Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribepige udgiver bog om vores overforbrug af tøj

Tina Werborg har skrevet en bog, som skal gøre op med folks store forbrug af tøj. Foto: Birgitte Heiberg Andersen
Tina Werborg har skrevet bogen Garderobemanifestet, der skal gøre op med tøjhysteriet i samfundet
Annonce

Ribe: Tina Werborg udgiver onsdag den 27. januar bogen Garderobemanifestet. Tinas budskab i bogen er, at hun vil gøre op med det tøjhysteri, man kan se i samfundet, og samtidig vil hun opfordre alle til at tænke mere over klimaet, når man køber tøj.

- Jeg undrede mig for et par år siden over, at når vi talte klima og miljø, talte vi aldrig om tøj. Det var som om, at det gik under radaren, og jeg tror, at mange har opfattelsen af, at det er her, vi må synde. Jeg havde samtidig opfattelsen af, at det tøj, der var pænt til mig ikke længere var så pænt, så det var tid til at gøre op med det. Jeg elsker tøj, men jeg kan ikke længere ignorere det, at der er noget helt galt med vores forhold til tøj, siger Tina Werborg i sin begrundelse for hvorfor hun gik i gang med bogen.

- Tøjindustrien er en af de mest forurenende brancher i verden. Den tager vores penge, stresser vores hjerner og udnytter nogle af verdens mest udsatte mennesker, og alligevel køber vi tøj, som var vi besatte. Det skal vi gøre bedre, og det er det Garderobemanifestet handler om.

Annonce

Håber på en bevægelse

Garderobemanifestet er en bog. men Tina Werborg håber, at det bliver en hel bevægelse. Hun startede med et eksperiment, hvor hun ville undersøge, om hun kunne gå i det samme tøj en hel uge. I bogen optrævler hun med hjælp fra eksperter alt, hvad der er galt med tøjindustrien, og hvorfor den i dag er en af verdens mest forurenende industrier. Men lige så vigtigt, hvordan du selv skaber en mere bæredygtig garderobe uden at gå ned på stil og tøjglæde.


Jeg undrede mig for et par år siden over, at når vi talte klima og miljø, talte vi aldrig om tøj. Det var som om, at det gik under radaren, og jeg tror, at mange har opfattelsen af, at det er her, vi må synde.

Tina Werborg


- Jeg dykker i bogen ned i vores tøjkultur, og hvordan du slår op med fast fashion, giver råd til at vaske klimavenligt og sy knapper fast – så de bliver siddende. Men du får også tips til det perfekte genbrugskøb, og du lærer gennem styling og leg at genforelske dig i alt det tøj, du allerede har i dit klædeskab. At skabe en bæredygtig garderobe uden at gå ned på stil er både sjovt og befriende, siger Tina Werborg.

Hun håber, at bogen kan skabe en forandring hos mange, og hun vil meget gerne give mine erfaringer videre.

Garderobemanifestet udkommer den 27. januar.

- Det der er sket har givet mig mere tøjglæde og et mindre forbrug. Jeg køber i dag genbrug, men jeg køber også nyt tøj, og det tøj, jeg køber, kan jeg bruge mange gange. Jeg håber, at bogen bliver én, man snakker om, og jeg håber, at man deler bogen med andre, siger Tina Werborg.

Garderobemanifestet ifølge Tina Werborg lyder:

1. Slå op med fast fashion. Meget, hurtigt og billigt er ikke godt for din garderobe eller for dig.

2. Ryd ud i dit klædeskab. Du bruger alligevel ikke 2/3 af dit tøj.

3. Pas på dit tøj. Lær at sy knapper fast og lappe huller.

4. Tøj vokser ikke på bøjler. Gå på jagt efter dine favoritfibre.

5. Tag magten over din garderobe. 6. Genforelsk dig i din garderobe. Lær at style.

7. Vask koldere, klogere og kun tøj, der er beskidt.

8. Del, byt og genbrug dit tøj.

9. Undgå fejlkøb. Forlang mere af dit tøj, tjek brands og materialer.

10. Din garderobe er vigtig. Små skridt gør en forskel.

Tina Werborg

Tina Werborg er gift og har tre børn. Hun er født og opvokset i Ribe og er datter af Sonja og afdøde Per Werborg, og hun har søstrene Pia og Gitte.

Tina er uddannet cand. comm, og hun er i dag bosiddende i Roskilde. Hun er selvstændig og driver et kommunikationsbureau.

Bogen udgives 27. Januar, og der afholdes en digital udgivelsesreception på Facebook 4. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Vanens magt

Annonce