Annonce
Ugeavisen Ribe

Tilflytteren elsker Ribes natur og kvaliteter

Morten slapper af, når han er i drivhuset og haven. Foto: Bo Maimburg.
Morten Søvsø har som tilflytter markante holdninger til livets gang i Ribe, som er et sted, han virkelig er blevet begejstret for.
Annonce

Ribe: Morten Søvsø er kendt som manden, der som arkæolog har styr på Ribes fortid, men han har som privatperson også nogle markante holdninger til Ribe og byens mange herligheder.

Og han har ikke mindst fået stor kærlighed for Ribe i sin egenskab af tilflytter.

- Jeg kendte jo godt Ribe, inden jeg fik arbejde her, for jeg var allerede som studerende i kontakt med museet.  Der var en god mulighed for fast arbejde i Ribe, og selvom min kone og jeg begge er fra en stor by som Aarhus, kunne vi se gode muligheder i at flytte til Ribe. Ribe havde jo status af at være udkantsdanmark, men vi har ikke et sekund fortrudt at flytte til Ribe, for det er et fantastisk sted at bo. Vi har bygget en omgangskreds op via vores børn, og Ribe er et trygt sted at vokse op fjernt fra verdens problemer, siger Morten Søvsø.

- Ribe og omegn er et skønt og smukt sted at bo, og selvom jeg er vokset op med østjyske bakker og den flotte bøgeskov ud mod Moesgaard er jeg vild med det flade åbne landskab.

- Ripensere er et sjovt folkefærd med mange forskelligheder. Kendetegnende for indbyggerne i Ribe er, at de stærk lokalpatriotiske, og hvis man sammenligner ripenserne med indbyggerne i en lignende by i Vestjylland, vil man ikke møde samme kærlighed for deres by. Jeg tror det skyldes byens lange historie og dens status af administrationsby. Der er et rigt foreningsliv, der er mange, der gerne vil hjem til byen efter endt uddannelse, og det skyldes en stolthed for byen. Så alle de tendenser, der siger, at unge bliver boende i storbyen, passer ikke med de unge, der kommer fra Ribe. For de flytter hjem.

Annonce

Et kikset forløb

Og Morten er er glad for, at Ribe er blevet partner med Esbjerg.

- Det kiksede forhandlingsforløb omkring kommunalreformen med Rudiengaard i spidsen endte med, at Ribe stod partnerløs tilbage. Mange opfattede Esbjerg som det værste scenarie, men jeg tror på, at det fra starten var det bedste for Ribe. Der er en rivalisering, men jeg føler, at det langsomt bliver bedre.

- Vi kan takke Esbjerg for, at Ribe er blevet det turistmål, byen er, for hvis ikke havne aktiviteterne var flyttet til Esbjerg i 1869, var den enorme vækst sket i Ribe, og det havde ødelagt Ribes bymidte, som jo er noget helt særligt. Den fæle økonomiske vækst blev placeret i Esbjerg, og Ribes borgere måtte blive boende i de gamle rønner, og derfor ser Ribe ud som byen gør.

- Der er stor forskel på de to byers befolkning. Ripensere har en overdrevet kulturel selvtillid, og indbyggerne tænker stadig, som om Ribe er den største by i området. Indbyggerne har store ambitioner, og de kan skabe aktiviteter, som ikke kan lade sig gøre i forhold til byens størrelse. I Esbjerg har man ikke en tradition for et kulturliv og den samme pionerånd, for det skal gå hurtigt og lugte af penge. Og esbjergenserne har omvendt en mangel på kulturel selvtillid, og indbyggerne tvivler på, om det kan nytte at skabe nye tiltag. Ribes stærke identitet er meget over Esbjerg som i stedet har væksten, men man er nødt til at se Ribe og Esbjerg som et skæbnefællesskab.

Annonce

Mislykket omfartsvej

Morten Søvsø har også en markant holdning til omfartsvejen, og den løsning, der er valgt, er han ikke begejstret for.

I fritiden kan Morten godt lide at læse en god bog. Foto: Bo Maimburg.

- Man kan nu tydeligt se, hvordan omfartsvejen bliver, og jeg tror, at hvis man på forhånd kunne have set, at vejen kom til at se sådan ud, var der ikke er mange, der havde ønsket denne løsning. Det er forfærdeligt, at Ribe gik glip af muligheden for at få Nørremarken trafikreguleret. Man har i stedet fået en omfartsvej, og udsigten til en klapbro er jo rædsom, for problemet er jo, at en klapbro giver et håb om skibe i en å, hvor der ikke er vand nok.  Det er i mine øjne forfærdeligt, at det gik, som det gik med omfartsvejen, men nu bliver det aldrig lavet om.

Annonce

Ribe har næsten alt

På turistsiden ser Søvsø store kvaliteter i Ribes tilbud, men han ser dog også enkelte områder, hvor der mangler lidt.

Morten Søvsø

Morten Søvsø er 48 år, gift med Mette og de har to børn. De har boet i Ribe siden 2004, og Morten er ansat som overinspektør på Sydvestjyske Museer og er uddannet cand mag i middelalderarkæologi og forhistorisk arkæologi. Denne artikel er en del af en serie, hvor vi beder folk om at fortælle om noget andet end det, man plejer at snakke med dem om. Det er kollegaen, der laver aftalen, og journalisten ved ikke, hvem han skal interviewe og kommer derfor uforberedt til mødet med den hemmelige gæst.

- Ribe har som turistby hele pakken med kæmpe fyrtårne i form af domkirke, middelalderbykernen og et stort udvalg af museer og masser af kulturelle tilbud til turisterne. Men når man besøger en by, vil man gerne have forplejning, og jeg savner et lidt bedre og bredere tilbud på restaurationsområdet til byens turister. Ribe kunne godt trænge til et løft, når det handler om tilbuddet til de spisende gæster, siger Morten Søvsø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce