Annonce
Ugeavisen Ribe

Unikt kulturmiljø skal bevares i Tangekvarteret i Ribe

I Esbjerg Kommune ønsker man at sikre det unikke kulturmiljø i Tangekvarteret med bygninger med høje bevaringsværdier, som udgør gode eksempler på historiske villaer fra den første halvdel af sidste århundrede. Foto: Rene Aunsbjerg Fogh.
Ny lokalplan for Tangekvarteret skal skåne områdets kulturmiljø for tivolisering og samtidig sikre fremtidig udvikling. Borger undrer sig dog over, at der ikke er planlagt borgermøde
Annonce

Ribe: Boligerne i Tangekvarteret er truet af ombygninger og omdannelser, og derfor har Esbjerg Kommune efter opfordring fra Esbjerg Kommunes Byfond udarbejdet en ny og bevarende lokalplan for hele området.

På Plan & Miljøudvalgets møde tirsdag var der derfor et forslag til en ny lokalplan på dagsordenen, og den blev godkendt, så man fremover kan sikre det unikke kulturmiljø i området med bygninger med høje bevaringsværdier, som udgør gode eksempler på historiske villaer fra den første halvdel af sidste århundrede.

Tangekvarteret blev registreret i forbindelse med Kulturmiljøplan 2016, og udvalgsformand Karen Sandrini, (S) forklarer, at udvalget valgte at godkende lokalplanen, så man på den måde kan fastsætte rammerne for bevaring og fremtidig udvikling i området.

- Vi er ærgerlige over nogle af de ombygninger, der er lavet, og vi kan se, at vi får ansøgninger fra beboere i området, som vi ikke kan godkende. Når vi giver et afslag, er det for at bevare det unikke kulturmiljø, der er i Tangekvarteret, og med denne plan vil vi gerne vise, at man ikke bare kan gøre, hvad man har lyst til, siger Karen Sandrini, der bruger udtrykket, at man ikke ønsker at tivolisere området.

Plan & Miljøudvalget har vedtaget en ny, bevarende lokalplan for område mellem Tangevej og Seminarievej, som ses på kortet. Planen, der skal sikre kontinuitet i områdets udtryk, skal nu i otte ugers høring. Illustration: Esbjerg Kommune
Annonce

Kontinuitet

Nu skal den nye lokalplan ud i en offentlig høring, som slutter den 5. februar 2020, og hvis lokalplanen efterfølgende bliver vedtaget, vil det gøre det vanskeligere for beboere i området at få byggesager igennem. Men samtidig kan det også gøre fremtidige byggeprocesser mere overskuelige.

- Med en ny lokalplan bliver det nemmere for ansøgere at vide, hvad man må og ikke må i området. Det skal passe ind i bydelen, og vi ser gerne, at der kommer kontinuitet i Ribes udtryk, siger Karen Sandrini.

I forbindelse med arbejdet med en ny lokalplan har man for at sikre et opdateret administrationsgrundlag udført en genregistrering af bevaringsværdierne for bygninger i området opført inden 1940, og en ny registrering af bevaringsværdige bygninger opført indtil 1970. Dette nødvendiggør en kommuneplanændring, der indeholder en ny udpegning af bevaringsværdige bygninger indenfor lokalplanområdet.

Annonce

Intet borgermøde

Dem, der vil se nærmere på lokalplanen, skal enten have internetadgang eller se planen på rådhuset i Esbjerg, og netop sidstnævnte faktum undrer Willi Weber, der er en del af Lokalråd Ribe Midt.

- Det virker underligt, at lokalplanen ikke lægges frem på borgerservice i Ribe. Det er en hån mod ældre borgere, der ikke kan bruge internettet, at de ikke kan få mulighed for at se planen i Ribe, siger Willi Weber, der understreger, at han bestemt synes, at det er en god ide at sikre, at de tidstypiske huse i området bevares bedst muligt.

Han har fået svar fra kommunen om, at de ikke har praksis for at fremlægge lokalplaner andre steder end på internettet og i Esbjerg. Desuden har Willi Weber forespurgt, om der er planer om et borgermøde om planen, men da sagen allerede har være forelagt politikerne, og de ikke havde ønsker om et borgermøde, så bliver det umiddelbart heller ikke til noget. Willi Weber ser dog gerne, at det sker alligevel.

- Jeg tror, at mange husejere kan være i tvivl om de fulde konsekvenser af lokalplanen. Derfor, synes jeg, at vi bør arrangere et møde, hvis borgerne i lokalplanområdet har brug for det. Kommunen bør også være interesseret i at imødekomme et ønske om et møde, for det kan måske forhindre indsigelser til planen, siger Willi Weber, der gerne tager mod henvendelser fra borgere, der ønsker et offentligt møde. Så vil han se, hvad han kan gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce