Annonce
Ugeavisen Ribe

Steffens samlermani: Ripenser har 50 engelske fodboldårbøger og 264 forskellige fodboldtrøjer

Steffen Lilmoes ejer 92 forskellige blå-hvide stribede trøjer, heriblandt den fra 1982/83, som der er bred enighed om, er en af de fedeste fodboldtrøjer nogensinde. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Steffen Lilmoes er forelsket i engelsk fodbold og holdet Queens Park Rangers. Den passion har ført til en samlermani af fodboldårbøger og rigtig mange fodboldtrøjer
Annonce

Ribe: Hvor mange mål scorede John McGinlay for Bolton Wanderers i sæsonen 1994/95? Eller hvem var det nu, som stod på mål for Nottingham Forest i 1978/79?

Svarene kan Steffen Lilmoes finde i en af de 50 Rothmann fodboldårbøger – en for hver sæson siden 70/71, som står på hylderne i hjemmet. Han er nemlig passioneret samler af engelske årbørger.

- Jeg er ikke særlig god til at huske, men jeg er god til at slå op. Så hvis jeg kommer til at tænke på en kamp fra 1982 og husker en langhåret spiller, men ikke navnet på ham, så kan jeg gå hen og slå op, hvem det var, fortæller 64-årige Steffen Lilmoes, der tager en eller flere af årbøgerne frem et par gange om måneden for at mindes.

- Det er sjovt at sidde og genlæse om de tidligere sæsoner. De ældste bøger er favoritterne, fordi det var der, engelsk fodbold handlede om liv eller død, og det var afgørende for den følgende uge, om ens hold vandt eller tabte. Det påvirkede i den grad humøret, forklarer han.

Steffen har haft en stor interesse for fodbold, siden han var 13-14 år.

- Jeg er vokset op med tipsfodbold, og dengang kunne jeg navnene på alle 92 stadions i de bedste fire engelske rækker. Engelsk fodbold er den ægte vare især i rækkerne under Premier League, for det er der charmen ved engelsk fodbold er. Jeg kan sagtens finde på at sætte mig og se en kamp fra League 2 eller Conference fremfor en topkamp fra Premier League, fortæller Steffen Lilmoes

Engelsk fodbold er den ægte vare især i rækkerne under Premier League, for det er der, charmen ved engelsk fodbold er. Jeg kan sagtens finde på at sætte mig og se en kamp fra League 2 eller Conference fremfor en topkamp fra Premier League.

Steffen Lilmoes

Annonce

Blå-hvid stribet kærlighed

Når man har en så stor kærlighed for fodbold, som Steffen har, så har man som en selvfølgelighed også et favorithold. Men der er for Steffens vedkommende ikke tale om et af de store hold. Der er derimod tale om Queens Park Rangers – forkortet QPR.

- Dengang, jeg begyndte at interessere mig for fodbold, var vi en vennekreds, hvor de andre holdt med Leeds, Manchester United og Chelsea. Derfor måtte jeg vælge et andet hold, og det blev dem med de fedeste trøjer. Jeg anede intet andet om dem, end at de lå i den næstbedste række, men det viste sig faktisk, at QPR fik lidt medgang de følgende år, fortæller Steffen Lilmoes og beretter om dengang i 1975/76, da QPR missede mesterskabet med ét point.

Kort efter besøgte han hjemmebanen, Loftus Road, for første gang, og siden har han set QPR spille live en hel del gange.

- Det er et fantastisk stadion. Selvom man sidder ad helvedes til og knap kan se bane og mål, så er man tæt på spillerne. Det swinger virkelig, fortæller Steffen, som tilmed har fået en rigtig tæt ven via sit hjertehold.

- I starten af 1970'erne skrev jeg til klubben for at finde frem til en jævnaldrende fan, og så kom jeg i kontakt med Dave Bradley. Nu om stunder er vi ikke blot pennevenner, for vi chatter, vi ringer til hinanden, vi diskuterer storpolitik, og vi snakker samfundsforhold. Han besøger mig i Ribe med jævne mellemrum, og selv om han er pæreengelsk, så taler Dave faktisk også næsten perfekt dansk, fortæller Steffen.

Han understreger, at QPR for altid vil fylde en stor del af hans hjerte.

- Det gode ved at holde med QPR er, at der er flest skuffelser og trælse kampe, men så er det ekstra fedt, når de endelig vinder. Jeg kommer til at holde med QPR, selvom de rykker ned i Conference (den fjerdebedste række, red.), og jeg vil faktisk hellere have, at de klarer sig fint i Championship (næstbedste række, red.), end at de ligger med røven i vandskorpen i Premier League, understreger han.

- Man kan godt skifte konen, bilen, sin tøjstil eller sit hus ud, men aldrig sit favoritfodboldhold, tilføjer han.

Annonce

262 fodboldtrøjer

Årbøgerne er ikke det eneste, som Steffen Lilmoes samler på. Når man holder med QPR, skal man også have en af deres fodboldtrøjer, men én er ikke nok for Steffen.

- Jeg har 82 forskellige QPR-trøjer, heraf 35 hjemmebanetrøjer fra forskellige sæsoner, fortæller han og åbner et klædeskab, hvor der ligger bunker af fodboldtrøjer.

Samlet set har han 264 forskellige fodboldtrøjer, og samlermanien ses her ved, at der er 92 forskellige blå-hvide tværstribede trøjer fra hele verden, heriblandt 12 trøjer fra tyske Duisburg, fra italienske Pro Patria, Pieta Hotspurs i den næstbedste maltesiske række, Guayaquil City fra Ecuador og mange flere.

