Annonce
Ugeavisen Ribe

Topchef opkaldt efter berømt ripenser: Sjældne bøger doneret til Jacob A. Riis Museum

Eva Riis(tv.), Karen Riis Kjølby, Mette Riis og Jakob Riis fik onsdag en guidet tour på Jacob A. Riis Museet af direktør Flemming Just fra Sydvestjyske Museer. Familien har doneret sjældne bøger til museet, og selv om de ikke er direkte i familie, er Falck-direktør Jakob Riis opkaldt efter den berømte ripenser. Foto: Kåre Welinder
Falck-koncernens øverste direktør, Jakob Riis, har sammen med sine søskende doneret fem sjældne bøger til Jacob A. Riis Museet i Ribe.

Ribe: Jacob A. Riis Museet i Ribe har fået endnu et scoop til samlingen.

Efter man tidligere har sikret sig Riis' eget skrivebord, er det nu fem signerede bøger, der stammer fra 1890.

Bøgerne kommer fra Falcks øverste direktør, Jakob Riis, der trods navneligheden ikke er familiært beslægtet med Jacob A. Riis. Dog er han opkaldt efter ham.

Annonce

Bøgerne blev onsdag eftermiddag overleveret til museumsdirektør ved Sydvestjyske Museer, Flemming Just, og det helt unikke ved dem er, at fire af bøgerne er signerede med hilsner til hans svigermor fra Ribe, Clara Giørtz, som man ellers i mange har troet, at Jacob A. Riis havde et anstrengt forhold til.

- Bøgerne er dedikeret til Riis' svigermor Clara, og den familie er venner med vores familie, og har på et tidspunkt overdraget bøgerne til os. Vi har haft dem i snart 50 år, og fandt dem igen efter vores far var død, hvorefter vi tog kontakt til museet. Vi synes, at bøgerne har været på en fin rejse, og det er en slags homecoming, at de nu kan udstilles i hans hjemby, siger Jakob Riis.

Inspireret af Jacob A. Riis

Både han og søstrene Karen Riis Kjølby, Eva Riis og Mette Riis har altid været optaget af principperne om det ordentlige menneske, og de forklarer, hvordan de er opvokset i et hjem, hvor de blev opdraget med, at de skulle gøre noget og udrette noget, fordi faderen var meget inspireret af Jacob A. Riis.

- Det handler om, både at kunne bevæge sig opad og nedad i samfundet, og vi har i vores familie altid været fascineret af det betagende mennesker, Riis var, siger Karen Riis Kjølby.

Ud over de fire signerede bøger var der også en meget sjælden udgave af "The Making of an American" fra 1912. Alle fem bøger vil museumsgæsterne snart kunne kigge nærmere på.

- Vi har i dag kun fået en lille intro, men det er jo et fabelagtigt smukt sted. Det har i mange år været nogen intention, at de bøger skulle her til Ribe, så nu kan vi sige, at missionen er fuldført, siger Jakob Riis.

How the Other Half Lives

Den ældste af de signerede Riis-bøger er den berømte "How The Other Half Lives", der er en af blot fem bøger gennem USA's historie, der beskrives som samfundsændrende.

Inskriptionen lyder: Til mine kjære svigerforældre med tak for den bedste skat livet har haft i eje for mig. Fra forfatteren, 15. november 1890.

Jacob A. Riis var gift med Elisabeth Riis fra 1876 - 1905, og svigerforældrene var Balthazar og Clara Giørtz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce