Annonce
Ugeavisen Ribe

Torsdag er det slut: Jernindustrien i Ribe lukker og slukker

Direktør hos Hudevad Radiator Design, Jesper Friis, får selv ny arbejdsplads i Kolding fra mandag 5. oktober, og torsdag 1. oktober flyttes samtlige 22.000 radiatorer fra lageret i Ribe til det nye lager og hovedkvarter i Kolding. Allerede i begyndelsen af 2020 påbegyndes nedrivning af jernstøberiets gamle bygninger for at gøre plads til 60 nye boliger. Foto: Kåre Welinder
Torsdag 1. oktober lukker Hudevad Radiator Design officielt ned i Ribe Jernindustris tidligere fabriksbygninger i Saltgade i Ribe. Mandagen efter er virksomheden klar til at åbne i nye lokaler i Kolding, og de kommende uger bruges på at fjerne alt fra de historiske bygninger.
Annonce

Ribe: 1848 står der over døren til den tidligere administrationsbygning til Ribe Jernindustri.

Siden dette årstal er der produceret radiatorer i den store bygning i det centrale Ribe, men nu er det slut.

Helt præcist på torsdag den 1. oktober er det slut.

- Den dag lukker vi officielt. Da flytter vi kontoret, og mandag åbner vi så i Kolding.

Direktør Jesper Friis fra Hudevad Radiator Design A/S forklarer, at der herefter stadig vil være folk på fabrikken, men det er for at tømme, pille ned, rykke rundt og rydde op.

Fra den 1. oktober vil fem lastbiler køre i pendulfart mellem Ribe og det nye højlager i Kolding, og 22 mand er henover weekenden indkaldt for at tømme lageret for de 22.000 radiatorer, og Jesper Friis forklarer, at netop lagerbygningen var det afgørende for, hvorvidt Hudevad ville blive i Ribe eller ej.

60 nye boliger

Esbjerg Kommune har afsat 50 mio. kr. til grundkapital til nyt almennyttigt byggeri i Esbjerg Kommune for årene 2020-2023. Dette skete på kommunens økonomiudvalgsmode 22. juni 2020

Af disse er de 8,576. mio. afsat til Ribe Boligforening, der ønsker at opføre 60 boliger i første etape af at omdanne jernstøberiets grund til stort boligområde. 

Planen er, at nedrivningen af første del af Ribe Jernstøberi skal sættes igang i første kvartal af 2021.

- Lageret kunne vi godt have brugt, men det var det, der først skulle rives ned og bruges i forbindelse med det nye boligprojekt på grunden. Da vi fik det at vide, vidste vi, at så skulle vi ikke være her mere, for ellers kunne vi nok godt være blevet. Samtalerne internt har været mange og lange om, hvorvidt vi skulle blive i Ribe. Vi har også sonderet terrænet i Ribes industrikvarter, men det lod sig ikke gøre, siger Jesper Friis, der trods alt er glad for, at man nu er endt i Kolding, hvor logistik og infrastruktur kommer til at fungere bedre end i Ribe.

Annonce

Trist

Jernstøberiets store haller er i dag et sammensurium af maskiner og materiel. Nogle har hvide sedler på, fordi de er opkøbt, andre skal et andet og et tredje sted hen. Hudevad er ejet af den britiske kæmpekoncern Stelrad Radiator Group, og Jesper Friis forklarer, at 50 pct. skal videre til Stelrads fabrikker i Holland, Tyrkiet og England, mens resten er solgt til en hollandsk entreprenør, der rykker ind og fjerner de sidste 50 pct.

Det sidste lukker og slukker i hallerne den 15. oktober, inden alt vil være tømt den 15. december, hvor Hudevads lejekontrakt også udløber, og ud af de 16 ansatte, der i dag er tilbage i produktionen, flytter tre med til Kolding, mens seks fra kontoret også flytter med.

Annonce

Motivationen væk

- De fleste medarbejdere har fået nyt arbejde, og det var trist, da vi lukkede de første maskiner ned for 14 dage siden. Jeg har endda kun været her i nogle få år, mens andre har været her i 30 år, og jeg kan godt se, at motivationen er ved at være væk. Folk gider ikke altid samle affaldet op, og det hele er lidt trist, men jeg synes, at folk virkelig har kæmpet for at få det hele til at hænge sammen de sidste måneder. Det har jeg været glad for at se, siger Jesper Friis, der synes det værste af det hele har været, at coronarestriktioner har gjort, at man ikke kan sige ordentligt farvel til Ribe Jernstøberi med en stor fest.

- Vi ville have holdt åbent hus og have arrangeret fest og musik i hallerne, men det satte corona en stopper for. Hvis lukningen er trist, så er det næsten mere trist, at personaleforeningen ikke må holde noget og sige ordentligt farvel til deres arbejdsplads. Det er nærmest hjerteskærende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Løver efterlyses i Ribe

Annonce