Annonce
Ugeavisen Ribe

Tidligere metalguitarist bygger nu guitarer - og han vil være bedst på YouTube

Anders Bøgeholdt er tidligere metal-guitarist og bygger nu guitarer. Det er han så god til, at han nu deltager i en verdensomspændende guitarbygger-konkurrence. Foto: Steen Tue Bjerborg
Den tidligere metal-guitarist og Ribe-tømrer Anders Bøgeholdt bygger nu guitarer for at få ro på og med et håb om at vinde en verdensomspændende guitarbygger-konkurrence.

RIBE: Der hænger en række farvestrålende og specialbyggede guitarer på en væg i et lille værelse i et rækkehus i Ribe. De guitarer findes ikke tilsvarende noget andet sted verden.

For en ting er, at guitarerne er helt unikke i deres udtryk og design. Noget andet er, at de er lavet af den mand, som bor i huset, tømreren og den tidligere heavy-metal-guitarist, Anders Bøgeholdt. Og han laver aldrig en guitar, som han har lavet en gang før.

- Her er ingen prototyper. Jeg har en kringlet hjerne, og når jeg først får en idé, bliver jeg nødt til at få den ud af kroppen og lave en ny guitar for at få ro på, forklarer Anders Bøgeholdt, der i halvfemserne blandt andet var guitarist i Ribe-metalgruppen, "Luftens Helte".

Annonce

Tømrer og kunstner

I dag optræder den 44-årige Ribe-tømrer ikke længere med sit guitar-spil. Til gengæld er han begyndt at bygge guitarer i heavy stil. Og det er han så god til, at han blandt andet optræder med det i videoer på YouTube og for andet år i træk nu deltager i en stor international og verdensomspændende guitarbygger-konkurrence, "The great guitar builderoff" under guitarbyggerbrandet, GGBO".

Anders Bøgeholdt laver guitarer, fordi han er tømrer og kan lide at arbejde med materialer. Og så har han idéer og får ro i sjælen af det. Foto: Steen Tue Bjerborg

- Jeg begyndte at lave guitarer, fordi jeg godt kan lide at arbejde med materialer og skabe og bygge noget nyt. Jeg er derfor 80 procent tømrer, når jeg laver en guitar. Men jeg har nok også et lille kunstnergen, og guitaren er jo et smukt instrument at udvikle, siger den tidligere guitarist, der har arbejdet med og lavet guitarer i godt fire år.

Jeg begyndte at lave guitarer, fordi jeg godt kan lide at arbejde med materialer og skabe og bygge noget nyt. Jeg er derfor 80 procent tømrer, når jeg laver en guitar. Men jeg har nok også et lille kunstnergen

Adners Bøgeholdt, guitarbygger

I den tid er det blevet til 15 færdigbyggede guitarer. Blandt andet en guitar, der er formet som en isvafel, og som i dag er købt af og hænger permanent i isbutikken "Isvaflen" i Ribe.

For fantasien fejler ikke noget hos Anders Bøgeholdt, som blandt andet også har planer om at lave en guitar, der skal være inspireret af det gamle Egypten og Tutankhamons maske.

Annonce

En stor udfordring

I første omgang handler det dog for Anders Bøgeholdt om at få lavet den guitar færdig, der skal være med i den internationale guitar-bygger-konkurrence. En konkurrence, hvor Anders Bøgeholdt sidste år blev nummer 15 ud af 61 deltagere i hele verden, men som vil blive en større udfordring denne gang, hvis man spørger ham selv.

Anders Bøgeholdt får en større udfordring ved årets konkurrunce, når han for første gang også skal bygge halsen til guitaren. Foto: Steen Tue Bjerborg

- Sidste år skulle vi kun lave kroppen til guitaren. I år skal vi lave hele guitaren. Og jeg har aldrig prøvet at lave halsen på en guitar før, så det bliver da en stor udfordring for mig, konstaterer guitarbyggeren, der dog som altid er klar til at kaste sig ud i en ny udfordring med stort gå-på-mod og selvtillid.


Jeg plejer at sige, at jeg kan og vil lave alt. Bare det er under 1,90 meter højt

Anders Bøgeholdt, guitarbygger med højdeskræk

- Jeg plejer at sige, at jeg kan og vil lave alt. Bare det er under 1,90 meter højt, smiler han med hentydning til, at han har en stor og medfødt højdeskræk med sig.

Annonce

Laves til video

I weekenden gik Anders Bøgeholdt så i gang med at skære den nye guitar til, der skal være i konkurrencen.

En guitar, der er inspireret af Eddi van Halen's berømte "Frankenstrat-guitar", men selvfølgelig som altid bliver i Anders Bøgholdt's helt egen personlige version med udgangspunkt i et unikt og særligt mønster, som han tidligere har prøvet at lave til en anden slags guitar.

Anders Bøgeholdt laver V-guitaren til konkurrencen til venstre i samme mønster som guitaren til højre. Foto: Steen Tue Bjerborg

Arbejdet foregik i det værksted, som Anders Bøgeholdt har indrettet i baghaven til sit hus til at lave guitarbyggeriet. Og hvor Søren Borg Jensen, der er uddannet film- og tv-produktionsteknikker, og Anders Hjorth Nissen stod klar for at hjælpe med at filme og klippe hele arbejdsprocessen, som de også gjorde det til den første konkurrence sidste år.

Guitarbygger-konkurrencen foregår nemlig som en YouTube-konkurrence. Og meningen er, at deltagerne løbende skal filme og dokumentere deres arbejde i mindre video-sekvenser, hvor de selv fortæller om arbejdet. Og som til sidst klippes ned og sammen til en 45 minutters YouTube-video, der danner grundlag for den samlede vurdering og resultat af konkurrencen.

Arbejdet med guitaren i konkurrencen skal filmes og dokumenteres i en video, hvor Anders Bøgeholdt også selv skal fortælle om byggeriet . Foto: Steen Tue Bjerborg

Det er selvfølgelig et stort arbejde at lave den video og kræver noget, også fordi jeg aldrig har brudt mig om at tale til et kamera. Men det, at det skal filmes, er faktisk en af grundene til, at jeg har tilmeldt mig denne konkurrence

Anders Bøgeholdt, guitarbygger

- Det er selvfølgelig et stort arbejde at lave den video og kræver noget, også fordi jeg aldrig har brudt mig om at tale til et kamera. Men det, at det skal filmes, er faktisk en af grundene til, at jeg har tilmeldt mig denne konkurrence, fastslår Anders Bøgeholdt og uddyber:

- Jeg kan jo ikke fortsætte som tømrer for evigt. Derfor har jeg lavet min egen YouTube-kanal med min guitarbygning. Men foreløbig ligger der kun ligger en video der fra den første konkurrence sidste år. Så det bliver da rart at få nogle flere optagelser i kassen og ud på kanalen.

Annonce

Er mine babyer

Den passionerede tømrer og guitarbygger i Ribe er altså parat til at gå viralt med sine hjemmebyggede guitarer.

Men spørger man ham, hvornår de allerede byggede guitarer, som hænger i en række på væggen i et lille værelse hjemme i rækkehuset i Ribe, skal sælges, og hvad de skal koste, tøver han ikke et sekund med at slå fast, at de skal da ikke sælges og videre ud i den store verden.

- Det er jo mine babyer. Og dem sælger man da ikke, vel?

En række af Anders Bøgeholdts tidligere lavede guitarer hænger i en række på væggen i hjemmet. Og her skal de blive hængende og ikke sælges. Foto: Steen Tue BjerborgAnders Bøgeholdt og konkurrencen

Anders Bøgeholdt er 44 årig, tømrer og tidligere metal-guitarist i blandt andet Ribe-bandet "Luftens Helte", hvor han spillede han sammen med Lars Roed, Peter Thomsen, Stefen Steenholdt og Rasmus Ager.

I 2017 begyndte han at bygge guitarer, hvor han arbejder i alle former for træ og materialer og hovedsageligt har bygget guitar-kroppe. Siden er det blevet til godt 15 guitarer og flere er på vej.

Guitarbyggerkonkurrencen "The great guitar builderoff" fandt første gang sted i 2021. Her skulle deltagerne bygge kroppen til en guitar og filme processen løbende til en 15 minutters video.

I år bliver konkurrencen udvidet til, at der skal bygges en hel guitar og laves en 45 minutters video af det. Vinderen kommer til at bygge sammen med Great Guitar Build Off Invitational næste år.

Annonce
Ugeavisen Ribe

Øl, fest og hornmusik for fuld knald til tilbagevendt Tulipanfest: Nu lurer ny rekord i luften

Annonce
Ugeavisen Ribe

Kong Christian til hest lavet af 30.000 servietter: Tulipankongerne fra lille landsbysamfund sejrede igen igen, som de har gjort stort set hvert år siden 1992

Annonce
Ugeavisen Ribe

Se billedserien mit bier, dirnd'l und geilen lederhosen: Tyrolerne vendte tilbage til Danmarks største tyrolerfest

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Vinbaren er klar til Tulipanfest: Italiensk stemning i baggården

Ugeavisen Bramming

Aksel blander gødning og siger altid ja

Ugeavisen Ribe

Se billederne fra den silende regn: 623 deltagere indtog Tulipanløbet 2022 med højt humør

Ugeavisen Ribe

Tidligere metalguitarist bygger nu guitarer - og han vil være bedst på YouTube

Ugeavisen Ribe

Udviklingshæmmede laver blomster på gartneri i Ribe som aldrig før - men de savner flere kunder i butikken

Ugeavisen Esbjerg

Verdens bedste skal finde vej i Ribe og Esbjerg

Annonce