- Jeg har simpelthen bare søgt på nettet efter andre blå og hvide tværstribede trøjer. Grunden til, at jeg samler på den slags trøjer er ene og alene den, at det er samme spilledragt som QPR, og det er en ret sjælden en af slagsen. Og så findes der ikke en flottere og mere ikonisk spilledragt, siger Steffen Lilmoes, der føler ren kærlighed, når han ser på de mange trøjer.

I samlingen findes også 20 HSV trøjer, fem fra St. Pauli, arabiske Al Ahly, polske Korona Kielce samt thailandske Chachoengsao Hi-Tek og mange, mange flere.

Kort om Steffen og QPR

Steffen Lilmoes er 64 år og har boet i Ribe siden 2010. Til dagligt er han printredigerende hos Jysk Fynske Medier.

Steffens store QPR idoler er Stan Bowles eller Gerry Francis, som spillede i klubben i 1970'erne. Klubben spillede i den bedste engelske række fra 1973 til 1996, og siden da har holdet været i den næstbedste række foruden tre sæsoner i tredjebedste række i 00'erne samt tre sæsoner i Premier League i 10'erne.

Steffens komplette samling af trøjer

Samlingen på 264 trøjer omfatter følgende:

QPR: 35 hjemmebane- og 47 udebanetrøjer samt 13 retrotrøjer

AGF: 14 hjemmebane- og 11 udebanetrøjer

HSV: 12 hjemmebane- og 8 udebanetrøjer

MSV Duisburg: 12 hjemmebanetrøjer

Greenock Morton: 8 hjemmebanetrøjer

De Graafschap: 4 hjemmebanetrøjer

PEC Zwolle: 4 hjemmebanetrøjer

Pattaya: 2 hjemmebanetrøjer

Pro Patria: 2 hjemmebanetrøjer

Margate hjemmebanetrøje

Empoli hjemmebanetrøje

Beerschot: hjemmebanetrøje

Pieta Hotspurs hjemmebanetrøje

KAA Gent: 2 udebanetrøjer

FC Dallas udebanetrøje

AFC Leopards: 2 hjemmebanetrøjer

Adria hjemmebanetrøje

Doncaster Rovers udebanetrøje

Centro Sportivo Alagoano 2 udebanetrøjer

Taubaté: 2 udebanetrøjer

Boa Viagem hjemmebanetrøje

Anderlecht hjemmebanetrøje

Llagostera udebanetrøje

Matonense hjemmebanetrøje

Guayaquil City hjemmebanetrøje

Yokohama Marinos hjemmebanetrøje

Estac Troyes hjemmebanetrøje

Reading hjemmebanetrøje

Borac Cacak udebanetrøje

Mineros de Zacatecas udebanetrøje

St. Pauli: 3 hjemmebane- og 2 udebanetrøjer

Union Berlin: 2 hjemmebanetrøjer

AC Milan: 4 hjemmebane- og 1 udebanetrøje

Grosseto udebanetrøje

Glasgow Rangers: 4 hjemmebanetrøjer

Partick Thistle hjemmebanetrøje

Real Madrid: 2 hjemmebanetrøjer

Rayo Vallecano: 1 hjemmebane- og 3 udebanetrøjer

Santos Laguna hjemmebanetrøje

Club America udebanetrøje

Red Star Paris: 2 hjemmebanetrøjer

Paris St. Germain: 3 hjemmebanetrøjer

Benfica hjemmebanetrøje

Fenerbahce: 4 hjemmebane- og 1 udebanetrøjer

Spartak Moskva hjemmebanetrøje

AEK Athen hjemmebanetrøje

Al Ahly hjemmebanetrøje

Kaiser Chiefs hjemmebanetrøje

Flamengo: 2 hjemmebanetrøjer

Huracan udebanetrøje

River Plate hjemmebanetrøje

Ajax hjemmebanetrøje

Alanyaspor: 3 hjemmebanetrøjer

Universitaro de Deportes hjemmebanetrøje

Sochaux hjemmebanetrøje

Slavia Prag hjemmebanetrøje

Rushden and Diamonds hjemmebanetrøje

Lorient hjemmebanetrøje

Yeovil Town hjemmebanetrøje

Lanzarote hjemmebanetrøje

Osasuna hjemmebanetrøje

Boavista hjemmebanetrøje

Blackburn udebanetrøje

Livorno hjemmebanetrøje

Real Sociedad udebanetrøje

Korona Kielce hjemmebanetrøje

Sturm Graz hjemmebanetrøje

Chachoengsao udebanetrøje

Heart of Oak hjemmebanetrøje

Club Tijuana hjemmebanetrøje

Tuxtla udebanetrøje

Derudover er der 15 dubletter.

Steffen tager de engelske fodboldårbøger fra Rothmanns frem, når han ikke lige kan huske, hvem der spillede for hvilken klub i en given sæson. Foto: René Aunsbjerg Fogh
De 50 årbøger står pænt i bogreolen i stuen. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Steffen har fyldt et helt tøjskab med de 262 fodboldtrøjer. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Ud over fodboldårbøgerne går Steffen også op i bøger om stadions og fodboldtrøjer. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Steffen Lilmoes ejer 92 forskellige blå-hvide stribede trøjer, heriblandt den fra 1982/83 som der er bred enighed om er en af de fedeste fodboldtrøjer nogensinde. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Steffen tager de engelske fodboldårbøger fra Rothmanns frem et par gange om måneden, når han ikke lige husker, hvem der spillede for hvilken klub i en given sæson. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce