Annonce
Ugeavisen Ribe

Tidligere elever kigger tilbage på 75 år med Gredstedbro Skole

Mai Sørensen, Lauge Høyer og Sanne Iversen har alle været elever på Gredstedbro Skole. Her står de foran den allerældste del af skolen, hvor tre klasser startede i 1943. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Lauge Høyer, Sanne Iversen og Mai Sørensen er alle tidligere elever på Gredstedbro Skole, og de har alle gode minder fra deres skoletid.

Annonce

Gredstedbro: Da de første elever rykkede ind på den nyopførte Gredstedbro Skole i 1943, var Lauge Høyer blandt dem, der startede i 1. klasse. I dag er Lauge Høyer blevet 83 år, og han husker tilbage på sin skoletid med glæde.

- Jeg husker tydeligt min lærer, Frøken Poulsen, som var en alletiders lærer. Jeg husker også, at vi var tre årgange i samme klasseværelse, og at vi både sang salmer hver morgen, og når vi skulle hjem fra skole. Og vores årlige tur til Kammerslusen, samt at vi kunne komme over i anlægget i Gredsted (ved Svend Enevoldsens gård, red.), fortæller Lauge Høyer, der om sommeren kun gik i skole to halve dage om ugen på grund af arbejde hjemme på gården.

Også Sanne Iversen, der var elev på skolen i 1970'erne og siden blev både lærer, viceskoleleder samt leder på Gredstedsbro Skole, har også gode minder fra sin skoletid.

- Jeg kom til Gredstedbro fra Hjortlund Skole i 6. klasse, så det var jo en stor skole, jeg kom til. Jeg oplevede alligevel tryghed her, og jeg husker også flere af mine lærere, der har haft en stor betydning for mig. Frøken Nielsen hjalp mig til at vælge at få en videre uddannelse i stedet for at tage arbejde som ufaglært. Derudover blev jeg udfordret af Inger Langkilde, som pirrede til vores holdninger, fortæller hun.

Mai Sørensen fra årgang 1998 - mindes en tid, der gav hende rigtig meget på det sociale plan.

- Jeg husker min skolegang for det sociale. Det er her, jeg har skabt de allernærmeste venner, som stadig hænger ved. Jeg havde ikke så meget fokus på det faglige, men der var et godt læringsmiljø, og der var tid til de enkelte elever, fortæller Mai Sørensen, der gik ud i 2014.

Gredstedbro Skole gennem tiden

Gredstedbro Skole blev til, da Gredsted Skole var blevet for lille, så i 1943 blev tre klasseværelser indviet med plads til omkring 30 elever. I de følgende år frem mod 1960'erne steg elevtallet til 126, og siden da har der været mellem 300 og 500 elever på skolen. Løbende er der sket udvidelser af skolen, især i 1970'erne, hvor flere af de nuværende barakker blev bygget.Gennem tiden har der været ni skole- eller afdelingsleder af Gredstedbro Skole. Alfred Vad fra 1943-52, Kjeld Balle Kjeldsen (1952-1961), O. Hess Larsen (1961-1971), Svend Winkler (1971-1977), Ib Faurholdt (1977-1994), Frede Kjems (1995-2013), Henrik Haller (2014-2015), Sanne Iversen (2015-2017) og Ole Peter Larsen (2017-)

Dette rum var det allerførste klasseværelse på Gredstedbro Skole. I dag bruges det som lærerforberedelse, men både Sanne Iversen, Lauge Høyer og Mai Sørensen har haft gang her som del af undervisningen. mens de var elever på skolen. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Næse tam-tam'er og gule sedler

Tiden på skolen har for alle tre tidligere elever handlet om mere end dansk, regning.

- Jeg kom til skolen på et tidspunkt, hvor skolen blev udvidet. Det gjorde, at vi kom længere væk fra lærerværelset, som betød, at vi var mere selvstyrende. Eksempelvis ydede vi intern justits over for drengene i klassen, som vi faktisk afstraffede fysisk, hvis de ikke opførte sig ordentligt. Vi kunne sagtens være fem piger om én dreng, som vi så holdt nede og gav næse tam-tam'er, fortæller Sanne, mens Mai også husker tilbage på sådanne minder.

- Vi kom uden for døren, hvis vi var urolige. Ellers fik vi gule sedler med hjem, og det skete mere for nogle i klassen end for andre, erindrer hun med et smil, mens Lauge fortæller om enkelte riv i ørerne.

Annonce

Lokal forankring

Gennem de 75 år, hvor Gredstedbro Skole manifesterede sig som lokalområdets førende skole, er der naturligvis sket meget. Men skolen har altid holdt fast i den lokale forankring.

- For flertallet af byens borgere er Gredstedbro Skole stadig lokal. Forankringen er især tydelig i hverdagen, men når det kommer til de store linjer og prioriteringer, så er skolen ikke så lokal mere, for vejen til de store beslutninger er længere nu, hvor skolen er en del af Vadehavsskolen, siger Sanne Iversen, der fra 1985 til 2004 var lærer på skolen og derefter frem til for knap to år siden besad en lederstilling.

- Vi har gennem alle årene holdt fast i at prioritere eksempelvis lejrskoler, og vi har brugt lokalområdet meget. Fra min tid som lærer her husker jeg en iver efter at udvikle os og følge med strømmen, samtidig med at skolens selvstændighed blev vægtet højt, siger Sanne.

I denne uge markeres Gredstedbro Skoles jubilæum med, at de nuværende elever kan opleve skolefag fra dengang. Fredag er der kagemand til alle elever og et trylleshow, mens der er gallafest for tidligere elever lørdag aften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce