Annonce
Ugeavisen Ribe

Tysk by ramt i masseselvmord i 1945: Ribe Quilterne skænker mindetæppe til deres domkirke

Syv af medlemmerne af Ribe Quilterne har lavet et tæppe, der skal hænge i en kirke i den tyske by Demmin og markere en meget sørgelig fortid.
Annonce

Ribe: Ribe Quliterne har skabt et kunstværk, som skal hænges op i Demminer domkirke, i byen der ligger i den tidligere østtyske del af Tyskland ikke så langt fra den polske grænse.

Det er et noget usædvanligt projekt, quilterne deltager i, idet deres tæppe bliver en del af et stort mindetæppe, der skal fortælle om byens tid efter 2. verdenskrig.

Der er tale om et usædvanligt og grænseoverskridende samarbejde, der har fundet sted mellem Ribe Quilterne og sognepræsten i den østtyske by Demmin. Præsten Karsten Wolkenhauer har taget initiativ til at få syet et stort tæppe, som skal symbolisere og skabe et minde om de mange hundrede civile indbyggere, som i dagene 30. april til 3. maj 1945 begik selvmord i Demmin.

Tæppet blev afsløret i sidste uge ved en højtidelighed i seminarieHuset. Her fortalte den tilrejsende tyske præst om byens grusomme fortid.

- Da krigen var slut, var de fleste af mændene ved fronten, og der var derfor frit lejde for russerne, der mishandlede og voldtog kvinderne, og tiden blev så hård, at man mener, at op mod 1000 af indbyggerne i byen endte med at begå selvmord, da de simpelthen ikke kunne klare at blive behandlet på den måde. I ingen andre tyske byer var antallet af selvmord så stort som i Demmin. Det var hovedsagelig mødre og børn, der led den skæbne, og mange af de, der havde mulighed for det, skød sig, tog gift, druknede sig selv eller hængte sig, lød der blandt andet i præstens tale.

Efter talen og afsløringen af tæppet var folk og præsten selv meget berørte.

- Tæppet er utrolig smukt, og jeg er virkelig imponeret. Synet af tæppet berører mig dybt, sagde han.

Karsten Wolkenhauer var både rørt og begejstret over tæppet.
Annonce

En ære at deltage

- Vi er stolte og beærede over, at vi har fået lov til at deltage i dette projekt og bidrage med vores tæppe. Det her er meget mere end bare et tæppe, og det gør virkelig indtryk, siger Birthe Lund Jensen, der er formand for Ribe Quilterne.

Kontakten til Ribe Quilterne er sket gennem sognepræst ved Ribe Domkirke, Signe von Oettingen, og tæppets mange kors skal minde om de mange døde.

- Den helt særlige historie, der ligger bag dette projekt, kan man kun blive berørt af. Vi er spændt på at se, hvordan tæppet vil komme til at se ud i kirken i Demmin, siger quilter Ruth Christensen.

Karsten Wolkenhauer var både rørt og begejstret over tæppet.
Karsten Wolkenhauer var både rørt og begejstret over tæppet.
Der var stor spænding fra det store flotte quiltede tæppe blev afsløret.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce