Annonce
Ugeavisen Ribe

Ukrainske flygtninge får hjælp og gode råd fra frivillige i Ribe

Kunstner og lærer Daria Butkovska er en af dem, der har lyttet til de gode råd i Frivillighuset Vindrosen. Her sidder hun med huen og hendes ukrainske veninde. Foto: Steen Tue Bjerborg
Frivilliggruppen under Dansk Flygtningehjælp har startet en informationsaften for ukrainske flygtninge og deres værtsfamilier i Ribe. Den er blevet godt modtaget.

RIBE: Hvor skal jeg gå hen?

Hvad skal jeg gøre?

Hvor skal jeg melde mig?

Annonce

Og skal min kat nu også registreres?

Når man som krigsflygtning ender i et helt fremmed land med nye regler og et sprog, man ikke forstår, er der brug for alle de kontakter, alle de gode råd og al den hjælp, man kan få. Og det gælder også for de værter, som pludselig står med ansvaret for at huse flygtningene.

Frivillige under Frivilliggruppen i Dansk Flygtningehjælp har derfor nu startet en modtage og informationsaften for ukrainske flygtninge i Ribe og deres værter i Frivillighuset Vindrosen.

Over en kop kaffe og kage og med en ukrainsk tolk ved siden og lokalformanden for Frivilliggruppen under Dansk Flygtningehjælp for bordenden kan flygtningene få nyttige og praktiske informationer og stille alle de spørgsmål, de vil.

Lokalformanden for Frivilliggruppen i Dansk Flygtningehjælp, Benedikte Holm, sidder for enden af bordet, når de ukrainske flygtninge og deres værter mødes i Vindrosen. Foto: Steen Tue Bjerborg

- Vi ville gerne lave et forum for ukrainerne, hvor de kan mødes, få nye kontakter og nyttige oplysninger. For vi mener, at de har brug for det, forklarer Benedikte Holm, der er lokalformand for frivilliggruppen under Dansk Flygtningehjælp i Ribe.

Godt fremmøde

At dømme på den foreløbig interesse, tyder noget på, at arrangørerne har set rigtigt.

Indtil nu er der blevet holdt fire aftener. Til den første aften dukkede knap 30 op, den anden næsten dobbelt så mange, og selvom der er kommet færre til de to seneste aftener, er der stadig kommet nye hver gang.

Jeg er taknemmelig for, at der er et sted som det her, og at vi hørte om det. For her har vi kunnet få en masse hjælp og få noget at vide, som vi ellers ikke anede noget om

Daria Butkovska, ukrainsk flygtning i Ribe

En af dem er den unge kunstner og lærer Daria Butkovska, som netop er flygtet fra Ukraine til Danmark og Ribe. Og hun føler, at hun har haft stor glæde af arrangementet.

Daria Butkovska (med huen) bor hos en privat vært og er taknemmelig for arrangementet i Frivillighuset Vindrosen. Foto: Steen Tue Bjerborg

- Jeg er taknemmelig for, at der er et sted som det her, og at vi hørte om det. For her har vi kunnet få en masse hjælp og få noget at vide, som vi ellers ikke anede noget om, siger hun.

Annonce

Skal finde dem

Problemet for arrangørerne er, at de ret beset ikke ved, hvor mange ukrainske flygtninge, der er og opholder sig i Ribe nu. Mange bor, som Daria, hos private værter. Og de første 90 dage behøver de ikke at søge ophold, og det er ikke alle, der indberetter ankomsten til kommunen.

- Mange har også den opfattelse, at de snart skal hjem igen og ikke være her så længe. Måske allerede i næste uge eller måned. Så der skal virkelig laves en forventningsafstemning, konstaterer Bennedikte Holm.

Dansk Flygtningehjælp ved ret beset ikke, hvor mange ukrainere der opholder sig i Ribe. Derfor består en stor del af arbejdet i at finde dem og få dem fortalt om arrangementet i Vindrosen. Foto: Steen Tue Bjerborg

En stor del af opgaven og arbejdet for de frivillige og Flygtningehjælpen er derfor at finde og få kontakt med de ukrainere, der bor i Ribe privat. Dem, som stadig søger, men endnu ikke har fået ophold her.

Mange har også den opfattelse, at de snart skal hjem igen og ikke være her så længe. Måske allerede i næste uge eller måned. Så her skal der virkelig laves en forventningsafstemning

Benedikte Holm, lokalformand, frivilliggruppen Dansk Flygtningehjælp

Derfor har Benedikte Holm lagt et stykke på Venligboernes hjemmeside i Ribe og et par andre sider med ukrainere i Danmark. Og nogle af de frivillige har fået idéen til at lave en Facebook-gruppe for ukrainske flygtninge, som nu er etableret.

- Vores vurdering er, at det er gået fint. Og en af gevinsterne ved det her er også, at det ikke kun er ukrainere, som lige er flygtet fra krigen i Ukraine, der kommer her, men også nogle ukrainere som allerede har været her i flere år, fortæller Benedikte Holm.

Informationsaftenen for ukrainerne og deres værter i Ribe vil som udgangspunkt finde sted hver onsdag aften fra kl. 19 i Frivillighuset Vindrosen på Tangevej 6D i Ribe - dog ikke i påsken.

Benedikte Holm orienterer sammen med en repræsentant fra kommunen og med hjælp af en tolk om de regler og muligheder, der er for de ukrainske flygtninge og deres værter. Foto: Steen Tue Bjerborg
Annonce
Ugeavisen Ribe

Stoffer, brækkede næser på betjente og anmeldelse af voldtægt: Ikke alt var lige festligt til Tulipanfesten

Annonce
Ugeavisen Ribe

Damefodbolden blomstrer i Ribe/Hviding: Talentfulde spillere vender hjem og bliver udfordret af stærkt trænerteam

Annonce
Ugeavisen Ribe

Nu kan alle flygtninge komme gratis på museum: Der er fribilletter til alle uanset, hvor de kommer fra

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Et langt arbejdsliv slutter: Nu skal domprovsten genopdage sig selv

Ugeavisen Ribe

Intet mindre end et scoop: Langgaards flygel fra 1890 er kommet hjem

Ugeavisen Ribe

Ribe er et knudepunkt for erhvervsbiler: Alle byens bilhandlere deltager i stor erhvervsbil-dag

Ugeavisen Ribe

Efter fire års pause: Vadehavsdagen vender tilbage til Darum

Ugeavisen Ribe

Lokale ildsjæle står sammen om deres forening og fest

Ugeavisen Ribe

For 52 år siden blev de smedet sammen: Nu bliver byfesten også til jubilæumsfest

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Ribe

Øl, fest og hornmusik for fuld knald til tilbagevendt Tulipanfest: Nu lurer ny rekord i luften

Annonce