Annonce
Ugeavisen Ribe

Ripensisk skuespiller er stoppet efter en lang glorværdig karriere

Morten beretter om en travl tid med masser af timer på landevejene med blandt andet turnéteateret Artibus. Foto: Bo Maimburg.
67-årige Morten Danckert har været skuespiller, siden han var 14 år, og især børneteater har stået hans hjerte nært.
Annonce

Ribe: Op igennem halvfjerdserne og helt frem til i år har Morten Danckert været en anerkendt, elsket og dygtig skuespiller med en forkærlighed for at spille teater og lave tv for børn.

- Jeg startede faktisk allerede min karriere som børneteaterskuespiller i en alder af 14 år. Antikvar Mogens Benchardt spurgte, om Susanne Andreasen og jeg ville spille børneteater for lokale børn, og vi skabte så Quedens Gaards Dukketeater Trup, fortæller Morten Danckert.

Morten kom senere på højskole, og det var hans mors plan, at det skulle inspirere ham til at tage en uddannelse.

- Min mor deporterede mig på højskole, da hun ikke turde fortælle min far, at jeg ikke ville på gymnasiet. Jeg var sammen med højskolen på en turné med vores teaterstykke, og vi var i den forbindelse inde at se Komedievognen opføre deres teaterstykke, og det ændrede mit liv. Jeg så lyset, og jeg var ikke længere i tvivl om, at jeg ville leve af at spille teater.

Børneteater er den bedste og den helt direkte måde at komme tæt på publikum, og det oplever man slet ikke på samme måde, når man laver teater for voksne. Man får en ærlig respons af børn, og hvis man laver noget lort, får man det at vide med det samme

Morten Danckert

Annonce

Købte en turnébus

Da Morten var 16 år gammel, investerede han sammen med sin kompagnon i en bus, som de skulle bruge til at spille børneteater i.

- Vi købte bussen, længe inden jeg var gammel nok til at få kørekort, men min kompagnon fik kørekort, og så gik det jo nok. Vi lavede børneteater inde i bussen, og det gav os en helt særlig scene, så børnene fik en sjov og anderledes oplevelse. Vi startede med at turnere i en enkelt sommerferie, men året efter blev det på fuldtid. Det var også årsagen til, at jeg aldrig kom i gang med en uddannelse.

Og bedst som han og kammeraten var ved at få succes med deres turnerende bus, brændte den sammen.

- Da vi turnerede med bussen, tjente vi nok til at leve af vores teater, men vi havde ikke råd til at få repareret bussen, da den brød sammen. Jeg ringede til kulturministeriet og fortalte dem, at vi ikke kunne komme videre, da bussen var brændt sammen. Heldigvis sendte de 5.000 kroner, så vi kunne få lavet bussen og passe vores job.

Annonce

Stiftede Artibus

Morten stiftede senere turnéteateret Artibus, der også havde base her i Ribe.

- Artibus handlede også om teater og en bus, og jeg stiftede selskabet på et tidspunkt, hvor der var voldsomt gang i Ribes teaterliv, der på dette tidspunkt omfattede ikke færre end fem teatertrupper.

Morten søgte på et tidspunkt orlov fra Artibus for at passe et job i Fiol teatret, og inden han havde set sig om, havde de resterende skuespillere flyttet teatret til København. Morten var pludselig sat ud på et sidespor.

- Det var som at miste en del af sig selv, men jeg startede i stedet Det Ripensiske Teaterselskab op i Ribe sammen med Ole Barkentin.

Og da snakken går ind på, hvorfor han er blevet i Ribe, har han nemt ved at finde en forklaring.

- At spille turnéteater med en base fra Ribe har kostet mange kilometer og tid på vejene. Men det er jo her i Ribe, jeg hører hjemme, så basen derfor altid været i Ribe.

Morten Danckert

Morten er 67 år, født i Sorø og kom til Ribe i 1960, hvor hans forældre åbnede tandlægeklinik. Han har bortset fra en afstikker på fire år i København og en periode i Herning boet i Ribe siden. Han er realist fra Ribe Katedralskole og startede på socialpædagogstudiet, men gjorde det aldrig færdigt. Han har siden ernæret sig som skuespiller.

Morten har lavet en stribe børne tv udsendelser heriblandt Legestue med Iben Wurbs, tv-serierne Ankomst Ribe, Kurt og Stine og Bio og Graf. Og så har han lavet en julekalender for TV Syd.

Annonce

Tæt på publikum

Morten blev som skuespiller kendt for at have et ganske særligt tag på publikum. Når han indtog scenen, skete der noget magisk, og hans helt særlige mimik og evne til at fremføre replikker, gjorde ham til en ener.

Morten har i flere omgange spillet teater for voksne, men det har altid været børneteater, der stod hans hjerte nær.

- Børneteater er den bedste og den helt direkte måde at komme tæt på publikum, og det oplever man slet ikke på samme måde, når man laver teater for voksne. Man får en ærlig respons fra børn, og hvis man laver noget lort, får man det at vide med det samme.

Morten har også lavet børne tv blandt andre sammen med Torkild Demuth.

- Torkild og jeg var et godt makkerpar på tv, og vi havde samme glæde af at lave børneteater sammen.

Ole Barkentin, Theo Rieck og Morten Danchert ved åbningen af Café Nicolaj tilbage i start 80'erne. Privatfoto.
Annonce

Ribe havde egen revy

Igennem halvfjerdserne og op i starten af firserne var Riberevyerne en helt særlig begivenhed her i byen, og her var Morten også en markant person.

- Riberevyerne var fantastiske, og jeg var i starten skuespiller, men endte med at være instruktør. Vi var med til at give ripenserne nogle underholdende forestillinger med både lokalt og internationalt indhold. Når vi var færdige på scenen, huserede vi på Vægterkælderen, og det var en dyr fornøjelse, så det var nok også derfor, vi startede Café Nicolaj.

Flot fyr med hat og moustache. Privatfoto.
Annonce

En helt særlig café

I starten af firserne åbnede han og vennen Ole Barkentin Café Nicolaj i Mortens ejendom i Sct. Nicolaj Gade.

- Ole og jeg gik amok, og vi væltede alle væggene indenfor i det hus, hvor jeg boede, for at lave en café. Jeg skulle lave tv midt i hele processen, og da vi fik problemer, tog vi fat på Theo, som altid var klar på at hjælpe os i teateret. Han endte med at blive en del af cafeen, som gik fint i godt 10 år, inden vi solgte den videre.

- Da vi åbnede, fik vi som gave en koncert af De Nattergale, som var gode venner og husorkester, da vi lavede Riberevy. Det var på et tidspunkt, hvor trioen var på vej til at få deres gennembrud, så det var en god start for cafeen at kunne tilbyde en koncert med dem.

På en af De Nattergales plader er der en sang, der hedder Febbes Café, og den er en hyldest til netop Morten Danckerts Café Nicolaj.

- Det var målet, at cafeen skulle medvirke til at tjene penge til vores teaterselskab, men det lykkedes dog aldrig. I stedet var det teateret, der postede penge i cafeen.

Annonce

De særlige cabereter

- Vi havde cabereten på Café Nicolaj, som kørte en længere årrække, og det er noget, som mange stadig husker. Vi formåede her at skabe en helt særlig atmosfære, hvor vi var tæt på publikum, ligesom når vi spillede børneteater, siger Morten Danckert, der også stod i spidsen for masser af store koncerter i haven, hvor der blandt andet var besøg af Dizzy Mizz Lizzy.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce