Annonce
Ugeavisen Ribe

Sønderjysk mad på menuen til Folkemødet i Ribe: Topkok står bag maden til fællesspisninger

Karen Margrethe Kyster glæder sig over, at man til Folkemødet har engageret topkok Jens Peter Kolbeck til at stå for opskrifterne til tre omgange af fællesspisning. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Jens Peter Kolbeck står bag maden til tre omgange af Slesvigsk folkekøkken under Folkemødet i Ribe i midten af oktober. Der er tale om enkel og velsmagende sønderjysk mad til en god pris.

Ribe: Når Folkemødet i Ribe fylder byen i slutningen af uge 41, vil der også være særlige madoplevelser i vente. Arrangørgruppen har nemlig engageret tidligere top- og gourmetkok Jens Peter Kolbeck, der blev uddannet på Hotel Dagmar i 1966. Han har således udarbejdet tre forskellige retter til tre forskellige dage under folkemødet. De vil blive lavet af køkkenpersonalet på Danhostel, som har fået kyndig vejledning af topkokken.

- Den sønderjyske historie og madkultur interesserer mig, blandt andet fordi jeg er opvokset der og fordi, det er et køkken, som nu er på vej frem igen. Det sønderjyske mad har tidligere været tung bondemad, men med et moderne twist kan det gøres meget anderledes uden, den mister sin sjæl. Så jeg glæder mig meget til at være involveret i Folkemødet, siger Jens Peter Kolbeck, som gennem 56 år som kok i den grad har sat sit præg på dansk gastronomi - og vel nok kan inkluderes i en top 10 over danske kokke gennem tiderne.

Enkle middage

Konceptet for de tre aftener - torsdag, fredag og lørdag i uge 41 - er fællesspisning i det slesvigske folkekøkken. De tre retter, der serveres, er henholdsvis en minestronesuppe med ramsløg og landgangsbrød, "fisk å æ fad" som vil være laks lavet som souffle, mens den på sidstedagen står på en sønderjysk stuvning med lam, kål og kartofler.

Kolbeck og Folkemødet

Jens Peter Kolbeck er 74 år og blev i 1965 udlært ved Hotel Dagmar. Siden har hans kokkekarriere bragt ham til Tyskland, England, forbi tre-stjernede restauranter i Frankrig, mens han i 1970'erne var hofkok i Kongehuset. I Danmark drev han i en årrække Christie's i Tønder, der i 1993 blev kåret til Danmarks bedste restaurant.

Ud over de tre fællesspisninger vil Jens Peter Kolbeck også give et gratis foredrag fredag eftermiddag den 15. oktober med titlen "Mad og nationalt tilhørsforhold" med fokus på hvordan de slesvigske og sønderjyske madtraditioner krydser hinanden. Kolbeck vil fortælle om traditioner, der har været gået i forfald men som nu er på vej op igen, og der vil formentlig også være mulighed for at høre lidt om hans egen karriere med udgangspunkt i hans bog "De kalder ham Sølvræven"

- Jeg håber, at alle vil sidde og klappe i hænderne over den mad, vi serverer, siger Jens Peter Kolbeck, mens Karen Margrethe Kyster, der er tovholder på arrangementet, er tydeligt begejstret for at kunne byde på disse fællesspisninger.

- Det har været rigtig spændende at samarbejde med Jens Peter, og han er jo noget af en kapacitet inden for dansk mad. Så vi er rigtig glade for, at han vil bidrage til Folkemødet. Meningen med fællesspisningen og folkekøkkenet er, at det skal binde grænser og emner sammen mellem Sønderjylland og Slesvig, og jeg tror og håber, at aftenerne vil byde på det folkekøkken, som vi ønsker. Altså, at maden ikke er forfinet, men at det er en gourmetkok, der laver tre helt enkle middage, siger Karen Margrethe Kyster.

Der er 100 pladser til hver af de tre aftener, hvor der skal købes billet via Folkemødets hjemmeside til 125 kroner pr. voksen og halv pris for børn. Ind til videre er der god plads alle tre dage.

Jens Peter Kolbeck har instrueret og vist køkkenpersonalet hos Danhostel, hvordan de skal lave retterne til fællesspisningen. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribe og Esbjerg Kommune: Byrådets erfarne socialdemokrat er klar til syvende periode

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Det har vi lært efter corona: Rikke har fået grønne fingre

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Ribes tidligere borgmester fylder 80 år: Elsted blev borgmester og kom tæt Schlüter

Ugeavisen Ribe

Grafiker og designer støtter Ribe Historie & Aktivitetspark

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Når man glemmer at glæde sig

Ugeavisen Ribe

Farlig passage af hovedvej får længe ønsket lyskryds til 8 mio. kroner

Ugeavisen Ribe

Lene er mere end Ribes kulturnat: Går 10.000 skridt dagligt og spiller renæssancemusik

Ugeavisen Ribe

Stand-up topnavne i Ribehallen

Ugeavisen Ribe

Ny radikal kandidat i Ribe: Bedre dagtilbud er mit overskyggende fokusområde

Ugeavisen Ribe

Søs Egelind besøgte Ribe i ny programrække

Ugeavisen Ribe

STOR GUIDE TIL RIBES KULTURNAT:  Skattejagt, streetfoodmarked, trækfærge, kunstworkshop og meget andet

Ugeavisen Ribe

Støtte til Ribe Aktivitets- og Historiepark: Elektrikere bidrager til legepladsprojekt

Ugeavisen Ribe

Podcast, dans og skrevne ord: Elever digtede videre på kendt forfatters novelle

Ugeavisen Ribe

Det har vi lært efter corona: Familien Skondin sætter pris på nærværet

Ugeavisen Ribe

Tæt på realisering af legepark i Ribe: Der er nu indsamlet 10 millioner kroner

Ugeavisen Bramming

Troværdighed er Olfert Krogs adelsmærke

Ugeavisen Ribe

Ingen opbakning til turistbureau: Ribe Handels formand skyder med skarpt mod kommunen

Ugeavisen Ribe

Line giver kunderne hos Ønskebørn i Ribe en stor aften

Ugeavisen Ribe

Byrådspolitikere efter forglemmelse: Esbjerg Kommunes forvaltning bør lære af deres fejl

Ugeavisen Ribe

Tysk krimi fra Ribe vises på tv

Ugeavisen Ribe

Topaktuelle Kandis atter klar til Ribes største julefrokost

Ugeavisen Ribe

Hans er en sand krejler: Købte engang en pølsevogn og et læs hvidkål på Den Blå Avis

Ugeavisen Ribe

Profil Optik tilbyder gratis sportsbriller til børn

Annonce