Annonce
Ugeavisen Ribe

For første gang i Danmark: Sjælden arabisk guldmønt fundet ved Ribe

Detektorfører fandt sjælden guldmønt i Roager Sogn syd for Ribe. Foto: Sydvestjyske Museer
For anden gang på blot tre år har en metaldetektor afsløret en gammel guldmønt fra den arabiske del af verden i området omkring Ribe. Denne gang blev detektoren ført af museumsinspektør fra Sydvestjyske Museer, og den særlige dinar er den første af sin art, der nogensinde er fundet i Danmark.

Ribe: En mark ved Vesterbæk i Roager Sogn har lagt jord til endnu et sjældent fund fra en detektorfører. Det skete, da museumsinspektør Claus Feveile fra Sydvestjyske Museer for nylig fandt et lille, gyldent kunstværk, der glimtede i solen.

- Jeg kunne hurtigt se, at jeg stod med en arabisk guldmønt, en såkaldt dinar, som nogen har lavet om til et smykke ved at montere små beslag til en nål og en øsken på den ene side, fortæller en glad Claus Feveile og uddyber, at mønten er et lille kunstværk i sig selv.

Og at der er tale om et helt ekstraordinært fund er der fra Sydvestjyske Museer slet ingen tvivl om. Mønten er én af blot fem arabiske guldmønter, der nogensinde er fundet i Danmark. Heraf er de tre fundet på Bornholm omkring årtusindeskiftet, mens de to andre er fundet omkring Ribe - ved Gørding i 2018 og nu altså i Ribe.

Annonce

Men Vesterbæk-mønten er i sin helt egen kategori, idet man her taler om en unik dobbeltdinar, der er den første, der nogensinde er fundet i Danmark. Begge sider er helt dækket af kufiske skrifttegn, en særlig arabisk, let forsimplet skrift, der egner sig til små mønter.

- Heldigvis har vi gode kollegaer på Nationalmuseet, som kan hjælpe med at oversætte den slags, for så langt rækker mine evner ikke, griner Claus Feveile, som har hentet hjælp til tydningen hos Salwa Yasmina Amzourou fra Den Kgl. Mønt- og Medaljesamling.

Pilgrim

Teksten er religiøs på den ene side og nævner en række navne på den anden. Der står ikke, hvem der har præget mønten eller hvor, det er sket, men eksperterne regner den for at være præget på et tidspunkt mellem 1184 og 1199 under kaliffen Abu Yusuf Ya’qub, der var den øverste leder af et område, der omfattede dele af Nordafrika samt den sydlige del af Spanien.

Det er næppe en, der har kunnet læse kufisk, som har lavet mønten om til et en broche, fortæller Claus Feveile.

- Smykket tager slet ikke hensyn til skriftens retning. Mønten er faktisk drejet, så teksten næsten står på hovedet, og kvadratet bliver til en rhombe, der står på den ene spids. Heroppe nordpå ændrer teksten altså funktion fra noget meningsgivende til smuk ornamentik.

Claus Feveile forestiller sig, at mønten er taget med til Danmark som souvenir af en pilgrim, der har besøgt apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien, men Claus Feveile forklarer, at man aldrig kommer til at kende den egentlige historie bag møntens eller smykkets rejse fra Nordafrika eller Spanien til Vesterbæk.

Flere store fund

Kaliffens mønt fra Vesterbæk er en såkaldt dobbelt-dinar, der med de påloddede dele vejer ca. 5,5 gram og måler 28 mm i diameter.

I 2018 fandtes en lignende guldmønt ved Gørding, ca. 25 km fra Vesterbæk. Den var præget i den nordlige, kristne del af Spanien under Kong Alfonso VIII omkring år 1180.

I forbindelse med udforskningen af jernalderlandsbyer fra yngre romersk og ældre germansk jernalder (3-500 årene e. Kr.) afsøger Sydvestjyske Museer med metaldetektor en række lokaliteter rundt omkring i Esbjerg Kommune, hvor museet ud fra forskellige oplysninger ved, at der har ligget en landsby fra perioden. Formålet er at undersøge om nogle landsbyer var mere rige på metalfund som smykker og mønter end andre. Ofte sker det, at museet også gør fund fra andre perioder.

På en mark ved Ribe fandt en amatørarkæolog i oktober 2018 en vikingeskat bestående af hundredvis af sjældne sølvmønter fra begyndelsen af 800-tallet. Overinspektør i arkæologi kaldte den for hysterisk sjælden, og den fik senere navnet Damhus Skatten.

Museumsinspektør Claus Feveile mener efter mange år som detektorfører, at det endelig var hans tur til at gøre et godt fund med metaldetektoren. Og det må man sige han gjorde for omkring 14 dage siden på en mark nær Roager. Privatfoto
På møntens bagside kan man se, at den sjældne dinar på et tidspunkt er blevet omdannet til et smykke, og at det er dette smykke, der formentlig og af uvisse årsager er blevet tabt ved Vesterbæk. Foto: Sydvestjyske Museer
Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Mere fredagsmusik på Torvet i Ribe: - Vi vil bidrage til lidt liv i byen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Bunker af bøger til din sommerferie: Disse klassikere skal du læse - og disse bøger fra børn og unge tage fat i

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Nationalpark Vadehavet udgiver nyt magasin

Ugeavisen Ribe

Tilbud til de sangglade børn: Ribe får nyt kor for unge drenge og piger

Ugeavisen Ribe

Nu kan Ribe Roklub redde liv med hjertestarter

Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Ugeavisen Ribe

Ribe Biogas støtter Ribes kommende legepark med stort beløb

Ugeavisen Ribe

En beretning fra en student fra Ribe: - En kæmpe euforisk glæde

Ugeavisen Ribe

Domkirkens fem sommerkoncerter er på plads

Midtsyd

Ribekvinder vil gå et spadestik dybere med stressramte: Starter retrætecenter midt ude i naturen

Ugeavisen Ribe

Gratis naturformidling fra jæger: Børnehavebørn i Ribe fik et indblik i døde dyr og jagt

Ugeavisen Ribe

Glædelig gensyn hos Gredstedbros dagplejere

Ugeavisen Ribe

Familiekoncert i Ribe rykker igen udendørs

Ugeavisen Ribe

Tre års anderledes skolegang slutter med en studenterhue: Ribes første studenter er sprunget ud

Ugeavisen Ribe

En stor fortæller kommer på sommervisit på Ribe Kunstmuseum

Ugeavisen Ribe

Lene er en sand bankkvinde i Ribe: Hun elsker sit arbejde - og sine to grimme hunde

Ugeavisen Ribe

Nyt museum i Ribe åbnet: Nu kan du blive klogere på de første kristne mennesker i Danmark

Ugeavisen Ribe

KLUMME: En åben Bro (III) - min personlige udviklingsrejse

Ugeavisen Ribe

Lokale piger skal styre Dagmars tre serveringssteder

Ugeavisen Ribe

Rekordmåned og mange cykler solgt det seneste år: Men nu er lageret tømt hos Ribe Cykellager

Ugeavisen Ribe

Unge trodser corona med nyt teaterstykke

Ugeavisen Ribe

Masser af billetter: Tulipanfestival i Ribe med god musik skal støtte klubber

Ugeavisen Ribe

Henrik fra Hviding er stolt over at være hjerteløber: - Der er ikke noget, der er større end at være med til at redde liv

Annonce