Annonce
Ugeavisen Ribe

Ud på egen hånd: Gå på opdagelse i Ribes højder

Sven Pedersen fortæller, at der er mange spændende og måske endda ukendte detaljer rundt omkring på og i Ribes gamle gader. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Der er mulighed for at komme en tur ud på egen hånd i Ribe, hvor der er masser af interessante og sjove detaljer, man kan lægge mærke til.
Annonce

Ribe: Min mor sagde, da jeg var barn, at jeg skulle kigge op og fremad, når vi var ude at gå. Netop det budskab har Ribeguide Sven Pedersen også, når man går en tur på egen hånd i Ribes gamle gader. For der er masser af underfundige og spændende detaljer, man kan spotte rundt omkring

- Vi kan jo alle være tilbøjelige til at kigge ned, især når vi går på de toppede brosten, men der findes faktisk utrolig mange spændende ting oppe i højderne, også hvis man kigger længere op end øjenhøjde, siger han.

Turen tager sit udgangspunkt fra Domkirkepladsen - og fordelen med Ribe er, at man kan finde alt inden for en ret kort gåafstand. Og allerede på den flotte plads føles det helt naturligt at kigge opad mod den majestætiske domkirke.

- Man kan blandt andet se et trekantet relief over en af dørene, hvor flere kloge mennesker er uenige om, hvordan udsmykningerne skal tolkes. Man kan også se et solur og flere granitansigter på Mariatårnet, fortæller Sven Pedersen, mens turen går forbi Domkirken - og vi i den grad kigger opad.

Oppe i højderne finder man også en række flotte smedejernsvinduer på bagsiden af Giørtz' bomuldsfabrik i Sønderportsgade, og på en af Torvets huse kan man undre sig over, hvorfor noget, der ligner en dørhammer findes i anden sals højde.

- Man kan også se døroverliggere over mange døre på de gamle bygninger, og mange af dem havde et kristent budskab, forklarer Sven Pedersen, og udpeger blandt andet eksempler på en bygning på Torvet samt i Overdammen 11 (hvor Isvaflen ligger, red.)

Gåtur på egen hånd

Når vi for tiden er begrænsede i vores udfoldelsesmuligheder, er en af de aktiviteter, man nemt og gratis kan bruge tid på, en gåtur. Det kan være i naturen, som tidligere artikler har beskrevet, men også i Ribe by. For at give inspiration til vores læsere har Ugeavisen Ribe allieret sig med forskellige personer, der har forslag til spændende gåture her i området. Denne gang Sven Pedersen, som er Ribeguide og tidligere skolelærer.

Han foreslår, at man kan finde mange hjælpemidler til sine opdagelsesture i Ribe via eksempelvis en række guider og brochurer, der kan findes hos VisitRibe, ligesom man også ofte kan finde svar på sin undren over det, man ser, online.

Annonce

Yndlingssted på katedralskolen

I løbet af gåturen, der bliver på godt en kilometer rundt i de gamle gader, udpeger Sven Pedersen også en trisse på hjørnet af Sønderportsgade og Puggaardsgade, som blev brugt til tranlamper, der var Ribes første gadebelysning. Mange steder kan man også se mindetavler for mere eller mindre kendte personer fra Ribe, og man kan også på mange huse se forskellige former for knægte, som primært fungerede som visuel udsmykning.

Henne ved Ribe Katedralskole går Sven Pedersen mod turens princip om at kigge op. Her fremhæver han nemlig kunstværket " Ord på vej", der består af 112 kvadratiske fliser af granit sat i skolegården.

- Det er helt sikkert et af mine favoritsteder at gå på opdagelse. Man kan gå stille og roligt og læse de forskellige citater, og man kan finde nye detaljer hver gang, man gør det, og til sidst, når man når enden, kan man så kigge op igen og læse de kendte latinske ord over hovedindgangen "litteris et artibus", fortæller Sven Pedersen.

Resten af gåturen går forbi Ribes smalleste hus i Sønderportsgade og Sct. Catharinæ Kirke, hvor man på statuen i springvandet kan se Sankta Katharina stå med et hjul og et sværd. Tilbage ved Torvet viser Sven mig en af de originale slipper mellem Hotel Dagmar og turistbureauet, hvorfra man, hvis man møver sig derind, eftersigende kan se himlen. Det er dog hverken noget Sven eller jeg selv anbefaler andre at prøve på.

Svens yndlingssted er et sted, man kigger ned i stedet for op. Nemlig i skolegården på Ribe Katedralskole. Foto: René Aunsbjerg Fogh
I en original slippe mellem to huse kan man eftersigende se himlen, hvis man møver sig derind. Foto: René Aunsbjerg Fogh
En dørhammer, der sidder i anden sals højde. Det er da en spøjs detalje. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Ens blik drages hurtigt opad ved Ribe Domkirke, hvor man blandt mange detaljer kan se på et trekantsreliet. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Der er mange forskellige knægte med forskellig udsmykning på de gamle huse. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce