Annonce
Ugeavisen Ribe

SE BILLEDER AF SORT SOL: Stærene giver store oplevelser til masser af mennesker i Ribe

Når stærene kommer ind foran den nedadgående sort sol, forstår man hvorfor begrebet har fået det navn. Desværre kom de ikke helt foran solen denne aften. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Fortællinger, faglig indsigt og nærmest en garanti for at se stære helt tæt på. Det er hvad, tusindvis af mennesker oplever nu og i den kommende tid til Vadehavscentrets sort sol ture.
Annonce

Ribe: En flok på omkring 30 gæster sidder på en mindre forhøjning nær Tangeskoven. Mange sidder med kikkerter og sætter dem ind i mellem for øjnene for at spotte, om stærene snart kommer tæt på, inden de finder deres pladser for natten i tagrørene.

Denne gruppe er blot den ene af to denne torsdag aften, og naturvejleder Jan Ryttergaard hos Vadehavscentret forsøger på bedste vis at klæde deltagerne på til aftenens højdepunkt, sort sol.

Han fortæller historier og personlige beretninger om sort sol på en måde, som fanger de fleste.

Tusindvis af mennesker kommer til at opleve sort sol i den kommende tid, når Vadehavscentret arrangerer en lang række ture ud i Ribemarsken. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Der er mange, som spørger, hvad de kan forvente ved sort sol, men når jeg en gang har fortalt om en regel eller noget, de plejer at gøre, så gør de stik modsat, så nu er jeg begyndt at sige, at der ingen regler er. Stærene bestemmer jo fuldstændig, hvordan oplevelsen bliver, siger han og fortsætter:

- Der er også mange, der spørger, om der er en leder af flokken, som bestemmer hvor de flyver. Det er der ikke, for vi har erfaret, at én stær holder øje med de syv nærmeste stære, som hver især så holder øje med syv andre stære. Derudover er deres opfattelse af bevægelse 20 gange hurtigere end vores er, og derfor ser det så imponerende ud, når de flyver i formationer, forklarer Jan Ryttergaard.

Annonce

Frem med kikkerterne

Klokken 18.40 spår Jan Ryttergaard, at det her bliver en god aften, nok grundet den svage vind, de få skyer på himlen og den flotte solnedgang, der venter. En halv time senere dukker den første mindre flok op, hvor mange sætter sig til rette på højspændingsmasterne og ledningerne der, går ud fra dem. Flere og flere kommer til, og kommentarer som "kæft den er stor den flok" og "ej, hvor er det vildt" høres fra deltagerne. Der bliver peget ud i horisonten og op i himlen og kigget i kikkerter, og Jan Ryttergaard forklarer, før vi andre lægger mærke til det, at nu kommer en rørhøg eller en spurvehøg for at jagte stærene. Faktum er nemlig, at det er antallet af rovfugle, der sætter standarden for, hvor god aftenen bliver.

Masser af ture

Vadehavscentret har rigtig mange ture til sort sol i den kommende tid. Der er ture flere end 30 aftener, hvor 2-3 grupper á 30-40 personer er afsted hver gang.

Naturvejlederne kan vælge mellem fem forskellige spots i Ribemarsken, hvor de har en fornemmelse af, hvor stærene vil være. Antallet af stære topper i starten eller i midten af oktober.

Turene varer et par timer, og i denne uge kulminerer det omkring klokken 19.30. For hver uge, der går, rykker det tidspunkt en halv time frem.

- Vi tilbyder noget, der ligner en garanti for, at man ser stære på tæt hold, når man er på tur med os. Dog er der ikke nogen garanti for at se dem danse, men i mine øjne får gæsterne en smuk og god oplevelse for en relativ lav indsats fra dem selv. Og det varmer mit hjerte, når vi kan give gode oplevelser af Ribemarsken, siger Klaus Melbye, leder af Vadehavscentret.

Annonce

I Ribe grundet sort sol

Flere af dem, der er på sort sol turene er gengangere, men mange er også førstegangs deltagere, heriblandt Janne og Frantz Lind fra Frederiksberg.

Begejstringen er stor hos deltagerne på sort sol turene, og mange kommer langvejs fra eksempelvis Frantz og Janne Lind (stående i midten), som kommer fra Frederiksberg. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Det er første gang, vi er i Ribe, og det er især på grund af sort sol. Alle vi kender i København, snakker om sort sol, så det er noget, vi selv skal opleve, sagde Janne Lind inden det for alvor går løs.

Der er allerede nu mange tusinde stære i luften over Ribe, men der kommer kun flere den næste måneds tid. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Fra klokken 19.20 og den følgende halve time ses flokkene af stære flyve tæt sammen i formationer i og med, at rovfuglene jagter dem. Nogle nærmer sig den nedadgående sol men kommer aldrig helt hen foran den.

- Det er en helt særlig oplevelse og et super godt syn, når store stæreflokke flyver ind foran solen. Når det sker, forstår folk, hvorfor fænomenet kaldes sort sol, forklarer Jan Ryttergaard.

Inden stærene går til ro, sætter de sig på højspændingsmasterne, hvor de også fylder ret godt ud. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Uanset hvad betages man af dette, som kaldes Danmarks største naturfænomen. Som skumringen tager over, sætter stærene sig, og stille og roligt forlader folk stedet - en stor oplevelse rigere - som sikkert skal gentages en anden gang. Det skal det i hvert fald for mit vedkommende.

Sort Sol i Ribemarsken september 2020
Sort Sol i Ribemarsken september 2020
Sort Sol i Ribemarsken september 2020
Tusindvis af mennesker kommer til at opleve sort sol i den kommende tid, når Vadehavscentret arrangerer en lang række ture ud i Ribemarsken. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce