Annonce
Ugeavisen Ribe

Slut efter 28 år: Bjarne og Karen giver ansvaret for Ribe Vikingecenter videre til velkendte ansigter

I dag står Mikkel Fisker Laursen og Christin V. Clausen i baggrunden, når det gælder det overordnede ansvar på Ribe VikingeCenter, men fra årsskiftet overtager de den rolle fra Karen Nørgaard og Bjarne Clement. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Nyt makkerpar står klar fra årsskiftet, når Bjarne Clement og Karen Nørgaard slipper tøjlerne og stopper som leder af Ribe VikingeCenter. I stedet tager centrets nuværende dramaturg og bygmester tager over som ledere af den internationalt anerkendte attraktion.
Annonce

Lustrup: 28 år.

Så lang tid har Karen Nørgaard og Bjarne Clement dannet en lederduo, der har sendt Ribe VikingeCenter fra et sted, som var en kombination af en skoletjeneste og en slags kulturelt og arbejde værksted for unge arbejdsløse til en internationalt anerkendt turistattraktion, som stadig også fungerer som blandt andet produktionsskole.

Men ved årsskiftet til 2021 er det slut. Bjarne Clement og Karen Nørgaard takker af og giver stafetten videre.

- Det er da ikke så ringe endda at have etableret en så vigtig del af den nationale vikingemarkedsføring helt herude i provinsen, lyder det fra Bjarne Clement.

- Men efter årsskiftet vil vi ikke være en aktiv del af centret længere, og vi har faktisk også lyst til at stoppe nu, hvor det været så længe undervejs, siger Bjarne Clement.

Annonce

Et kæmpe netværk

Karen Nørgaard og Bjarne Clement kan se tilbage på 28 år, hvor de har bygget stedet op fra ingenting til nu havn, kirke, ringvold, langhus, markedsplads, vikingeskibe, bymiljø og meget meget mere. At det er nået så vidt er både takket være mere end tusinde frivillige, men også takket være en uvurderlig støtte fra netværk, der har lagt et godt ord ind for Bjarne og Karens projektet ved den rette fond på det rette tidspunkt.

- Det er helt særligt for vores sted. Vi er født med frivillige, og vi er oppe på at have 1200 frivillige igennem centret på et år, siger Bjarne Clement.

Karen Nørgaard har ligesom Bjarne mange ting at fremhæve fra de seneste knap tre årtier.


Vi har længe vidst, at det var Mikkel og Christin, der skulle overtage fra os, også længere end de selv har vidst det. Vi kunne nok godt have taget et par år mere, men når der nu står to meget kompetente folk klar, så blev det nu.

Karen Nørgaard


- Udadtil har to royale besøg sat sig i minderne, men derudover er det hele det her arbejde med at bygge stedet op og opleve den arbejdsomhed, vi er blevet mødt med hos de frivillige, siger hun.

Annonce

Nye folk har stået klar længe

I stedet for Bjarne Clement og Karen Nørgaard er det fra 1. januar to andre velkendte ansigter, der skal lede Ribe VikingeCenter. Christin V. Clausen og Mikkel Fisker Laursen har nemlig begge været en integreret del af centret som henholdsvis dramaturg og bygmester gennem flere år, og de afgående ledere mener ikke, at de kunne have fundet bedre folk til at føre stedet og hele ånden omkring Ribe VikingeCenter videre.

Det er tale om en symbolsk overdragelse af nøglen til Ansgar Kirke, og overordnet set overlader Karen Nørgaard og Bjarne Clement ansvaret på Ribe VikingeCenter til Christin V. Clausen og Mikkel Fisker Laursen. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Vi har længe vidst, at det var Mikkel og Christin, der skulle overtage fra os, også længere end de selv har vidst det. Vi kunne nok godt have taget et par år mere, men når der nu står to meget kompetente folk klar, så blev det nu. Mikkel og Christin har været med i ledergruppen i to år, og folk herude har også vidst, at de to på sigt skulle overtage, siger Karen Nørgaard.

Christin V. Clausen fortæller, at det føles som om, at hun og Mikkel nu overtager Karen og Bjarnes lille barn, og at det derfor bliver meget specielt.

- Det er en gave, vi får, og en stor opgave at få Ribe VikingeCenter til at leve videre. Men hverken Mikkel eller jeg vil ændre os fra dem, vi har været herude de sidste 7-8 år, blot fordi vi bliver ledere. Det er vores fagligheder, der bliver vores profiler, selvom der nu også kommer nye opgaver til. Vi bliver bare til mere, end vi er i forvejen, siger hun.

Om Bjarne og Karen

Bjarne Clement og Karen Nørgaard blev kollegaer på Vester Vedsted Skole i 1985, og i 1989 overtog de styringen af Historisk Værksted. Ideerne derfra blev ført videre til Produktionsskolen Lustrupholm, der startede den 1. november 1992, og i sommeren 1994 åbnede Ribe VikingeCenter dørene for publikum.

Bjarne Clement er privat gift med Anette Grünert, mens Karen Nørgaard er gift med Kjeld Nissen.

Annonce

Ingen fest

Efter nytår er det altså nye tider, og efter så mange år på posten vil de nu snart tidligere ledere selvfølgelig gerne sige pænt farvel til alle i deres formentligt ganske store mailkartotek. Men det kan ikke ske efter omstændighederne.

Det er ikke muligt at holde en stor afskedsfest for Karen Nørgaard og Bjarne Clement, når de stopper efter 28 år som ledere af Ribe VikingeCenter. Foto: Jacob Schultz

- Vi ville så gerne have holdt en kæmpe afskedsfest midt i december, men den aflyste vi allerede i marts. Der er flere tusinde relationer på listen, vi gerne vil sige farvel til, siger de og forklarer grinende, at det i stedet bliver til et farvel over en kop glögg og en småkage for medarbejdere i caféen.

- Jeg vil savne alt det sjove herude fra. Men ikke det at få et nej fra en fond eller når medarbejdere er syge, siger Bjarne Clement, mens Karen supplerer:

- Jeg vil savne det hele, og især stedet herude.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce