Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribedrenge står bag ny børnebog

Allan Porsgaard er én af tre forfattere bag bogen Rinus og Radise. Foto: Annett Bruhn
Tre voksne mænd fra Ribe har i fællesskab udviklet et univers rettet mod børn, hvor to små hunde spiller hovedrollen. Det er der indtil videre kommet børnebogen Rinus og Radise ud af.
Annonce

Ribe: En fælles interesse for litteratur har fået de tre Ribedrenge Allan og Anders Porsgaard og deres fælles ven Poul Krog til at springe ud som forfattere.

Det er der kommet børnebog ud af, og den går som varmt brød. Den første af tre planlagte bøger om Rinus og Radise udkom for en lille måned siden, og de hidtige tilbagemeldinger er meget positive:

- Den er blevet godt modtaget, og det er vi vældig begejstrede for.Vi har fået at vide, at den er sjov, og at den er god at snakke om. Og det er jo lige vand på vores mølle, siger Allan Porsgaard.

Bogen handler om to små hunde, der bor i en lille gade i en lille by, hvor nogen vil stjæle viserne på domkirkeuret, fordi de er lavet af det pureste guld. Rinus og Radise skal redde trådene ud, og så er vi i gang. Radise, der er Allan Porsgaards hund, er en ældre dame på 11 år og har lagt navn til den ene af hovedpersonerne i børnebogen, mens Poul Kroghs langhårede udgave er forlægget til Rinus.

Annonce

Dialogisk læsning

Rinus og Radise henvender sig til børn mellem 9 og 12 er, og tanken er, at børnene selv skal læse den.

- Men der indgår ord og vendinger i bogen, som for eksempel ”drønnert” og ”stabejds”, de formodentlig ikke er stødt på endnu, hvorfor de bliver nød til at spørge en voksen, forklarer Allan Porsgaard og fortsætter:

Rinus og Radise bor i Ribe, men det kunne være hvilken som helst andenlille by i Danmark.

- På den måde håber vi, at børn og voksne kommer til at snakke sammen, så de voksnes historie, kultur og viden viderebringes udenom wikipedia. Der går noget tabt i dag, hvis vi parkerer os selv og hinanden bag en skærm.

Undersøgelser viser, at højtlæsning styrker sproglige kompetencer og ordforråd hos børn, og det indgår i de tre forfatteres tanker omkring Rinus og Radise.

- Vores ordforråd forsvinder, hvis vi ikke snakker med hinanden. Vi forsøger altså at gå i retning af dialogisk læsning. Bogen kan også bruges som højtlæsningsbog, så børn og forældre på forskellige måder er sammen om en læseoplevelse, fortæller Allan Porsgaard.


Der går noget tabt i dag, hvis vi parkerer os selv og hinanden bag en skærm.

Allan Porsgaard


Annonce

Vietnamesisk streg

De tre forfattere var enige om, at illustrationerne skulle være i familie med Hergés Tintinfigurer, og ad snørklede veje fandt de frem til Vy Dum, der er illustrator og stammer fra Vietnam.

-Hun har den type streg, vi ønskede, og gennem Anders brors kærestes niece fik vi kontakt til hende. Via facebook har vi kommunikeret om de karakterer, der er med i bogen. For eksempel har vi sendt hende et billede af Dronning Elisabeth, fordi der optræder en ældre dame i bogen, der altid går med hat, og så har Vy Dum sendt skitser tilbage.

Radise. Illustration: Vy Dum

Køb Rinus og Radise

Børnebogen Rinus og Radise kan blandt andet købes via www.rinusogradise.dk, på Amazon og i Videokiosken på Von Støckens Plads.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce