Annonce
Ugeavisen Ribe

Socialdemokraten Vivi var med til at kuppe Venstre

Vivi Lindblad ser tilbage på mange gode oplevelser med byrådet. Og specielt årene som politiker på Det Gamle Rådhus var noget helt særligt. Foto: Bo Maimburg
Vivi Lindblad har været suppleant til byrådet de sidste otte år, men til nytår er det slut, når en ny valgperiode begynder. Hun kan se tilbage på en lang politisk karriere med en masse gode oplevelser.

Ribe: Vivi Lindblad var ikke at finde på opstillingslisten ved dette valg, og det er første gang i ikke færre end 28 år.

Det er otte år siden, hun har været valgt ind i byrådet, men til gengæld har hun i de seneste to valgperioder været suppleant. På den måde kan hun se tilbage på en lang politisk karriere med en masse gode oplevelser.

Hun var i en periode eneste kvinde i byrådet, men hun har kun oplevet at få respekt fra hendes mandlige kollegaer.

Annonce

- Jeg plejer at sige, at det var lidt træls, at jeg ikke havde en kvindelig kollega, jeg kunne tage med på toilettet, så vi kunne lave lokumsaftaler, siger hun og griner hjerteligt.

- Jeg har aldrig været udsat for negative bemærkninger fra mændene, som man ellers hører til dagligdagen i dag. Det turde de fandme ikke, men de gav mig heller ikke særrettigheder. Min gode ven og kollega, René Jørgensen, kunne dog godt finde på at sige ”hvor er du smart i dag” men det var jo et kompliment, for han er jo et ordentlig menneske, siger hun.

Vivi gik ind i politik, da hun var fyldt 50 år, for der var børnene flyttet hjemmefra, og hun havde dermed tid til at gå helhjertet ind i politik.

- Jeg glemmer aldrig, da Arne Knudsen (Venstres borgmesterkandidat, red.) holdt tale for mig, da jeg blev 60 år, for det blev jeg rigtig stolt over. Han var jo ærkevenstremand, og han skrev altid sine taler i hånden, og så vidste jeg, at han mente hvert et ord. Hans gode og velmente ord betød rigtig meget, og jeg kan stadig mærke, at jeg bliver rørt, når jeg tænker tilbage på det. At han kunne holde tale for en ung kvindelig socialdemokrat var bare stort.

Fik hjælp til de tekniske ord

Da hun kom i byrådet blev hun kastet ud i store udfordringer, idet hun kom med i teknisk udvalg.

- Jeg vidste ikke noget om det tekniske område, og jeg måtte have hjælp med alle de fremmedord og fagudtryk, som de brugte. Jeg anede ikke, hvad de snakkede om, men de var klar på at hjælpe mig, besvare mine spørgsmål og de guide mig, og de tog mig alvorligt. Jeg lærte at elske det udvalg, og da jeg kom i byrådet i Esbjerg, valgte jeg det udvalg, og det undrede formanden, men han fandt senere ud af, at det var godt at have en kvinde i det udvalg.

Hun mener, at man som medlem af det tekniske udvalg lærer hele kommunen at kende, og man får så mange gode informationer.

- Og så tror jeg, at det var godt, at der var en kvinde der turde sige ”det forstår jeg ikke”.

Annonce

Var med til at kuppe Venstre

Der er en hel særlig valgnat, som Vivi Lindblad aldrig glemmer, og det var i 1998, hvor Socialdemokratiet og SF bakkede op om Konservatives Jørgen Elsted Hansen som borgmester. På den måde satte man Venstre uden for indflydelse.

- Vi havde inden valgt snakket med SF, og vi havde besluttet os for, at vi på valgnatten ville foreslå, at Elsted fortsatte som borgmester, så vi fik medindflydelse i stedet for, at vi sad uden for døren. Det lykkedes, og jeg glemmer aldrig vores taktiske træk. Vi turde ikke snakke med Elsted inden valget, men vi greb fat i ham på valgnatten på vandrehjemmet, og vi blev ret hurtigt enige om, at vi sagtens kunne samarbejde, fortæller hun.

Jeg indrømmer gerne, at Esbjerg Kommune ikke var den jeg havde drømt om. Jeg havde gerne set os i en kommune sammen med Skærbæk, Rødding, Gram og Bramming for vi har så meget tilfælles med de byer, hvorimod vi ikke har ret meget til fælles med Esbjerg, men sådan blev det jo ikke.

Vivi Lindblad

Aftalen gav rystelser, og Venstre følte sig svigtet, og der var en hård tone i byrådssalen året efter.

- Det var fire gode år, og der skete rigtig meget. Vi fik afsat penge til Vadehavsskolen, vi fik igangsat en stor renovering af Vittenbergskolen og en forbedring af indeklimaet, og det var også i den periode, at vi fik Føtex til byen. Elsted var en god partner, han var hardcore politiker, og vi fik virkelig skabt meget i den periode. Det var gode oplevelser, hvor vi var med inde ved bordet, og vores lille ”regering” handlede.

Annonce

Havde ønske en anden kommune

I 2007 blev Ribe en del af Esbjerg Kommune, men Vivi Lindblad havde gerne set, at det var endt anderledes.

- Jeg indrømmer gerne, at Esbjerg Kommune ikke var den kommune, jeg havde drømt om. Jeg havde gerne set os i en kommune sammen med Skærbæk, Rødding, Gram og Bramming for vi har så meget tilfælles med de byer, hvorimod vi ikke har ret meget til fælles med Esbjerg, men sådan blev det jo ikke. Vi ville få større muskler i den kommune sagde mange, men til hvad, spørger hun.

Kort om Vivi Lindblad

Vivi Lindblad er født og opvokset i København. Hun er 78 år, gift med Vagn, mor til Britt og Janne på henholdsvis 53 og 47 år og hun har tre børnebørn.

Vivi er uddannet folkeskolelærer fra Ribe Statsseminarium, og så har hun senere taget en uddannelse som kosmetolog. Hun har været medlem af Socialdemokratiet siden 1977, og hun har været i byrådet i 20 år. Derudover har hun har de sidste otte år været suppleant og var senest indkaldt til anden behandling af budgettet.

- Vi mistede til gengæld seminariet, og det var jo en katastrofe.

Hun glemmer aldrig det første byrådsmøde i Esbjerg. Hun følte, at det var svært at gå ind i den store sal i den kæmpe bygning og med de mange byrådsmedlemmer. Hun savnede hyggen, atmosfæren og de smukke rammer fra det gamle rådhus i Ribe.

- Der var ingen højskolesangbøger i Esbjerg Byråd, men den tradition fik vi da indført. Det handler om at skabe lidt kultur, et fællesskab og at være lidt højtidelige. Vi var vant til, at man klædte sig ordentlig på, og så frem til den oplevelse, man fik.

- Og nu snakker man om, at det hele måske er blevet for stort.

Annonce

Husk historien i Ribe

Hun ville dog gerne i byrådet i den nye kommune, for hun tog den holdning, at når det nu var blevet besluttet kunne de ligeså godt få det bedste ud af det.

- Der har været mange kampe, der skulle kæmpes, men jeg synes, at der er en god tone og en god ånd i byrådet.

Efter 28 år som politiker har Vivi Lindblad nu haft sidste arbejdsdag som byrådspolitiker. Foto: Bo Maimburg

Men hun har dog en lille appel til byrødderne i Esbjerg.

- Det er vigtigt, at man er klar over, at det stiller store krav til en ny by, når man har Danmarks ældste by med i familien. Ribe er en kulturperle og skal have den bevågenhed, som den fortjener. Det kan jeg se, at der er mange der glemmer. Man skal værne om Ribe, restriktionerne, historien og sjælen, og det glemmer man indimellem. Senest i den meget snak omkring turistbureaet, siger hun men forstår omvendt også godt, at det kan være svært at forstå, hvis man bor i et parcelhuskvarter i Esbjerg.

Annonce

Den sidste dag var særlig

Hun har formentlig haft hendes sidste arbejdsdag i byrådet, da hun var indkaldt som suppleant til anden behandlig af budgettet for 2022. Men hun kan stadig nå at blive indkaldt inden jul.

- Jeg valgte at holde en tale, da jeg var indkaldt sidst, for jeg kunne fornemme, at det sikkert blev sidste gang. Jeg fortalte lidt anekdoter, og jeg fik så mange tilkendegivelser bagefter, og det var rart. Jeg vil altid gerne slutte alting ordentlig af, og det følte jeg at jeg fik gjort, siger Vivi Lindblad.

Nu vil hun dedikere alt sin tid på sine tre børnebørn og sin familie.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribefotograf har taget nationens bedste foto for anden gang på tre år: - Det er monster stort

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Erfaren mand i spidsen for Lokalråd Ribe Midt: Willi vil have bedre dialog med Esbjerg Kommune

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Ugeavisen Ribe

Hel skole samlede skrald og gjorde en god gerning: Elever samlede 300 kilo på en formiddag

Ugeavisen Ribe

Hjælp studerende med undersøgelse: Hvordan opfatter du Ribe?

Ugeavisen Ribe

Debat: Væk med ølboden, tak

Ugeavisen Ribe

Ny støtte til Ribe Aktivitets- og Historiepark: Vækstvirksomhed støtter aktivitetsparken

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Jeg tror ikke på nytårsforsætter

Ugeavisen Ribe

Søren Olsens bror døde på håndboldbanen: - Jeg havde en meget stor frygt for, at jeg også skulle dø

Ugeavisen Ribe

Her er 10 steder, hvor Ribe forandres i løbet af 2022

Ugeavisen Ribe

Forsanger Michael skal nu til at synge: Metalband klar med nyt album, der skal favne et bredere publikum

Ugeavisen Ribe

Nu pilles fortov igen op i befærdet gågade: Opgradering i gammel bykerne fortsætter til efter sommerferien

Ugeavisen Ribe

Velgørende ølsalg er blevet landsdækkende: Team Rynkeby vil sælge op mod 50.000 gaveæsker til fordel for Børnecancerfonden

Ugeavisen Ribe

Evakuering fra kommende stormflod i 1976: Politiet bankede på døren hos 10-årige Morten

Ugeavisen Ribe

Vil investere for 25 mio. kroner: Borgere i Øster Vedsted tilbydes at komme på fjernvarmenettet

Ugeavisen Ribe

Fæl lugt i luften: Biogasanlæg bruger 13 millioner kroner på at bekæmpe lugtgener

Ugeavisen Ribe

Ribedrengen Willi elsker at hjælpe foreninger: - Jeg hjælper, fordi jeg kan og har lyst

Ugeavisen Ribe

Spritnyt kontorfællesskab er klar: Første lejer har sat præg på byggeriet og vil gerne have naboer, de kan sparre med

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Et nyt år - tid til nye forsætter

Ugeavisen Bramming

Nu kan alle få taletid i et politisk udvalg: Esbjerg Kommune har sat gang i forsøg om at få mere borgerinddragelse

Ugeavisen Ribe

Kommunalt projekt om Ribes udvikling fattes interesse: Kun 24 personer vil bidrage

Ugeavisen Ribe

Ny sponsor til Ribe Aktivitets- og Historiepark: Konsulentfirma giver 10.000 kroner

Ugeavisen Ribe

Kunderne vil vide mere om elbiler: Bilforretning tager mod folk til en ”sparke-dæk-snak”

Annonce