Annonce
Ugeavisen Ribe

Skønagers smukke rosenhave i Øster Vedsted står flot som aldrig før

Lilian Skønager vil hjertens gerne vise rundt i den smukke rosenhave i Øster Vedsted, og det fik UGE-Avisens journalist fornøjelse af. Man kan blandt mange roser se en af Lilians egne favoritter, Lady of Shalott, ligesom den flotte lilla violfrøstjerne i baggrunden. Foto: René Aunsbjerg Fogh
I Lilian og Jens Peder Skønagers rosenhave i Øster Vedsted er der masser af skønhed at se på med de over 300 forskellige sorter af roser og meget andet.
Annonce

Øster Vedsted: Jeg er langt fra et havemenneske, men alligevel har jeg taget turen til Skønager i Øster Vedsted for at opleve Lilian og Jens Peder Skønagers imponerende rosenhave.

Det er især nu, at havens skønhed med de 300 forskellige sorter af roser er på sit højeste, men Lilian Skønager påpeger, at haven kan besøges til alle tider.

- Hyggen og roen er her jo hele tiden, og det er en levende have, så der vil altid være noget, der står flot, siger hun og tilføjer, at roserne står rigtig flot i år - måske endda flottere end tidligere år.

Allerede på vej ind i gårdhaven, hvor alle gæster kommer ind som det første, møder rosernes duft mine næsebor. Netop i gårdhaven kan man se noget af det, som Lilian Skønager kan vise frem som en nyhed i haven.

- Jeg har fået ti roser af rosenforædleren Per Eskelund Mortensen, blandt andet den rigtig flotte Kim Wall rose (der er opkaldt efter journalisten, der blev dræbt i ubåden, red.). Han dyrker nogle rigtig flotte roser, og jeg vil gerne hjælpe med at gøre dem kendte, fortæller Lilian Skønager, som tilmed får besøg i haven af Per Eskelund Mortensen, som kalder sig selv for rosenmageren, søndag den 5. juli i tidsrummet 10-14. Her kan man hilse på ham og købe nogle af hans roser.

Annonce

Nydelse og inspiration

Fra gårdhaven, der bare er et af flere skønne opholdssteder i haven, kan man gå ned ad stierne, hvor man ser roser i mange forskellige farver og størrelser på begge sider. Derudover supplerer eksempelvis de høje og lilla violfrøstjerner på flot vis i bedene. Der er ingen tvivl om, at intentionen med rosenhaven er at give gæsterne nydelse, men mindst lige så meget inspiration, og derfor er der også skilte ved alle roser, så man kan notere navnet og selv finde frem til ens favorit til sin egen have.


Man kan ikke blive andet end begejstret, når man mærker Lillians passion, og hun vil da også gerne gå med en tur rundt i haven, hvis man ønsker det.

Fra artiklen


Lilian og Jens Peder Skønagers rosenhave i Øster Vedsted rummer flere intime haverum, hvor man kan nyde, opleve og blive inspireret. Foto: René Aunsbjerg Fogh
En anden del af haven byder på en smuk udsigt mod Ribe Domkirke, og når rosenbuskene i forgrunden bliver endnu større, bliver det med garanti kun endnu smukkere. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- En af mine favoritter er Lady of Shalott rosen, fordi den er ser så let ud og har en flot farve. Jeg elsker at få ting til at gro, opleve skønheden samt skabe noget smukt, fortæller Lilian Skønager, mens vi går rundt. Blandt andet kommer vi forbi både en Gunnera, som med sine store blade giver en sydlandsk fornemmelse, samt flotte røde hyld og en kanelbusk - der trods navnet ikke er i familie med det træ, der giver os krydderiet.

Fra et af de mange skønne opholdssteder i rosenhaven, kan man som Jens Peder og Lilian gør her, nyde deres kaffe, mens man kigger på de flotte roser. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Tydelig passion smitter af

Man mærker Lilians tydelige passion for haven og roserne hele vejen gennem besøget i haven. Hun forsøger igen og igen at påvirke mig til at blive inspireret til at få forskellige rosenplanter eller andre blomster i min egen have, men ærlig talt kommer det nok ikke til at ske. Dog kan man ikke blive andet end begejstret, når man mærker Lillians passion, og hun vil da også gerne gå med en tur rundt i haven, hvis man ønsker det.

En af nyhederne i haven er roser fra rosenmager Per Eskelund Mortensen, og dem har Lilian flere af. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Åben rosenhave

Lilian og Jens Peder Skønager har haft "åben rosenhave" i fem år, men nyt i år er, at den i princippet er åben hver dag - dog mod forudgående aftale. Med i entréprisen er der kaffe og lidt sødt, ligesom man er velkommen til at tage en madpakke med.

Man kan finde 300 forskellige sorter af roser og meget andet i den 5000 kvadratmeter store have.

Efter en time rundt i haven, hvor jeg også får et kig ind i Jens Peders drivhus med et spirende stort græskar, er det på tide at stoppe. Og jeg erfarer, at man nemt kan bruge lang tid på at opleve Haven på Skønager.

Den hyggelige gårdhave er et af stederne, men kan opholde sig. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce