RIBE: Hvor skal jeg gå hen?
Hvad skal jeg gøre?
Hvor skal jeg melde mig?
Og skal min kat nu også registreres?
Når man som krigsflygtning ender i et helt fremmed land med nye regler og et sprog, man ikke forstår, er der brug for alle de kontakter, alle de gode råd og al den hjælp, man kan få. Og det gælder også for de værter, som pludselig står med ansvaret for at huse flygtningene.
Frivillige under Frivilliggruppen i Dansk Flygtningehjælp har derfor nu startet en modtage og informationsaften for ukrainske flygtninge i Ribe og deres værter i Frivillighuset Vindrosen.
Over en kop kaffe og kage og med en ukrainsk tolk ved siden og lokalformanden for Frivilliggruppen under Dansk Flygtningehjælp for bordenden kan flygtningene få nyttige og praktiske informationer og stille alle de spørgsmål, de vil.
- Vi ville gerne lave et forum for ukrainerne, hvor de kan mødes, få nye kontakter og nyttige oplysninger. For vi mener, at de har brug for det, forklarer Benedikte Holm, der er lokalformand for frivilliggruppen under Dansk Flygtningehjælp i Ribe.
Godt fremmøde
At dømme på den foreløbig interesse, tyder noget på, at arrangørerne har set rigtigt.
Indtil nu er der blevet holdt fire aftener. Til den første aften dukkede knap 30 op, den anden næsten dobbelt så mange, og selvom der er kommet færre til de to seneste aftener, er der stadig kommet nye hver gang.
Daria Butkovska, ukrainsk flygtning i RibeJeg er taknemmelig for, at der er et sted som det her, og at vi hørte om det. For her har vi kunnet få en masse hjælp og få noget at vide, som vi ellers ikke anede noget om
En af dem er den unge kunstner og lærer Daria Butkovska, som netop er flygtet fra Ukraine til Danmark og Ribe. Og hun føler, at hun har haft stor glæde af arrangementet.
- Jeg er taknemmelig for, at der er et sted som det her, og at vi hørte om det. For her har vi kunnet få en masse hjælp og få noget at vide, som vi ellers ikke anede noget om, siger hun.
Skal finde dem
Problemet for arrangørerne er, at de ret beset ikke ved, hvor mange ukrainske flygtninge, der er og opholder sig i Ribe nu. Mange bor, som Daria, hos private værter. Og de første 90 dage behøver de ikke at søge ophold, og det er ikke alle, der indberetter ankomsten til kommunen.
- Mange har også den opfattelse, at de snart skal hjem igen og ikke være her så længe. Måske allerede i næste uge eller måned. Så der skal virkelig laves en forventningsafstemning, konstaterer Bennedikte Holm.
En stor del af opgaven og arbejdet for de frivillige og Flygtningehjælpen er derfor at finde og få kontakt med de ukrainere, der bor i Ribe privat. Dem, som stadig søger, men endnu ikke har fået ophold her.
Benedikte Holm, lokalformand, frivilliggruppen Dansk FlygtningehjælpMange har også den opfattelse, at de snart skal hjem igen og ikke være her så længe. Måske allerede i næste uge eller måned. Så her skal der virkelig laves en forventningsafstemning
Derfor har Benedikte Holm lagt et stykke på Venligboernes hjemmeside i Ribe og et par andre sider med ukrainere i Danmark. Og nogle af de frivillige har fået idéen til at lave en Facebook-gruppe for ukrainske flygtninge, som nu er etableret.
- Vores vurdering er, at det er gået fint. Og en af gevinsterne ved det her er også, at det ikke kun er ukrainere, som lige er flygtet fra krigen i Ukraine, der kommer her, men også nogle ukrainere som allerede har været her i flere år, fortæller Benedikte Holm.
Informationsaftenen for ukrainerne og deres værter i Ribe vil som udgangspunkt finde sted hver onsdag aften fra kl. 19 i Frivillighuset Vindrosen på Tangevej 6D i Ribe - dog ikke i påsken.