommer en udstilling med den nutidige landskabsmaler Ulrik Møller.

Der er begrænsninger på, hvor mange der må være i de enkelte lokaler på Ribe Kunstmuseum. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Martinus Rørbyes maleri "Parti fra en klippehule, Cervara" er en vægtig tilføjelse til museets samling af guldaldermalerier og rejsebilleder. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce